Το πρόγραμμα για τα «ευαίσθητα» στα πλυντήρια καταστρέφει το περιβάλλον
Ποιος είπε ότι το πλύσιμο των ρούχων δεν είναι επιβλαβές για το περιβάλλον; Μια νέα πανεπιστημιακή έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ στη Βρετανία «ενοχοποιεί» το πρόγραμμα του πλυντηρίου για τα «ευαίσθητα» ρούχα, θεωρώντας το αποκλειστικά υπεύθυνο για την απελευθέρωση δεκάδων χιλιάδων μικροϊνών πλαστικών στο περιβάλλον και για αυτό πρέπει να αποφεύγεται.
Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο «Environment and Science Technology», κατέγραψε ότι οι αργές πλύσεις – όπως αυτές των ευαίσθητων ρούχων – απελευθερώνουν πολύ περισσότερα μικροπλαστικά σε σύγκριση με ταχύτερες πλύσεις που χρησιμοποιούν λιγότερο νερό για το πλύσιμο των ρούχων.
«Τα αποτελέσματα αυτά προκαλούν έκπληξη καθώς θα περιμέναμε ότι οι πλύσεις στα ευαίσθητα να προστατεύουν τα ρούχα, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση λιγότερων μικροϊνών και όχι το αντίθετο» δηλώνει ο Γκραντ Μπουργκές, θαλάσσιος μικροβιολόγος που διεξήγε τη μελέτη.
Αναλυτικότερα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ, εξηγούν ότι η ένταση του νερού είναι η αιτία που απελευθερώνονται τα πλαστικά σωματίδια από τα ρούχα. Για παράδειγμα, ενώ το πλύσιμο των ρούχων στα βαμβακερά απελευθερώνει περίπου 800.000 μικροΐνες πλαστικού, ο αντίστοιχος αριθμός για το πλύσιμο των ρούχων στα ευαίσθητα είναι 1,4 εκατομμύρια. Τα σωματίδια αυτά είναι αρκετά μικρά για να περάσουν το φίλτρο του πλυντηρίου με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο σύστημα ύδρευσης και στη συνέχεια στο ευρύτερο θαλάσσιο περιβάλλον (ψάρια και άλλοι υδρόβιοι οργανισμοί).
Μολονότι δεν είναι ακόμα ευρύτερα γνωστές οι επιπτώσεις αυτών των μικροπλαστικών στην θαλάσσια ζωή, οι ερευνητές φοβούνται την ύπαρξη τοξικών χημικών στα πλαστικά και άλλων σύνθετων, που μπορεί να είναι επιβλαβή για τα άλλα πλάσματα.
Η βιομηχανία ενδυμάτων παράγει πάνω από 42 εκατομμύρια τόνους συνθετικών ινών κάθε χρόνο, το 80% των οποίων χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ρούχων από πολυεστέρες. Προηγούμενες έρευνες έχουν καταγράψει ότι κάθε πλύση συνθετικών ρούχων μπορεί να απελευθερώσει από 500.000 έως 6 εκατομμύρια μικροϊνες.
Πηγή: Guardian