Header Ads

60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ολη η πόλη, σινεμά

Πρεμιέρα του 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στον κινηματογράφο «Ολύμπιον».

Η διαδρομή με τρένο από την Αθήνα προς Θεσσαλονίκη για το επετειακό, 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, προδιέθετε για την ατμόσφαιρα του προορισμού με το φθινοπωρινό σκηνικό να μοιάζει με κάδρο ταινίας. Στο δρόμο, παλιοί ή εγκαταλελειμμένοι και ανακαινισμένοι σιδηροδρομικοί σταθμοί δημιούργησαν κινηματογραφικούς συνειρμούς.

Παρά τον συννεφιασμένο ουρανό και την υγρασία του Θερμαϊκού, η πόλη γιορτάζει και το δείχνει. Επετειακές αφίσες στολίζουν τις στάσεις λεωφορείων, ένα περίπτερο στη μέση της πλατείας Αριστοτέλους είναι γεμάτο κόσμο, οι βιτρίνες των καταστημάτων υπενθυμίζουν στους περαστικούς τι θα ακολουθήσει τις επόμενες δέκα ημέρες. Οι Θεσσαλονικείς είναι πρόθυμοι να φιλοξενήσουν, να ξεναγήσουν, να δώσουν πληροφορίες στους επισκέπτες του φεστιβάλ.

Λίγο πριν τις επτάμισι το απόγευμα, οι καλεσμένοι στην τελετή έναρξης του φετινού φεστιβάλ, σχημάτισαν ουρά έξω από τον κινηματογράφο «Ολύμπιον». Το κοινό υποδέχθηκαν μέσα από ολιγόλεπτο βίντεο που προβλήθηκε στην οθόνη, ο Σωτήρης και η Ντάρια, ήρωες του κόμικ «Φεστιβάλ» που δημιουργήθηκε από μια ομάδα καλλιτεχνών ως μέρος του εορτασμού των 60 χρόνων από την ίδρυση της διοργάνωσης. Οι δυο πρωταγωνιστές του κόμικ με τη σειρά τους κάλεσαν στη σκηνή την γενική διευθύντρια του φεστιβάλ κα Ελίζ Ζαλαντό και τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Ορέστη Ανδρεαδάκη.

Η Πλατεία Αριστοτέλους γιορτάζει τα 60 χρόνια Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Συναντήστε το Μέλλον

«Το φεστιβάλ είναι μια χρονομηχανή που φέρνει το μέλλον μπροστά στα πόδια σου», είπε η κα Ζαλαντό. «Ο Σωτήρης και η Ντάρια είναι η ιστορία του φεστιβάλ», συμπλήρωσε ο κ. Ανδρεαδάκης και έκανε μια σύντομη αναδρομή σε γεγονότα και σημεία της πόλης που άφησαν ιστορία στον θεσμό. «Ο καλύτερος τρόπος όμως είναι να αφήσεις τους νέους να σου αφηγηθούν το μέλλον. Γι’αυτό φέτος εγκαινιάζουμε ένα νέο τμήμα στο φεστιβάλ και το ονομάζουμε “Meet the Future” («Συναντήστε το μέλλον»)», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής ως πρόλογο του βίντεο που ακολούθησε με 14 νέους Έλληνες σκηνοθέτες οι οποίοι  συμμετείχαν σε διεθνή φεστιβάλ με τις μικρού μήκους ταινίες τους. «Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουν την πρώτη τους μεγάλου μήκους και κατά κάποιο τρόπο συνεχίζουν το δρόμο τον οποίο άνοιξαν εδώ και 10-15 χρόνια». Μερικοί από τους σκηνοθέτες που μίλησαν στην κάμερα για το φεστιβάλ, το ελληνικό σινεμά και καταχειροκροτήθηκαν από την αίθουσα ήταν οι: Βασίλης Κεκάτος, Θανάσης Νεοφώτιστος, Ζακλίν Λέντζου κ.α.

Στη συνέχεια, στη σκηνή για να απευθύνουν χαιρετισμό ανέβηκαν ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟ κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Ιστορία Γάμου

Ταινία έναρξης του φετινού φεστιβάλ ήταν η «Ιστορία Γάμου» (“Marriage Story”) του Νόα Μπόμπακ (“Francis Ha”, “Mistress America”) σε παραγωγή Netflix, με πρωταγωνιστές τους Σκάρλετ Γιόχανσον, Ανταμ Ντράιβερ, Λόρα Ντερν και συμμετοχή των Γουόλας Σον και Μέριτ Γουίβερ. Ο Μπόμπακ σκηνοθετεί την σχέση ενός ζευγαριού που ο γάμος του διαλύεται, αλλά η οικογένεια προσπαθεί να μείνει ενωμένη λόγω του παιδιού και της σωστής ανατροφής του, με ρεαλισμό. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας 2019 και ήδη πολλοί μιλούν για μια πιθανή δυναμική συμμετοχή στα Οσκαρ.

Μετά την προβολή της ταινίας, οι παρευρισκόμενοι και οι πιστοί ακόλουθοι του φεστιβάλ, κατευθύνθηκαν στην Αποθήκη Γ’ για το πάρτι έναρξης με live από τον Larry Gus και DJ set από την Matina Sous Peau.

Οι προσκεκλημένοι φωτογραφίζονται λίγο πριν την έναρξη του 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στον κινηματογράφο «Ολύμπιον».

Το φεστιβάλ στρέφεται στο μέλλον και περιλαμβάνει 201 ταινίες μεγάλου μήκους και 59 μικρού, αφιερώματα, καλεσμένους, εκθέσεις, παράλληλες εκδηλώσεις και την Αγορά. Οι πρώτες προβολές, δημοσιογραφικές και μη, ξεκινούν αύριο, Παρασκευή σε κινηματογράφους της πόλης και  οι επιλογές είναι πολλές και ενδιαφέρουσες, τόσο που οι επισκέπτες θα προσπαθήσουν για να προλάβουν και τις παράλληλες. 

Αλεξάνδρα Σκαράκη
Από το Blogger.