Το απρόβλεπτο αποτέλεσμα των Καναδικών εκλογών!
Μια εβδομάδα σχεδόν πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στον Καναδά και η χώρα ζει ένα πρωτόγνωρο προεκλογικό παλμό, καθώς ανατρέπονται οι προβλέψεις και τα δύο αουτσάιντερ κόμματα, δηλαδή το Νεοδημοκρατικό Κόμμα και το Μπλόκ Κεμπεκουά (κόμμα αποσχιστικών τάσεων που υπάρχει μόνο στο Κεμπέκ) φαίνεται να ανεβαίνουν δυναμικά, γεγονός που θα στοιχίσει ψήφους και έδρες στο νυν πρωθυπουργό του Φιλελεύθερου Κόμματος Τζάστιν Τριντό.
Ο Τζάστιν Τριντό απο «ντάρλινγ» πρωθυπουργός (Οκτώβριος 2015) με τεράστια επιρροή στο εξωτερικό, αγαπημένος των ξένων μέσων ενημέρωσης για τη στάση σου στα διεθνή ζητήματα αλλά και για το ωραίο νεανικό του στύλ, τον τελευταίο χρόνο έχει αντιμετωπίσει σκληρή κριτική στο εσωτερικό καθώς έχει διαπράξει ορισμένα λάθη, τα οποία φαίνεται πως θα του κοστίσουν την πλειοψηφία στην κυβέρνηση ίσως και ακόμη τον πρωθυπουργικό θώκο.
Ο Τζάστιν Τριντό το 2015 ξεκίνησε ως το αγαπημένο παιδί των Καναδών, καθότι ήταν ο γιός του δημοφιλούς πρωθυπουργού Πιέρ Ελλιοτ Τρουντώ. Η χαλαρή προσωπικότητά του, η οικογενειακή του κατάσταση (προστατευτικός σύζυγος και πατέρας τριών παιδιών), η στάση του απέναντι στη διαφορετικότητα, το ανθρωπιστικό του πρόσωπο στο προσφυγικό πρόβλημα της Συρίας, η υποστήριξή του στην ισότητα των δύο φύλων, τον έκαναν darling τα δύο πρώτα χρόνια, σχεδόν τοποθετώντάς τον στο απυρόβλητο των καναδικών μέσων ενημέρωσης.
Το κλίμα προς το πρόσωπο του Τζάστιν άρχισε να αλλάζει το Φεβρουάριο του 2018 με την επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία όπου ντύθηκε με παραδοσιακές ινδικές στολές στις περισσότερες απο τις συναντήσεις του με τους κυβερνητικούς παράγοντες της Ινδίας. Η εμφιλοχώρηση μάλιστα ενός πρώην Ινδού κατάδικου στο περιβάλλον του πρωθυπουργού καθώς και η ινδική παραδοσιακή αμφίεση σήκωσαν την κριτική πολύ έντονα στο πρόσωπό του, που μέχρι εκείνες τις μέρες είχε παραμείνει άθικτο.
Ο Τζάστιν Τριντό, εξάλλου, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά άρχισε να ρίχνει χρήματα στην οικονομία του Καναδά, πριμοδοτώντας δημόσια έργα καθώς και τις οικογένειες της μεσαίας τάξης, ανεβάζοντας το έλλειμμα της χώρας τα τελευταία 4 χρόνια στα 52 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που άρχισε να του καταλογίζεται από τους συντηρητικούς κύκλους της χώρας, παρότι η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλό ρεκόρ, δηλαδή στα 5,5% και η οικονομία κινείται δυναμικά σε πολλούς τομείς.
Ένα άλλο πρόβλημα του Καναδού πρωθυπουργού είναι η στάση του στο περιβαλλοντολογικό ζήτημα. Ενώ στα διεθνή φόρα δείχνει υποστήριξη στο περιβάλλον, προσπαθώντας να συμπλεύσει με τα σημεία των καιρών, το μεγάλο αγκάθι της κυβέρνησής του υπήρξε η απόφαση της εγκατάστασης του αγωγού πετρελαίου Trans Mountain, που ξεσήκωσε τους ιθαγενείς στα μέρη από όπου θα περάσει αλλά και όλους τους οικολόγους του Καναδά και της υφηλίου, προκαλώντας πονοκέφαλο στον Καναδό πρωθυπουργό.
Το μεγαλύτερο όμως σκάνδαλο της κυβέρνησης του Τζάστιν Τριντό είναι η υποτιθέμενη ανάμειξη του πρωθυπουργικού γραφείου στην υπόθεση της κατασκευαστικής εταιρείας SNC-Lavalin. Η Jody Wilson-Raybould , τότε Γενική Εισαγγελέας και υπουργός Δικαιοσύνης κατηγόρησε ευθέως το πρωθυπουργικό γραφείο και τον ίδιο τον Τζάστιν Τριντό πως αναμείχθηκαν στη δικαιοσύνη, προσπαθώντας να επηρεάσουν την υπουργό να δεχτεί συμβιβασμό με την κατασκευαστική εταιρεία-κολοσσό του Κεμπέκ SNC-Lavalin προκειμένου να μην πάει μια υπόθεση διαφθοράς στα ποινικά δικαστήρια και χάσει η εταιρεία το δικαίωμα να αναλαμβάνει ομοσπονδιακά κατασκευαστικά έργα.
Ο Τριντό προσπάθησε να αποσείσει τις κατηγορίες λέγοντας ότι εκείνος και οι συνεργάτες του δεν είχαν πρόθεση να αναμειχθούν στη δικαιοσύνη αλλά προσπάθησαν να διασώσουν 9000 θέσεις εργασίας στο Κεμπέκ.
Το σκάνδαλο αυτό που έγινε παγκόσμιο πρωτοσέλιδο και το οποίο διατυμπανιζόταν επί δύο μήνες στα μέσα ενημέρωσης του Κεμπέκ κόστισε τα μάλα στον Καναδό πρωθυπουργό, που σφυροκοπήθηκε χωρίς έλεος.
Κι ενώ φαινόταν πως η υπόθεση αυτή θα ωφελούσε τον Τζάστιν Τριντό στο Κεμπέκ, όπου υπέστη κραδασμούς για την ανάμειξή του υπέρ της Κεμπεκιώτικης εταιρείας, τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να χάνει έδαφος και πιθανές έδρες στην επαρχία έναντι του Μπλόκ Κεμπεκουά, (αποσχιστικών τάσεων), καθότι ο αρχηγός του Υβ Φρανσουά Μπλανσέ φαίνεται να αποκτάει μεγάλη δημοτικότητα ανάμεσα στους ψηφοφόρους του Κεμπέκ.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως ενώ από την πτώση της δημοτικότητας του Κόμματος των Φιλελευθέρων και του Τζάστιν Τριντό, θα έπρεπε να επωφεληθεί το Συντηρητικό κόμμα που σήμερα ασκεί την αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο ο αρχηγός του ’Αντριου Σίρ δεν φαίνεται να πείθει τους ψηφοφόρους του Καναδά με την προσωπικότητα και τις εξαγγελίες του.
Εξάλλου, η αντιφατική προσωπικότητα του συντηρητικού πρωθυπουργού του Οντάριο Ντάγκ Φόρντ φαίνεται να συνηγορεί στην απαρέσκεια των ψηφοφόρων για το ομοσπονδιακό Συντηρητικό κόμμα.
Αξιοσημείωτη επίσης είναι η ξαφνική άνοδος του ηγέτη του Νεοδημοκρατικού Κόμματος Τζακμίτ Σίνγκ, ο οποίος έδειξε ηγετικό πρόσωπο στις πρόσφατες τηλεοπτικές αναμετρήσεις των αρχηγών διεκδικώντας περισσότερες έδρες κυρίως στον δυτικό Καναδά.
Τα ποσοστά όπως διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή έχουν ως εξής: Συντηρητικό κόμμα 32,4%, Φιλελεύθερο Κόμμα 31, 7%, Νεοδημοκρατικό Κόμμα 16,5%, Πράσινο Κόμμα 9,6%, Μπλοκ Κεμπεκουά 6,3%, Λαϊκό Κόμμα 2,5%.
Παρότι προηγείται στην λαϊκή ψήφο το κόμμα των Συντηρητικών, επειδή το εκλογικό σύστημα έχει μονοεδρικές περιφέρειες, εκτιμάται πως σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα ο Τζάστιν Τριντό θα βγάλει κυβέρνηση μειοψηφίας.
Την ίδια ώρα μεγάλος προεκλογικός πυρετός παρατηρείται στο Μοντρεάλ, όπου κατεβαίνουν πέντε Ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι βουλευτές.
Σίγουρη επανεκλογή στην έδρα του Σεν Λωράν με το Φιλελεύθερο Κόμμα φαίνεται πως θα εξασφαλίσει η 29χρονη ήδη βουλευτής της περιοχής Εμμανουέλλα Λαμπρόπουλος. Στην ίδια περιοχή υποψηφιότητα έχει βάλει με το Πράσινο Κόμμα η Γεωργία Κοκκότσης.
Στην περιοχή Βιμί του Λαβάλ υποψήφια είναι η πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ Αννυ Κουτράκη, η οποία έχει μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί για πρώτη φορά με το Φιλελεύθερο Κόμμα.
Ο Τόμ Πεντεφούντας, δικηγόρος με πλούσιο βιογραφικό,αγωνίζεται να κερδίσει την έδρα του Συντηρητικού Κόμματος στην περιοχή Σόμεντι του Λαβάλ, όπου κατοικούν περί τους 30.000 Έλληνες.
Στην περιοχή του Ουτρεμόν χωρίς πιθανότητες εκλογής κατεβαίνει υποψήφια με το Συντηρητικό Κόμμα η δικηγόρος Τζασμίν Λούρας.
Ο προεκλογικός αγώνας είναι σκληρός, αλλά οι Έλληνες υποψήφιοι κρατούν υψηλό αγωνιστικό φρόνημα.