Δεκάδες οι τραυματίες από τα επεισόδια στη Βαρκελώνη μετά την καταδίκη Καταλανών αυτονομιστών
Τουλάχιστον 78 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν τη Δευτέρα στη Βαρκελώνη, κατά τη διάρκεια των έντονων κινητοποιήσεων εναντίον της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας να καταδικάσει 12 αυτονομιστές πολιτικούς.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Καταλονίας Κιμ Τόρα ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά της απόφασης.
Σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο EFE, έως τις 22:30 οι πρώτες βοήθειες είχαν περιθάλψει 78 τραυματίες. Οι τρεις προέρχονταν από τα επεισόδια που ξέσπασαν το πρωί, μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Άλλοι 75 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις στον τερματικό σταθμό Τ1 του αεροδρομίου Ελ Πρατ, με τους 38 να βρίσκονται ακόμα υπό παρακολούθηση, τους 30 να έχουν λάβει εξιτήριο και άλλους 10 να έχουν μεταφερθεί σε άλλα ιατρικά κέντρα.
Πολλοί από τους νοσηλευθέντες φέρουν ερεθισμούς στα μάτια και χρειάσθηκε να παραμείνουν για παρακολούθηση για να αξιολογηθεί η κλινική τους κατάσταση.
Η κινητοποίηση, έπειτα από κάλεσμα της οργάνωσης «Δημοκρατικό Τσουνάμι», είχε στόχο να διαταράξει τη λειτουργία του Ελ Πρατ. Στη διάρκειά της επικράτησε ένταση ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία της Καταλονίας (Mossos d’ Esquadra), οι δυνάμεις της οποίας έκαναν χρήση βίας, προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο των διαδηλωτών στο αεροδρόμιο.
Ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κίμ Τόρα ευχαρίστησε το βράδυ όλους όσους συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις «κατά της αδικίας της καταδίκης των κρατούμενων πολιτικών».
Ο Τόρα ανήρτησε το μήνυμά του αυτό στο Twitter, συνοδεύοντάς το με φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις, σε μία εκ των οποίων φαίνεται το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τον τερματικό Τ1 του αεροδρομίου.
«Όλοι μαζί κάναμε ν′ ακουστεί η φωνή μας με δύναμη και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ποτέ άλλοτε», δηλώνει στο μήνυμά του ο Τόρα.
Στο μεταξύ, ο πρώην αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας, που καταδικάστηκε με τη μεγαλύτερη ποινή από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας για στάση και διασπάθιση δημόσιου χρήματος, αναφορικά με τη διεξαγωγή του παράνομου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters πως η διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος είναι αναπόφευκτη.
Στην απάντησή του από τη φυλακή στις ερωτήσεις που του εστάλησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο Τζουνκέρας κρίνει πως οι ποινές που επιβλήθηκαν στον ίδιο και στους άλλους 11 συγκατηγορούμενούς του το μόνο που θα καταφέρουν είναι να ενδυναμώσουν το κίνημα της ανεξαρτησίας και να του εμφυσήσουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Ο Τζουνκέρας καταδικάστηκε με τη μεγαλύτερη ποινή, 13 χρόνια, ενώ στους υπόλοιπους επιδικάστηκε κάθειρξη από 12 έως 9 χρόνια.
«Για εκείνο που είμαι βέβαιος είναι πως η διένεξη τούτη θα πρέπει να λυθεί δια της προσφυγής στις κάλπες. Είμαστε πεπεισμένοι πως αργά ή γρήγορα, ένα δημοψήφισμα θα είναι αναπόφευκτο, διότι αλλιώτικα πως είναι δυνατόν να δώσουμε φωνή στους πολίτες;», τονίζει από το κελί του ο Τζουνκέρας, προσθέτοντας πως δεν μετανόησε που διοργάνωσε το δημοψήφισμα του 2017».
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανακοίνωση της καταδίκης του, ο Τζουνκέρας διαμηνύει στο Reuters πως ο ίδιος και άλλοι από τους καταδικασθέντες σχεδιάζουν να προσβάλουν την απόφαση του Ισπανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.
Στην ερώτηση, ποιο μήνυμα θέλει να στείλει στο κίνημα της ανεξαρτησίας μετά την καταδίκη του, ο Καταλανός πολιτικός δήλωσε: «εμείς θα συνεχίσουμε και δεν θα παραιτηθούμε, διότι ουδέποτε το πράξαμε και δεν προτιθέμεθα να το κάνουμε τώρα». ’Η φυλακή και η εξορία μας έχουν χαλυβδώσει και θα μας στερεώσουν πιο πολύ την πεποίθησή μας, εάν αυτό είναι δυνατόν, στα βαθιά δημοκρατικά μας πιστεύω».
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)