Αλλαγή δεδομένων για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος
Η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, την οποία ενέκρινε τη Δευτέρα το διοικητικό συμβούλιο του ESM, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη μείωση του κόστους δανεισμού μέσω ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας από την Standard & Poor’s, αλλάζουν τα δεδομένα στη συζήτηση της κυβέρνησης με τους Θεσμούς προκειμένου να υπάρξει αλλαγή του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από τους Θεσμούς θα περιλαμβάνει τα τελευταία δεδομένα, γεγονός που αφήνει περιθώρια αλλαγών στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του χρέους αποτυπώνονται στο γεγονός ότι οι τρέχουσες αποδόσεις των Ελληνικών Ομολόγων είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με το κόστος εξυπηρέτησης του υφιστάμενου χρέους.
Το ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα στις αγορές ομολόγων, σε συνδυασμό με την σταδιακή επιστροφή της εμπιστοσύνης στην Ελληνική Οικονομία, έχουν οδηγήσει τα επιτόκια δανεισμού που μπορεί η Ελλάδα να αντλήσει από τις αγορές να είναι χαμηλότερα όχι μόνο από τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, όπου τα επιτόκια αγγίζουν το 5%. Το τελευταίο διάστημα το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα έχει βρεθεί χαμηλότερα ακόμα και από μέσο επιτοκίου του φθηνού δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Αλλαγή στόχων
Τα παραπάνω στοιχεία, σε συνδυασμό με την εκτίμηση για ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δανεισμού επιτρέπουν να αναθεωρηθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. Το εύρος του περιθωρίου θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα όταν θα οριστικοποιηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2019, προκειμένου να φανεί εάν μπορεί να επιτευχθεί ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2020.
Κρίσιμο στοιχείο για τη διαπραγμάτευση είναι όμως και η πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Οι δανειστές επιμένουν ότι βασική προϋπόθεση για την αλλαγή των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι η κυβέρνηση να αποδείξει ότι παραμένει προσηλωμένη στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι οι τηλεδιασκέψεις με τους Θεσμούς προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία υλοποίησης των εκκρεμοτήτων έχουν πάει πολύ καλά.
Tο θετικό κλίμα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα αποτυπωθεί στην έκθεση των Θεσμών η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου. Έως τότε οι δύο πλευρές έχουν ελάχιστα περιθώρια προκειμένου να γεφυρώσουν τις όποιες διαφορές παραμένουν, προκειμένου να μην υπάρξουν θολά σημεία και αστερίσκοι στην έκθεση των Θεσμών.
Ο βαθμός εμπιστοσύνης των Θεσμών προς την κυβέρνησης θα αποτυπωθεί και στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου και σε αυτό θα φανεί το αποτέλεσμα των συζητήσεων αναφορικά με τους στόχους του 2019 και του 2020, αλλά και τα περιθώρια περαιτέρω ευνοϊκών παρεμβάσεων