Header Ads

Μαργαριτάρι του Αμπού Ντάμπι: Το παλαιότερο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ

Λούβρο, Αμπού Ντάμπι. 

Τοπαλαιότερο μαργαριτάρι που έχει ανακαλυφθεί έως τώρα θα εκτεθεί στο μουσείο του Λούβρου στο Αμπού Ντάμπι και αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το κοινό θα έχει την ευκαιρία να το δει, μετά την ανακάλυψή του. 

Είναι 8.000 ετών και ανακαλύφθηκε σε μια αρχαιολογική περιοχή στο νησί Μαραουά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από αρχαιολόγους που πραγματοποιούσαν εκσκαφές, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας. 

Με την μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης άνθρακα, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ότι δημιουργήθηκε ανάμεσα στο 5.800 π.Χ και το 5.600 π.Χ.  Το μέγεθος του αρχαίου μαργαριταριού είναι λιγότερο από το ένα τρίτο του εκατοστού και έχει χρώμα απαλό ροζ. 

Το μουσείο του Λούβρου στο Αμπού Ντάμπι θα το φιλοξενήσει στο πλαίσιο της έκθεσης«10.000 Χρόνια Πολυτέλειας», που θα ανοίξει τις πύλες της στις 30 Οκτωβρίου για το κοινό. 

Το παλαιότερο μαργαριτάρι που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στον κόσμο.

«Η παρουσία των μαργαριταριών στα αρχαιολογικά σημεία είναι η απόδειξη ότι το εμπόριο μαργαριταριού υπήρχε τουλάχιστον από τη Νεολιθική εποχή» είπε η διευθύντρια του τμήματος αρχαιολογικής έρευνας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Αμπντούλα Καλφάν Αλ- Καμπί. 

Οπως προκύπτει από τις ιστορικές πηγές, το Αμπού Ντάμπι ήταν ευρέως γνωστό για τα μαργαριτάρια του, τα οποία αποτελούσαν και το κυριότερο είδος για το εμπόριο από τον 16ο αιώνα. 

Ο έμπορος κοσμημάτων από την Βενετία Γκασπάρο Μπάλμπι ταξίδεψε στην περιοχή κατά τον 16ο αιώνα και διαπίστωσε ότι τα νησιά κοντά στις ακτές του Αμπού Ντάμπι ήταν η «πηγή» των μαργαριταριών. 

«Η ανακάλυψη του παλαιότερου μαργαριταριού στον κόσμο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποδεικνύει ότι η σύγχρονη οικονομική και πολιτιστική μας ιστορία και η φιλοσοφία μας να λατρεύουμε την πολυτέλεια έχει βαθιές ρίζες στην προϊστορία» λέει ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μοχάμεντ Καλίφα Αλ Μουραμπάκ σε δελτίο Τύπου.

Η θάλασσα είχε ζωτική σημασία για τις αρχαίες κοινότητες.

Η ελίτ της χώρας φορούσε κοσμήματα από μαργαριτάρια. Το εμπόριο αυτών των πολύτιμων λίθων αποτελούσε τον μοχλό της οικονομίας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, οι αλιείς μαργαριταριών έπλεαν στον ρηχό και ζεστό Περσικό Κόλπο καθ΄όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.

Πραγματοποιούσαν καταδύσεις και μάζευαν όσα περισσότερα όστρακα μπορούσαν. Υστερα, έσπαγαν το κέλυφος και αποκτούσαν τα λαμπερά μαργαριτάρια, τα οποία είχαν πάρει την αψεγάδιαστη μορφή τους από την φύση. 

Η κρίση στην βιομηχανία των μαργαριταριών του Αμπού Ντάμπι ήρθε το 1900, όταν οι Ιάπωνες καλλιεργητές οστράκων ανέπτυξαν νέες, εναλλακτικές τεχνικές για να παράγουν μαργαριτάρια καλύτερης ποιότητας και όψης. Ετσι, το «παιχνίδι» των μαργαριταριών κέρδισε η Ιαπωνία. 

Σήμερα, δεν γίνονται πλέον καταδύσεις για μαργαριτάρια στα Αραβικά Εμιράτα, ωστόσο αυτή είναι μια δραστηριότητα που προσφέρεται για τους τουρίστες σε θεματικά πάρκα στη θάλασσα.  

Θάλασσα και ουρανοξύστες στο Αμπού Ντάμπι, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 

Πηγή: CNN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.