Πολεμιστές και οι γυναίκες Βίκινγκ, σύμφωνα με τους ερευνητές
Βρετανοί επιστήμονες έκαναν ανασύσταση του προσώπου γυναίκας Βίκινγκ, η οποία έζησε πριν από 1.000 χρόνια, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αναγνώρισης από τα οστά του κρανίου.
Πρόκειται για σκελετό γυναίκας, που ανακαλύφθηκε σε νεκροταφείο Βίκινγκ στη Νορβηγία και παρουσιάζεται στο Μουσείο Ιστορίας του Πολιτισμού στο Όσλο. Ο τάφος της δεν χαρακτηρίστηκε ως «τάφος πολεμιστή», επειδή επρόκειτο για γυναίκα, καθώς σύμφωνα με την κατεστημένη αντίληψη, οι πολεμιστές Βίκινγκ, όπως ο Έρικ ο Ερυθρός (πρώτος εποικιστής της Γροιλανδίας) άφηναν τις γυναίκες στο σπίτι.
Ωστόσο, η γυναίκα ήταν θαμμένη εν μέσω μίας εντυπωσιακής συλλογής θανατηφόρων όπλων, όπως βέλη, σπαθί, τσεκούρι και δόρυ, το κεφάλι της ήταν πάνω σε ασπίδα και έφερε σοβαρό τραύμα από σπαθί στο μέτωπο.
Το τραύμα στο κρανίο ήταν τόσο βαθύ ώστε, κατά τους επιστήμονες, είχε προκαλέσει κάταγμα του οστού. Δεν είναι σαφές εάν ήταν ο θάνατος επήλθε από το τραύμα, καθώς οι επιστήμονες εντόπισαν σημάδια ίασης, όμως σύμφωνα με την αρχαιολόγο Αλ-Σαμάχι, είναι το πρώτο τεκμήριο που έχει βρεθεί ποτέ γυναίκας Βίκινγκ τραυματισμένης σε μάχη.
Πέραν του προσώπου, η επιστημονική ομάδα προχώρησε και σε ανασύσταση του τάφου προκειμένου να γίνει σαφής ο τρόπος με τον οποίον ήταν τοποθετημένα τα όπλα γύρω από τον σκελετό.
Η αρχαιολόγος Αλ-Σαμάχι υποστηρίζει ότι, η γυναίκα δεν ήταν απλή πολεμίστρια, αλλά στρατιωτικός διοικητής.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ταφής πολεμιστή Βίκινγκ στην περιοχή Μπίρκα της Σουηδίας που είχε έρθει στο φως στα τέλη του 19ου αιώνα. Περίπου εκατό χρόνια μετά, ήρθε η ανατροπή, όταν ύστερα από γενετική και οστεολογική ανάλυση, οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Ουψάλα και της Στοκχόλμης, στη Σουηδία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «πρόκειται για γυναίκα, ηλικίας περίπου 30 ετών και πολύ ψηλή, περίπου 170 εκατοστά».
Με πληροφορίες από Guardian