Header Ads

Παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις: Aποφάσεις σήμερα για μέτρα και κυρώσεις από τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ

O Ιταλός ΥΠΕΞ Λουίτζι ντι Μάιο (δεξιά), με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη (αριστερά) και τον ΥΠΕΞ της Μάλτας Καρμέλο Αμπέλα, λίγο πριν ανοίξουν οι εργασίες στην υπουργική σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στις 11 Νοεμβρίου 2019.

Η έγκριση ενός συγκεκριμένου κανονισμού για μέτρα/κυρώσεις κατά φυσικών προσώπων και εταιρειών, που διευκολύνουν με τις κινήσεις τους την διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο σηματοδοτεί «αλλαγή ταχύτητας» από την ΕΕ.

Είναι η πρώτη κίνηση με πρακτικό αντίκρυσμα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα που εκδηλώνεται συστηματικά στην κυπριακή ΑΟΖ, έπειτα από πολλαπλά διαβήματα και πολιτικές δηλώσεις καταδίκης των τουρκικών ενεργειών. 

Αθήνα και Λευκωσία έχουν ζητήσει ευθέως από την ΕΕ να «απαντήσει» στις προκλητικές κινήσεις Ερντογάν και θεωρείται δεδομένο ότι η Κύπρος θα επιμείνει σήμερα, ώστε να αποτυπωθούν συγκεκριμένα μέτρα - ως το καταλληλότερο μέσο για να ασκηθεί εμπράκτως πίεση στην Άγκυρα. 

Η απόφαση των 28 κρατών μελών για επιβολή μέτρων ελήφθη πρόσφατα, κατά τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών (Δευτέρα 14 Οκτωβρίου) με ομοφωνία και επικυρώθηκε στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο από τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Οκτωβρίου.

H κυπριακή ΑΟΖ - γράφημα του πρακτορείου Reuters.

Η απόφαση της 14ης Οκτωβρίου ήρθε σε συνέχεια των προειδοποιήσεων και του προηγούμενου πακέτου μέτρων κατά της Τουρκίας για τον ίδιο θέμα, που είχε διαμορφωθεί τον Ιούνιο - και πάλι στο επίπεδο των ηγετών και των υπουργών αντίστοιχα.

Στις 14 Οκτωβρίου οι ΥΠΕΞ είχαν αναθέσει σε σχετική επιτροπή του Συμβουλίου να καταρτίσει και να παρουσιάσει το σχετικό κανονισμό της ΕΕ για τις κυρώσεις κατά προσώπων και εταιριών, ενώ στη συνέχεια οι αποδέκτες των κυρώσεων θα πρέπει να κατονομαστούν.

SPIEGEL

Κυρώσεις κατά Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες

Η HuffPost ανέδειξε πρόσφατα ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Spiegel για τα οικονομικά μέτρα της ΕΕ, το οποίο ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανόν κράτη μέλη της ΕΕ - όπως για παράδειγμα η Κύπρος - να προτείνουν κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας, οι οποίες όμως θα πρέπει να εγκριθούν σε κεντρικό επίπεδο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού «διπλωμάτες θεωρούν δεδομένο πως η κυβέρνηση της Κύπρου - κράτος μέλος της ΕΕ - θα υποβάλλει σύντομα σχετικές προτάσεις κυρώσεων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Newsroom / Huffpost Greece
Από το Blogger.