Η τουρκική Βουλή ψηφίζει αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη - Μέρκελ προς Ερντογάν: Αυτοσυγκράτηση
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συζήτησε τις προσπάθειες με στόχο την επίτευξη διπλωματικής λύσης για τη σύγκρουση στη Λιβύη, σε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, η κυβέρνηση του οποίου σκοπεύει να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης (Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου).
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προειδοποίησε ότι η σύγκρουση στη Λιβύη κινδυνεύει να καταλήξει σε χάος και να εξελιχθεί σε δεύτερη Συρία. Ταυτόχρονα, ο ίδιος επιδιώκει να επιταχύνει την προσαρμογή της εσωτερικής νομοθεσίας στην χώρα του, ώστε να μπορέσει η Άγκυρα να στείλει στρατεύματα στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.
Reuters: Ο Μητσοτάκης «δείχνει» την Χάγη εάν αποτύχει ο ελληνοτουρκικός διάλογος για τις θαλάσσιες ζώνες
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησής του να ζητήσει κοινοβουλευτική συναίνεση για να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, κατόπιν αιτήματος της Τρίπολης.
Τα τουρκικά στρατεύματα θα μετακινηθούν (εφόσον τελικά δώσει εντολή η Άγκυρα) με στόχο την υπεράσπιση της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας που είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, εναντίον των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίες λαμβάνουν στρατιωτική υποστήριξη από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Πράσινο φως» για εκστρατεία από την Άγκυρα
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε την Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019, ότι εντός της ημέρας επρόκειτο να περάσει από την Βουλή νομοθετική ρύθμιση ώστε να επιτραπεί σε τουρκικά στρατεύματα να αναπτυχθούν στην Λιβύη.
Φέρεται να το ανακοίνωσε σε δημοσιογράφους ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έπειτα από συνάντηση με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης στην Άγκυρα. Από την δική του πλευρά, ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (βγαίνοντας από την συνάντηση με τον Τσαβούσογλου) τάχθηκε υπέρ της διπλωματίας και έκανε την πρόβλεψη ότι «η αποστολή στρατευμάτων σε αυτή την περίπτωση θα επιφέρει εξάπλωση των συγκρούσεων στην περιοχή», εκφράζοντας ανοιχτά την διαφωνία του.
Ένας εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο δήλωσε ότι η Γερμανία παρακολουθεί τις αναφορές για τα στρατιωτικά σχέδια της Τουρκίας στη Λιβύη με «μεγάλη ανησυχία».
Παράλληλα, το Βερολίνο καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να σεβαστούν το διεθνές εμπάργκο για τις εξαγωγές όπλων στη Λιβύη και να εντείνουν τις προσπάθειες για μια διπλωματική λύση.
«Συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η ανταλλαγή απόψεων για την ενίσχυση των διπλωματικών προσπαθειών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η Μέρκελ συζήτησε επίσης τις εξελίξεις στη Συρία με τον Ερντογάν και τον Πούτιν κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών κλήσεων που έλαβαν χώρα την Κυριακή (29 Δεκεμβρίου).
Γιατί η Λιβύη έμεινε εκτός δελτίων ειδήσεων;
Η Γερμανία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τη Λιβύη, την οποία σχεδιάζουν τα Ηνωμένα Έθνη. Η διάσκεψη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο μετά από μια προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Ερντογάν και του Πούτιν τον Ιανουάριο.
Με πληροφορίες: Reuters