Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για θαλάσσια σύνορα: «Καμπανάκι» στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης έχουν υπογράψει συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο Θάλασσα καθώς και συμφωνία για ενισχυμένη ασφάλεια και στρατιωτική συνεργασία, ανακοίνωσε την Πέμπτη (28 Νοεμβρίου 2019) η τουρκική κυβέρνηση.
Η ανακοίνωση έχει αιφνιδιαστικό χαρακτήρα και σηματοδοτεί «αντεπίθεση» Ερντογάν, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος εδώ και πολύ καιρό δηλώνει σφόδρα ενοχλημένος με την στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν υπάρχουν επί του παρόντος λεπτομέρειες για τη συμφωνία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, αλλά επισημαίνει ότι αυτή θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω τις διαμάχες με επίκεντρο τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους στην περιοχή, όπου οι τουρκικές γεωτρήσεις έχουν εξοργίσει τους Ελληνοκύπριους, την Αθήνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας πριν από δύο εβδομάδες για να την τιμωρήσουν, μετά την γεώτρηση έξω από τις ακτές της Κύπρου - κατά παράβαση της ΑΟΖ που δημιουργήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η εξέλιξη αυτή έπληξε την Τουρκία καθώς αρκετές από τις μεσογειακές χώρες έχουν ήδη συμφωνήσει για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες με την Ελλάδα και την Κύπρο, αφήνοντας την Άγκυρα να αναζητά συμμάχους στην περιοχή.
Οι νέες συμφωνίες επισημοποιήθηκαν σε συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη την Τετάρτη (27 Νοεμβρίου) μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Φαγιές Αλ Σερράϊ, επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, την οποία η Άγκυρα στηρίζει έναντι του εσωτερικού αντιπάλου της - δηλαδή της στρατιωτικής δύναμης που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.
«Η συμφωνία (ασφάλειας) προβλέπει την εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού, διαμορφώνει νομικό πλαίσιο και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των στρατευμάτων μας», δήλωσε ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρέτν Αλίντ σε ένα tweet.
ΔΙΩΚΤΗΣ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ - ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ
Ποιος είναι ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ που προελαύνει για να καταλάβει την Τρίπολη
«Θα συνεχίσουμε επίσης να υποστηρίζουμε μια πολιτική λύση για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής, σταθερής και ευημερούσας Λιβύης», δήλωσε.
Σε άλλη δήλωση γίνεται αναφορά σε μνημόνιο συμφωνίας σχετικά με την «οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών», το οποίο αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων των δύο χωρών, βάσει του διεθνούς δικαίου.
Η Λιβύη έχει διαιρεθεί από το 2014 σε δύο αντίπαλα στρατιωτικά και πολιτικά στρατόπεδα, που βρίσκονται στην πρωτεύουσα και στα ανατολικά της χώρας, αντίστοιχα.
Η κυβέρνηση Σερράϊ βρίσκεται σε σύγκρουση με τις δυνάμεις που καθοδηγούνται από το στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, με έδρα την ανατολική Λιβύη.
Ο Χαφτάρ ελέγχει τα περισσότερα πεδία πετρελαίου και τις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Λιβύης, αλλά τα έσοδα από το πετρέλαιο ελέγχονται από την κεντρική τράπεζα στην Τρίπολη. Οι ανταγωνιστικές στρατιωτικές συμμαχίες μάχονται επίσης στα περίχωρα της πρωτεύουσας.
Τον Ιούνιο, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) του Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι διέκοψε όλους τους δεσμούς με την Τουρκία και ότι όλες οι τουρκικές εμπορικές πτήσεις ή πλοία που προσπαθούν να έχουν πρόσβαση στη Λιβύη, θα αντιμετωπίζονται ως εχθροί.
Διπλωμάτες λένε ότι η Άγκυρα έχει προμηθεύσει με αεροσκάφη και φορτηγά τον Σερράϊ, ενώ το LNA έλαβε υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.