HΠΑ: Νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση των αιτημάτων Τραμπ προς την Ουκρανία
Μηνύματα τα οποία κοινοποίησαν στο Κογκρέσο οι Δημοκρατικοί αποκαλύπτουν πώς Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέβαλαν προσπάθειες να ασκήσουν πίεση στον Ουκρανό πρόεδρο προκειμένου να εκκινήσει έρευνα πάνω στον Τζο Μπάιντεν, που θεωρείται «φαβορί» για το χρίσμα των Δημοκρατικών, απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, στις εκλογές του 2020.
Τα μηνύματα αυτά αποκαλύπτονται καθώς ο Τραμπ είναι αντιμέτωπος με μια επίσημη διαδικασία έρευνας για πιθανή παραπομπή του σε δίκη για την όλη υπόθεση.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, στα μηνύματα αυτά εμφανίζεται ένας ανώτερος διπλωμάτης να λέει πως θα ήταν «τρελό» να μπλοκαριστεί η παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία για πολιτικό όφελος του Τραμπ στις εκλογές του 2020. Σημειώνεται πως ο αμερικανικός νόμος απαγορεύει τη λήψη ξένης βοήθειας για εκλογικούς σκοπούς.
Ο ίδιος ο Τραμπ αρνείται πως έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο και, την Πέμπτη, κάλεσε δημόσια την Ουκρανία και την Κίνα να διερευνήσουν τον Μπάιντεν και τον γιο του, Χάντερ, σχετικά με τις πολιτικές και επιχειρηματικές τους δραστηριότητες- χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει στοιχεία. Παράλληλα, κατηγορεί τους αντιπάλους του για «κυνήγι μαγισσών».
Σημειώνεται πως η διαδικασία παραπομπής σε δίκη που άρχισε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα μπορούσε να οδηγήσει σε απομάκρυνση του Τραμπ από τη θέση του προέδρου- αλλά μόνο εάν εγκριθεί από τη Γερουσία, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς.
Τι περιλαμβάνουν τα μηνύματα
Η έρευνα περί παραπομπής του Τραμπ σε δίκη άρχισε εξαιτίας ενός τηλεφωνήματος στις 25 Ιουλίου, κατά το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, να διερευνήσει τον πολιτικό του αντίπαλο.
Όσον αφορά στις νέες συζητήσεις μέσω γραπτών μηνυμάτων, έχουν να κάνουν με τους ισχυρισμούς των Δημοκρατικών πως ο Τραμπ παρεμπόδισε τη στρατιωτική βοήθεια προκειμένου να πιέσει την Ουκρανία για να βρει «λάσπη» για τον Μπάιντεν.
Τα μηνύματα εστάλησαν μεταξύ του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου, και εμπλέκουν τους Κερτ Βόλκερ (απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία που παραιτήθηκε πριν από μια εβδομάδα) τον Γκόρντον Σόντλαντ (πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΕΕ και σημαντικό σύμμαχο του Τραμπ) και Μπιλ Τέιλορ (κορυφαίο διπλωμάτη των ΗΠΑ στην αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία).
Στις 19 Ιουλίου οι τρεις διπλωμάτες συζήτησαν για να κανονίσουν μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των Ζελένσκι και Τραμπ. Ο Βόλκερ είπε στους άλλους δυο ότι είχε πάρει πρωινό με τον δικηγόρο του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, εκείνο το πρωί, και εξακρίβωσε τον κύριο σκοπό της επερχόμενης τηλεφωνικής κλήσης. «Το πιο σημαντικό είναι ο Ζελένσκι να πει ότι θα βοηθήσει στην έρευνα» είπε στους άλλους. Ωστόσο ο Μπιλ Τέιλορ, ανώτερος διπλωμάτης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, προειδοποίησε ότι ο Ζελένσκι «είναι ευαίσθητος» ως προς το αν η Ουκρανία μπορεί να φανεί «ως όργανο στην εσωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον για την επανεκλογή».
Ενόψει της κλήσης, ο Βόλκερ έγραψε ότι είχε ακούσει από τον Λευκό Οίκο πως θα ακολουθούσε επίσημη επίσκεψη του Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον, «αν ο πρόεδρος Ζ. πείσει τον Τραμπ ότι θα διερευνήσει/ “εξακριβώσει τι συνέβη το 2016”»- μια αναφορά στους ισχυρισμούς περί εμπλοκής Ουκρανών αξιωματούχων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.
Στο τηλεφώνημα ο Τραμπ είχε ζητήσει από τον Ζελένσκι να διερευνήσει τον Τζο Μπάιντεν «ως χάρη». Αλλά τα μηνύματα δείχνουν πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν τι θα έπρεπε να πει ο Ουκρανός πρόεδρος μετά. Ο Κερτ Βόλκερ σύστησε η δήλωση Ζελένσκι να αναφέρεται στο θέμα της εμπλοκής στην αμερικανική πολιτική, «ειδικά με τη φερόμενη εμπλοκή κάποιων Ουκρανών πολιτικών», και στην Burisma, εταιρεία στην οποία εμπλεκόταν ο Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο αργότερα, στις 29 Αυγούστου άλλαξε ο τόνος των συζητήσεων: Ο Αντρέι Γέρμακ, βοηθός του Ζελένσκι, έστειλε ένα μήνυμα στον Βόλκερ το οποίο περιελάμβανε ένα link σε δημοσίευμα του Politico με τίτλο «Ο Τραμπ εμποδίζει στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία που προορίζεται για την αντιμετώπιση της Ρωσίας».
Ο Τέιλος, από πλευράς του, φάνηκε να εκφράζει αμφιβολίες για το αίτιο της καθυστέρησης: «Νομίζω πως είναι τρελό να εμποδίζεται η συνδρομή σε θέματα ασφαλείας για βοήθεια σε μια πολιτική καμπάνια» σημείωσε. Ωστόσο, ο Γκόρντον Σόντλαντ απάντησε κατηγορηματικά πως ο Τέιλορ δεν αντιλαμβάνεται σωστά τις προθέσεις του προέδρου: «Ο πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος, κανένα quid pro quo. Ο πρόεδρος προσπαθεί να αξιολογήσει εάν η Ουκρανία θα υιοθετήσει στα αλήθεια τη διαφάνεια και τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε ο Ζελένσκι κατά την καμπάνια του. Προτείνω να σταματήσουμε τη συνομιλία μέσω γραπτών μηνυμάτων».
Σημειώνεται πως ο Χάντερ Μπάιντεν είχε διατελέσει μέλος του συμβουλίου της Burisma, ουκρανικής εταιρείας ενέργειας, για πέντε χρόνια, μέχρι τις αρχές του 2019.
Όπως προαναφέρθηκε, ο Τραμπ έχει απορρίψει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς πως έκανε οτιδήποτε αξιόμεμπτο, χαρακτηρίζοντας την έρευνα για την παραπομπή του σε δίκη ως «πραξικόπημα».
(με πληροφορίες από BBC, Reuters, HuffPost US)