Η Τουρκία προειδοποιεί για νέα Συρία στη Λιβύη και επισπεύδει την αποστολή στρατευμάτων
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί πως η σύρραξη στη Λιβύη κινδυνεύει να ολισθήσει στο χάος και να μετατραπεί σε μία νέα Συρία, την ώρα που η Άκγυρα επιδιώκει να επιταχύνει τις νομοθετικές διαδικασίες για την αποστολή δυνάμεων στη χώρα της Βορείου Αφρικής.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνία (GNA) προσπαθεί να αποκρούσει την επίθεση των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τα Η.Α.Εμιράτα και την Ιορδανία.
«Εάν σήμερα η Λιβύη μετατραπεί σε Συρια, τότε θα έλθει και η σειρά κι άλλων χω ρών στην περιοχή», δήλωσε χθες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε εκδήλωση του κυβερνώντος ΑΚΡ.
«Χρειάζεται να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να αποτρέψουμε τη διαίρεση της Λιβύης κι αυτό είναι που κάνουμε ακριβώς. Είναι με τη νόμιμη κυβέρνηση που διαπραγματευόμαστε», τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει η στρατιωτική και για τη γενικότερη ασφάλεια συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο χώρες.
Τη Δευτέρα ο Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τους ηγέτες των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης και εντός της εβδομάδας αναμένεται να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο το προσχέδιο για την αποστολή δυνάμεων που θα καταθέσει η κυβέρνηση.
Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει την πρόθεση της κυβέρνησής του να επιδιώξει κοινοβουλευτική συναίνεση για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη για να υπερασπισθούν την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας.
Οι δυνάμεις του Χάφταρ, επικουρούμενες από Ρώσους και Σουδανούς μαχητές, και χάρις στα κινεζικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έχουν κατορθώσει να επιτύχουν μικρές στρατιωτικές επιτυχίες, προελαύνοντας σε νότια προάστια της πρωτεύουσας Τρίπολης.
Σάλεχ από την Κύπρο: Αποσύρεται τη αναγνώριση προς την κυβέρνηση τη Λιβύης
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αποσύρει την αναγνώρισή προς την την Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) που εδρεύει στην Τρίπολη έπειτα από τις αμφιλεγόμενες συμφωνίες που υπέγραψε με την Τουρκία.
Η εκλεγμένη Βουλή που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη είναι επίσης εξασθενημένη μετά την αναχώρηση περίπου 40 βουλευτών που τάσσονται κατά του Χάφταρ για την Τρίπολη.
Ο Σάλεχ, σύμμαχος του Χάφταρ, βρίσκεται στην Κύπρο για να εξετάσει τον αντίκτυπο των δύο συμφωνιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και για τη στρατιωτική συνεργασία που υπέγραψαν στα τέλη Νοεμβρίου η Τουρκία και η ΚΕΕ.
«Τις επόμενες ημέρες, η Βουλή της Λιβύης θα αναλάβει δράση προκειμένου να εξασφαλίσει την αφαίρεση της διεθνούς αναγνώρισης της κυβέρνησης αυτής», δήλωσε ο Σάλεχ από τη Λευκωσία στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πρόσθεσε πως ζήτησε από τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη να «διαβιβάσει ένα μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αποσύρει την αναγνώριση αυτής της κυβέρνησης (...) Είναι καιρός να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση που να υποστηρίζεται από τον λαό και τη Βουλή της Λιβύης», είπε.
Η ΚΕΕ «θέλει να ωθήσει σε μια τουρκική αποικιοποίηση της Λιβύης» είπε ο Σάλεχ επαναλαμβάνοντας την εναντίωσή του στην «παράνομη» συμφωνία με την Άγκυρα.
Ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας επέμβασης άλλων χωρών στη Λιβύη, αν η Τουρκία στείλει στρατεύματα στο πλευρό της ΚΕΕ. «Όλες οι χώρες έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία να μην επέμβει. Δεν επιθυμούν μια (περιφερειακή) σύγκρουση», είπε.
(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)