Κάτι σπουδαίο γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια πρωτοστατεί στην τέχνη και φαίνεται ότι πλέον τείνει να επισκιάσει την Αθήνα όσον αφορά τη δημιουργία καλλιτεχνικών φεστιβάλ. Απόδειξη η διοργάνωση της Art Thessaloniki, International Contemporary Art Fair, η οποία υλοποιείται από τον Εθνικό Φορέα Οργάνωσης Εκθέσεων, Συνεδρίων και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων “ΔΕΘ HELEXPO ΑΕ” με τον Παντελή Τσάτση, Καλλιτεχνικό της Διευθυντή, τον άνθρωπο που εμπνεύστηκε και πρότεινε την δημιουργία της.
Η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair θεωρείται πλέον ένα από τα σημαντικότερα διεθνή καλλιτεχνικά γεγονότα.
Τη φετεινή 4η ArtThessalonikiInternationalContemporaryArtFair, η οποία διεξήχθη στα Περίπτερα 10 και 9, στις 21 – 24 Νοεμβρίου του 2019,επισκέφθηκαν πάνω από 15.000 επισκέπτες, πρόκειται για αύξηση 20% έναντι του 2018.
Έτσι για ακόμη μια χρονιά η ArtThessalonikiInternationalContemporaryArtFair ανέδειξε την ελληνική τέχνη εκτός Ελλάδος, καθώς, υπήρχαν επισκέπτες από 24 χώρες.
Ειδικότερα, η συμμετοχή των 39 γκαλερί, εκ των οποίων οι 19 ήταν από το εξωτερικό, από 12 διαφορετικές χώρες, το έργο του τιμώμενου καλλιτέχνη BillyZane, οι 4 μουσειακές εκθέσεις: “UnexpectedDialogue” με κεραμικά έργα του PabloPicasso & ζωγραφικά έργα του MiceJankulovski από τη συλλογή του μουσείου MuseumofDrawingSkopje με την επιμέλεια του Μάνου Στεφανίδη, η συλλογή του Νίκου Βερνίκου με έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη DennisOppenheim, η Συλλογή Παπαδημητρίου με 24 έργα καλλιτεχνών που εκπροσωπούν την γενιά 1980, ένα μέρος από το σημαντικό Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη – Κέντρο Έρευνας Μάσκας του δημοσιογράφου Γιώργου Μελίκη, καθώς και τα πολυάριθμα Projects, ανέβασαν τον πήχη πολύ ψηλά, αναδεικνύοντας την ArtThessalonikiInternationalContemporaryArtFair σε θεσμό με διεθνή απήχηση, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από αντίστοιχες καταξιωμένες ArtFairs του εξωτερικού.
Σημειώνεται ότι οι επισκέπτες της Εκθέσεως προέρχονταν από την Ευρώπη, Ασία, Αφρική και ΗΠΑ. Η έκθεση προσέλκυσε, επίσης, πολλούς συλλέκτες αλλά και νέους από την Γερμανία, Μ. Βρετανία, και Ιταλία, καθώς, και ομάδες φοιτητών, από Σχολές Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονικής.
Σύμφωνα με τους οργανωτές η έκθεση ήταν επιτυχημένη και εμπορικά, καθώς, έγιναν αγοραπωλησίες έργων τέχνης από τις συμμετέχουσες γκαλερί, ενώ επιτεύχθηκε και η δικτύωση των καλλιτεχνών με άλλες γκαλερί, δημιουργώντας σημαντικούς διαύλους επικοινωνίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η για πρώτη φορά η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (ΠΕΕΒΕ) σε συνεργασία με την ArtThessalonikiInternationalContemporaryArtFair καθιέρωσαν το βραβείο “MATAROA”. 10 επιλεγμένοι καλλιτέχνες παρουσίασαν την δουλειά τους σε ατομικά περίπτερα και το Σάββατο 23/11 και δόθηκαν τρία χρηματικά βραβεία.
H επιτροπή της 4ης Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair απένειμε το βραβείο του καλύτερου επιμελητή στον κ. Μάνο Στεφανίδη, ενώ ο κ. Σταύρος Μιχαλαριάς κέρδισε το βραβείο του καλύτερου περιπτέρου εκθέτοντας μοναδικά τα έργα του γλύπτη Τάκι και της μοναδικής μοντερνίστριας καλλιτέχνιδας Χρύσας. Το βραβείο καλύτερου καλλιτέχνη απέσπασε ο Mice Jankulovski. Δεν είναι διόλου σύμπτωση ότι λίγους μήνες πριν ο ίδιος δημιουργός είχε αποσπάσει ανάλογο βραβείο στην Μπιενάλε της Φλωρεντίας.