Καταδίκη της τουρκικής εισβολής στη βορειοανατολική Συρία, χωρίς εμπάργκο όπλων, από την ΕΕ
Την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία καταδίκασε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- χωρίς ωστόσο να επιβάλει εμπάργκο όπλων, όπως ζητούσαν η Γερμανία και η Γαλλία.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το Συμβούλιο προτρέπει την Τουρκία ξανά να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική της δράση στη βορειοανατολική Συρία και να αποσύρει τις δυνάμεις της».
Επίσης, όπως τονίζεται, η ΕΕ «καταδικάζει τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας, η οποία υπονομεύει σοβαρά τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή, με αποτέλεσμα να υποφέρουν περισσότεροι άμαχοι και περαιτέρω εκτοπισμούς, δυσχεραίνοντας σοβαρά την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια. Καθιστά πιο δύσκολες τις προοπτικές για μια πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Επίσης υπονομεύει σημαντικά την πρόοδο που επετεύχθη ως τώρα από τον διεθνή συνασπισμό κατά του Daesh (ISIS)».
Στην ανακοίνωση τονίζεται πως το ISIS παραμένει απειλή στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, την ασφάλεια της Τουρκίας, αλλά και την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια εν γένει.
«Η ΕΕ παραμένει επικεντρωμένη στην ενότητα, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα του συριακού κράτους. Αυτά μπορούν να διασφαλιστούν μόνο μέσω μιας αληθινής πολιτικής μετάβασης» συμπληρώνεται.
Η Τουρκία, υπογραμμίζεται, αποτελεί σημαντικό εταίρο της ΕΕ και κρίσιμο παράγοντα στη συριακή κρίση και την περιοχή, και οι προβληματισμοί ασφαλείας της θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν μέσω πολιτικών και διπλωματικών μέσων, όχι στρατιωτικής δράσης, και σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Επίσης, τονίζεται ότι απαιτείται η συνέχιση των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας- περιλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ- για να σταματήσει η μονομερής στρατιωτική δράση. «Το Συμβούλιο ζητά συνάντηση του διεθνούς συνασπισμού κατά του Daesh σε επίπεδο υπουργών» συμπληρώνεται σχετικά.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, αναφέρεται πως «η ΕΕ λαμβάνει υπόψιν την απόφαση κάποιων χωρών- μελών να σταματήσουν αμέσως τις άδειες εξαγωγής όπλων στην Τουρκία. Οι χώρες- μέλη δεσμεύονται σε ισχυρές εθνικές θέσεις όσον αφορά στην πολιτική εξαγωγής όπλων τους στην Τουρκία».
Η ανακοίνωση καταλήγει πως η ΕΕ δεν θα παρέχει βοήθεια με σκοπό τη σταθεροποίηση ή την ανάπτυξη σε περιοχές όπου παραβιάζονται τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών. Η ΕΕ παραμένει αφοσιωμένη στις προσπάθειές της προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης».