Header Ads

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε τις κυρώσεις για τον «Nord Stream 2»

Την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του project του «Nord Stream 2» ενέκρινε η Γερουσία των ΗΠΑ, με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να διαμορφώνεται σε 61 «ναι» και μόλις έξι «όχι».Οι αμερικανικές κυρώσεις εντάσσονται στο νομοσχέδιο για την Εθνική Άμυνα των ΗΠΑ, γνωστό και ως «NDAA», το οποίο προβλέπει και τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 300 εκατ. ευρώ, στην Ουκρανία.Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και πλέον, για να τεθεί σε ισχύ, απαιτείται η υπογραφή από τον πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος, βέβαια, έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι έτοιμος να υπογράψει αμέσως το σχετικό έγγραφο, το οποίο περιλαμβάνει κονδύλια για την «αντιμετώπιση της Ρωσίας» σε διάφορα πεδία.

Ζήτημα λίγων μηνών η ολοκλήρωση των έργων

Λίγο νωρίτερα, η εταιρεία διαχείρισης του project ανακοίνωσε ότι η κατασκευή του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων λίγων μηνών.Η διευκρίνιση αυτή, επήλθε λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση εσωτερικού εγγράφου του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας, στο οποίο τονίζεται η προσδοκία του Βερολίνου για ολοκλήρωση των έργων εντός 30 ημερών.Σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο, η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί την άμεση ολοκλήρωση του project, προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο των αμερικανικών κυρώσεων.

«Κανένα σχόλιο. Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε εικασίες. Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε τον αγωγή εντός λίγων μηνών» απάντησε η Nord Stream 2 AG, η οποία διαχειρίζεται το project.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Nord Stream 2» αποτελεί κοινό project μεταξύ της ρωσικής Gazprom και πέντε ευρωπαϊκών εταιρειών – Engia (Γαλλία), OMV (Αυστρία), Royal Dutch Shell (Βρετανία, Ολλανδία), Uniper (Γερμανία) και Wintershall (Γερμανία).Είναι μήκους 745 μιλίων και θα μεταφέρει έως 1.942 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, σε ετήσιο επίπεδο.Οι ΗΠΑ, πάντως, όπως και οι χώρες – σύμμαχοι τους (σ.σ. Πολωνία), έχουν επανειλημμένως εκφράσει ανησυχίες, καλώντας την Ευρώπη να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Μόσχα. Επιμένουν μάλιστα, ότι το project θα καταστήσει την Ευρώπη απόλυτα εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο.

«Η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική καθορίζεται στην Ευρώπη και όχι στις ΗΠΑ. Απορρίπτουμε κάθε εξωτερική παρέμβαση» ανέφερε, από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, αντιδρώντας στις αμερικανικές κυρώσεις.

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.