Επίσημη απάντηση στην σπέκουλα από τα ΕΛΠΕ: Δεν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου πριν καν ξεκινήσουν οι έρευνες
«Πολύ αισιόδοξο και ακραίο» χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης, σε μία από τις σπάνιες αλλά πολύ σημαντικές συνεντεύξεις του (στον Παύλο Τσίμα - ΣΚΑΪ), το σενάριο για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στον ελλαδικό χώρο, ανάλογο του κοιτάσματος Ζορ της Αιγύπτου.
Το σενάριο βασίστηκε σε εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια επιστημονικής συνάντησης, ωστόσο τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
Το «πρόωρον» αυτής της δημόσιας συζήτησης επισημαίνουν οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς της ελληνικής Πολιτείας και όλοι οι έμπειροι παράγοντες της αγοράς, επαναλαμβάνοντας σταθερά εδώ και ένα χρόνο (εδώ αναλυτικό ρεπορτάζ της HuffPost το Νοέμβριο του 2018) ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμία βεβαιότητα για το μέγεθος, την ποιότητα, ή την ανάπτυξη ενός κοιτάσματος, πριν διεξαχθεί σειρά δοκιμαστικών γεωτρήσεων. Είτε αναφερόμαστε στην ηπειρωτική Ελλάδα, είτε στον υποθαλάσσιο χώρο της ελληνικής ΑΟΖ.
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ διατύπωσε την εκτίμηση, ότι «το πρόγραμμα ερευνών των ΕΛΠΕ θα πάρει τρία με πέντε χρόνια για να ωριμάσει».
Και για όποιον δεν κατάλαβε...
Η διπλή δημόσια τοποθέτηση από μέρους των Ελληνικών Πετρελαίων - κάτι που δεν συμβαίνει καθημερινά... - αποτελεί την πλέον σαφή και υπεύθυνη απάντηση σε όσους αφελώς ή από ανευθυνότητα σπεύδουν να υιοθετήσουν υπερβολικά σενάρια, καλλιεργώντας μέσω δημοσίου διαλόγου την αίσθηση ότι ορισμένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας είναι ήδη λυμένα.
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Είναι αποκαλυπτική η απάντηση που έδωσε στην HuffPost Greece κορυφαίος παράγων της ενεργειακής αγοράς πριν από ένα χρόνο, στο ερώτημα εάν είναι σκόπιμο να αποφεύγονται τα «μεγάλα λόγια»:
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία μικρή παραγωγή στον Πρίνο. Όταν ξεκίνησε, μιλούσαν για 30-40 εκατομμύρια βαρέλια (συνολικά). Εχει βγάλει 120 και συνεχίζουν ακόμη. Εχει προοπτική να βγάζει 1.000 ή 2.000 βαρέλια την ημέρα, δηλαδή όχι κάτι πολύ μεγάλο - αλλά πάντως εκεί υπάρχει πετρέλαιο. Το επισημαίνουμε, γιατί δεν θέλουμε να είμαστε αρνητικοί, αλλά να είμαστε ρεαλιστές. Υπάρχει πετρέλαιο στον ελλαδικό χώρο; H απάντηση είναι, ναι υπάρχει. Υπάρχει ο Πρίνος και υπάρχουν ενδείξεις στην Δυτική Ελλάδα μέχρι σήμερα. Αλλά μέχρι εκεί.»
Η επίσημη ανακοίνωση των ΕΛΠΕ σήμερα (31 Οκτωβρίου 2019) δεν αφήνει καμία αμφιβολία.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΠΕ
Παρά το γεγονός ότι ενδείξεις ή εκτιμήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο πιθανόν να υπάρχουν σε πολλές περιοχές του κόσμου, το συμπέρασμα για την ύπαρξη ή όχι εμπορικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, προϋποθέτει μια σειρά από σοβαρές εργασίες και αναλύσεις που απαιτούν σημαντικό χρόνο.
Σήμερα στην Ελλάδα, με τα δεδομένα που έχουμε, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δεν είναι ακόμα σε θέση να αναφερθούν στην ύπαρξη, το μέγεθος κοιτασμάτων και κατά πόσο αυτά είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Ας σημειωθεί δε, ότι σε αρκετές από τις περιοχές για τις οποίες υπάρχουν δημοσιεύματα, δεν έχουν καν ξεκινήσει οι έρευνες.
Είναι σύνηθες, σε διάφορα συνέδρια ή ημερίδες, να γίνονται αναφορές σε ενδείξεις και εκτιμήσεις για παρουσία υδρογονανθράκων, να ανταλλάσσονται απόψεις και εξετάζονται σενάρια, τα οποία όμως πρέπει να εκλαμβάνονται στη σωστή τους διάσταση και δεν μπορούν να αποτελούν βάση για ανακοινώσεις περί ύπαρξης κοιτασμάτων.
Σαν ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να επικοινωνούμε προς τους αρμόδιους φορείς της χώρας, τους επενδυτές και τους πολίτες βασισμένοι μόνο σε πραγματικά δεδομένα, προκειμένου να αποφεύγονται πρόωρες εκτιμήσεις και βεβιασμένα συμπεράσματα