Header Ads

Τζον Λε Καρέ «Ένας έντιμος άνθρωπος» - Μία ιστορία κατασκοπείας με φόντο το Brexit

Ο Νατ, ένας σαρανταεπτάχρονος βετεράνος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, πιστεύει ότι η καριέρα του ως χειριστή πρακτόρων έχει φτάσει στο τέλος της. Επιστρέφει στο Λονδίνο και στη σύζυγό του, την πολύπαθη Πρου. Όμως η ολοένα αυξανόμενη απειλή του Κέντρου Μόσχας αναγκάζει το Γραφείο να του αναθέσει μια τελευταία αποστολή: ο Νατ καλείται να αναλάβει έναν παροπλισμένο υποσταθμό, το Καταφύγιο και τους γηραλέους κατασκόπους που τον στελεχώνουν. Η μόνη φωτεινή εξαίρεση στην ομάδα είναι η νεαρή Φλόρενς, που έχει βάλει στόχο έναν Ουκρανό ολιγάρχη με ύποπτα πάρε δώσε στη Ρωσία.

Εκτός από κατάσκοπος, ο Νατ είναι και λάτρης του μπάντμιντον. Ο τακτικός αντίπαλός του στο γήπεδο έχει τα μισά του χρόνια: ο μοναχικός, εσωστρεφής Εντ. Ο Εντ μισεί το Brexit, τον Τραμπ και τη δουλειά του σε μια απρόσωπη αυτοκρατορία των ΜΜΕ. Και είναι αυτός που θα παρασύρει την Πρου, τη Φλόρενς και τον ίδιο τον Νατ σε μια πράξη πολιτικής αγανάκτησης με ολέθριες συνέπειες για όλους (από το οπισθόφυλλο). 

Το νέο βιβλίο του διάσημου Βρετανού συγγραφέα Τζον Λε Καρέ «Ένας έντιμος άνθρωπος» (εκδόσεις Bell, μετάφραση Μαρία Παπανδρέου) κυκλοφόρησε στην Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες, ταυτόχρονα με την πρώτη αγγλική έκδοση. 

«Ένας έντιμος άνθρωπος»

Ο 88χρονος συγγραφέας, του οποίου «η γραφή είναι εξίσου αναγνωρίσιμη με του Τσαρλς Ντίκενς και της Τζέιν Όστιν» (σύμφωνα με τους Financial Times), επιστρέφει με το 24ο μυθιστόρημα της καριέρας του, το οποίο διαδραματίζεται στο Λονδίνο του 2018 και πραγματεύεται μεταξύ άλλων, τον διχασμό και τις πολιτικές αναταράξεις της εποχής μας.

Στις σελίδες -που «τρέχουν» σαν νερό- υπάρχουν αναφορές από το Brexit μέχρι τον Ντόναλντ Τραμπ. Ενδεικτικό είναι το παρακάτω, σύντομο απόσπασμα: 

«... Ο Μπριν Τζόρνταν, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είναι χωμένος μέχρι τον λαιμό στην Ουάσιγκτον, και κάνει αυτό που μόνο ο Μπριν μπορεί να κάνει για να περισώσει την προβληματική ειδική σχέση μας με τις μυστικές υπηρεσίες του Προέδρου Τραμπ στη μετά-Brexit εποχή, και δεν επιτρέπεται να ενοχληθεί σε καμία περίπτωση...» γράφει ο Λε Καρέ. 

Ο μυστικός πράκτορας που εξελίχθηκε σε μετρ των κατασκοπευτικών θρίλερ 

Ο Τζόν Λε Καρέ -ή Ντέινβιντ Κόρνγουελ, όπως είναι το πραγματικό του όνομα- γεννήθηκε το 1931 στο Ντόρσετ. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης και στο Λίνκολν Κόλετζ της Οξφόρδης, δίδαξε για δύο χρόνια στο Ίτον και από το 1959 ως το 1964 υπηρέτησε στο Βρετανικό Διπλωματικό Σώμα.

Δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα «Call for the Dead» το 1961, ενώ δούλευε ακόμα ως μυστικός πράκτορας. Η καριέρα του αυτή τελείωσε όταν ο περίφημος διπλός πράκτορας Κιμ Φίλμπι αυτομόλησε στην ΕΣΣΔ δίνοντας έναν κατάλογο με ονόματα Βρετανών πρακτόρων, ανάμεσα στα οποία και το όνομα του Ντέιβιντ Κόρνγουελ.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1974, γράφοντας το περίφημο μυθιστόρημά του «Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι», θα θυμηθεί τον Φίλμπι και θα δώσει τα χαρακτηριστικά του στο πρόσωπο του «Τυφλοπόντικα».

«Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο» το τρίτο του μυθιστόρημα, του χάρισε τη διεθνή αναγνώριση. Ακολούθησαν τα «Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται», «A small town in Germany», και «The naive and sentimental lover», η κλασική πλέον τριλογία του Τζορτζ Σμάιλυ -«Tinker tailor soldier spy», «The honourable schoolboy» και «Smiley’s people»-, «Η μικρή τυμπανίστρια», «Ένας τέλειος κατάσκοπος», «Η ρωσική εστία» και άλλα, που εδραίωσαν τη φήμη του και απέσπασαν πολλές τιμητικές διακρίσεις, όπως τα βραβεία Έντγκαρ και Σόμερσετ Μομ.

Τζον Λε Καρέ

Είναι ο συγγραφέας που ανήγαγε το μυθιστόρημα κατασκοπείας σε λογοτεχνία αξιώσεων. Και παρ′ ότι πολλοί πίστεψαν πως η θεματολογία του εξαντλήθηκε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η επιτυχία των πρόσφατων έργων του «Ο ράφτης του Παναμά» και «Σινγκλ & Σίνγκλ» τους διέψευσε κατηγορηματικά, αποδεικνύοντας πως ο Τζον Λε Καρέ είναι παν′ από όλα ένας συγγραφέας της ανθρώπινης συνείδησης.

«Ο επίμονος κηπουρός» που αναγνωρίστηκε ομόφωνα ως ένα από τα καλύτερα βιβλία του, προκάλεσε διεθνή αίσθηση για την αμεσότητα και την οξύτητα με την οποία πραγματεύεται την ασυδοσία κολοσσών της φαρμακοβιομηχανίας, ιδιαίτερα στις χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Μέχρι σήμερα έχει γράψει 24 μυθιστορήματα, μερικά από τα οποία έχουν μεταφερθεί με πολύ μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο. Ήταν από τους πρώτους που καταδίκασαν δημόσια την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ και άσκησαν δριμεία κριτική στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να συμπράξει σ′ αυτόν τον πόλεμο.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.