Οι χώρες με τους λιγότερους τουρίστες στον κόσμο (και γιατί πρέπει να τις επισκεφθούμε σύντομα)
Σίγουρα οι διάσημες παριζιάνικες γέφυρες ελκύουν τους ταξιδιώτες και σίγουρα οι παραλίες στις Μαλδίβες σας κάνουν να σκέφτεστε ατελείωτες βουτιές στα τιρκουάζ νερά τους.
Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι υπάρχουν και άλλοι προορισμοί που ίσως δεν είναι τόσο γνωστοί -και instagram friendly- αλλά αξίζουν πολύ παραπάνω;
Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία (PDF) που έχει συλλέξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχουν χώρες που έχουν τους λιγότερους τουρίστες στον κόσμο, όπου θα βρείτε φυσική ομορφιά, πολιτισμό και ιστορία, όλα σε ένα μέρος.
Ακολουθεί μια λίστα με μερικά από τα πιο όμορφα (και λιγότερα γνωστά) μέρη στον κόσμο που θα σας μαγέψουν.
1. Τουβαλού
Το Τουβαλού είναι κράτος του κεντρικού Ειρηνικού και βρίσκεται 1.050 χλμ. βορείως των Νησιών Φίτζι. Είναι ένα από τα μικρότερα και πλέον απομονωμένα κράτη του κόσμου και αποτελείται από εννέα κοραλλιογενείς βραχονησίδες με μήκος 579 χλμ. και συνολική έκταση λίγο μεγαλύτερη από 26 τ.χλμ. Μόνο το κύριο νησί, το Φουναφούτι, διαθέτει αεροδρόμιο. Από εκεί, οι ταξιδιώτες συνεχίζουν στις απομακρυσμένες κοινότητες με πλοία. Το μέρος κινδυνεύει από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
2. Κιριμπάτι
Το Κιριμπάτι είναι νησιωτική χώρα που συμπεριλαμβάνει 33 νησιά και ανήκει στην Ωκεανία. Πρωτεύουσα είναι η ατόλη Ταράουα πάνω στην οποία βρίσκεται η πόλη Μπαϊρίκι. Το όνομα Κιριμπάτι είναι η τοπική προφορά του “Gilberts”, που προέρχεται από το κύριο σύμπλεγμα νήσων στη χώρα, τα Νησιά Γκίλμπερτ, όπως επίσης και το πρώην αποικιακό όνομα, Νήσοι Γκίλμπερτ και Έλλις. Αν είστε αρκετά τυχεροί, θα παρακολουθήσετε χορευτές με φούστες pandanus, ενώ χτυπάνε τα τύμπανα σε παραδοσιακό ρυθμό και αργότερα μπορείτε να δειπνήσετε τρώγοντας ψωμί, taro και καρύδα.
3. Νήσοι Μάρσαλ
Οι Νήσοι Μάρσαλ βρίσκονται στον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό, μεταξύ της Χαβάης και της Παπούα-Νέας Γουινέας και αποτελούν σύμπλεγμα από 29 κοραλλιογενείς ατόλες και πέντε νήσους, σύνολο 34, από τις οποίες κατοικούνται οι 24. Υπάρχουν πάνω από 12 ναυάγια και μπορείτε να αποκτήσετε εκεί μία από τις πιο όμορφες εμπειρίες της ζωής σας, αφού το μέρος είναι ιδανικό για καταδύσεις.
4. Μοντσερά
Το ηφαιστειογενές νησί Μοντσερράτ βρίσκεται στην Καραϊβική Θάλασσα. Αποτελεί Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος ενώ ήταν αποικία του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1632. Έχει έκταση 102 τ.χλμ. και τον Ιούλιο του 1995 υπολογίζεται ότι εγκατέλειψαν το νησί έπειτα από έκρηξη του ηφαιστείου Σουφριέρ Χιλς, 8.000 άνθρωποι. Κάποιοι από αυτούς έχουν επιστρέψει. Το όνομα της πρωτεύουσας είναι Πλίμουθ, αλλά σήμερα είναι εγκαταλειμμένη εξαιτίας των εκρήξεων του ηφαιστείου. Ο λόγος για να το επισκεφθείτε; Θα δείτε μια σύγχρονη Πομπηία και πανέμορφες παραλίες που δημιουργήθηκαν από την ηφαιστειακή πέτρα.
5. Νίουε
Το Νιούε είναι χώρα που βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό 2100 χλμ βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας μέσα στο τρίγωνο που δημιουργείται από την Τόνγκα στα δυτικά, τη Σαμόα στα βόρεια και τα νησιά Κουκ στα ανατολικά. Είναι το μεγαλύτερο κοραλλιογενές νησί στον κόσμο με έκταση 260 τετρ. χλμ. Το νησί είναι γεμάτο φάλαινες και θαλάσσιες χελώνες και σας δίνεται και εσάς η ευκαιρία να κολυμπήσετε μαζί τους.
6. Αμερικανική Σαμόα
Η Αμερικανική Σαμόα είναι μια μη ενσωματωμένη περιοχή των Η. Π. Α. που βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό ωκεανό νοτιοανατολικά της ανεξάρτητης Σαμόα. Υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι να εξερευνήσετε την θάλασσα και την περιοχή ενώ το Εθνικό Πάρκο αποτελεί το τέλειο μέρος να εξερευνήσετε τους «κρυμμένους θησαυρούς» που κρύβονται στο πυκνό δάσος.
7. Κομόρες
Οι Κομόρες ή αρχιπέλαγος Κομορών είναι ένα ηφαιστειογενές σύμπλεγμα τριών νήσων που αποτελούν ομώνυμο αρχιπέλαγος και σήμερα ανεξάρτητη χώρα με πληθυσμό 873.724 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2019. Βρίσκεται δυτικά του Ινδικού ωκεανού, μεταξύ της νήσου Μαδαγασκάρης και των ανατολικών ακτών της Αφρικής, στο βόρειο τμήμα του πορθμού της Μοζαμβίκης. Είναι ένα μικρό διαμάντι της Ανατολικής Αφρικής.
8. Τζιμπουτί
Το Τζιμπουτί είναι η πρώην Γαλλική Σομαλία, που ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος στις 27 Ιουνίου του 1977. Φημίζεται για τις υπέροχες παραλίες της, τις καμήλες, και το ηφαίστειο Ardoukoba.
9. Τόνγκα
Το Βασίλειο των Τόνγκα βρίσκεται στο νότιο Ειρηνικό, βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας και αποτελείται από περίπου 170 νησιά. Η Τόνγκα είναι ίσως η μοναδική περιοχή του Ειρηνικού που ποτέ δεν έγινε αποικία και έχει διατηρήσει την τοπική κυριαρχία της. Οι κρυφές παραλίες και οι παραδοσιακές γιορτές είναι από τα λίγα πράγματα που θα σας εντυπωσιάσουν.
10. Άγιος Μαρίνος
Ο Άγιος Μαρίνος είναι περίκλειστο μικροκράτος, που περιβάλλεται από την Ιταλία και βρίσκεται στην κεντρική ιταλική χερσόνησο, στη βορειοανατολική πλευρά των Απεννίνων όρων. Οι Τρεις Πύργοι του Αγίου Μαρίνου είναι χτισμένοι πάνω στις τρεις κορυφές του Μόντε Τιτάνο στην πρωτεύουσα. Απεικονίζονται στη σημαία της χώρας, καθώς επίσης και στο εθνόσημο. Οι τρεις αυτοί πύργοι ονομάζονται:
- Guaita - ο παλαιότερος εκ των τριών. Κατασκευάστηκε τον 11ο αιώνα.
- Cesta - χτίστηκε τον 13ο αιώνα. Βρίσκεται στην υψηλότερη κορυφή του Μόντε Τιτάνο.
- Montale - χτίστηκε το 14ο αιώνα, στη χαμηλότερη κορυφή. Είναι ακόμη ιδιωτικός.
Ακόμη, στο Σαν Μαρίνο παρασκευάζεται μία τούρτα, που είναι γνωστή με το όνομα La Torte Di Tre Monti («Τούρτα των τριών Βουνών/Πύργων»). Είναι παρόμοια με μία τούρτα σαβαγιάρ με στρώσεις, επικαλυμμένη με σοκολάτα.
πηγή: cnn/ wikipedia