Ανακαλύφθηκαν μούμιες αρχαίων Αιγύπτιων αρχιερέων που θάφτηκαν με χιλιάδες «υπηρέτες»
Την ανακάλυψη ενός μεγάλου νεκροταφείου με τα απομεινάρια αρχαίων Αιγύπτιων αρχιερέων και των βοηθών τους, καθώς και 10.000 εδωλίων «σάμπτι» στο βόρειο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου Τούνα ελ Γκεμπέλ ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, ο Μοσταφά Βαζίρι, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου είπε ότι ως τώρα οι αρχαιολόγοι έχουν βρει 20 πέτρινες σαρκοφάγους, φτιαγμένες από πολύ καλής ποιότητας ασβεστόλιθο στον χώρο, περίπου 270 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου.
Επιπρόσθετα, οι ταφές αυτές περιλάμβαναν περίπου 700 φυλαχτά, κάποια φτιαγμένα από χρυσό ή πολύτιμους λίθους, μαζί με πάνω από 10.000 εδώλια «σάμπτι» φτιαγμένα από φαγεντιανή. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν πως τα εδώλια αυτά υπηρετούσαν τους νεκρούς στη μετά θάνατον ζωή.
Οι αρχαιολόγοι δεν είναι σίγουροι για τον συνολικό αριθμό των μουμιών που είναι θαμμένες στον χώρο, ωστόσο, δεδομένου πως πολλές από τις σαρκοφάγους δεν έχουν ανοιχτεί ακόμα, θεωρείται πως θα βρεθούν πολλές επιπλέον.
«Οι ανασκαφές είναι ακόμα σε εξέλιξη. Αναμένουμε να κάνουμε περισσότερες ανακαλύψεις στην περιοχή» είπε ο Βαζίρι.
Οι αρχιερείς που θάφτηκαν στην περιοχή αυτή ανάγονται στην αποκαλούμενη «Ύστερη Περίοδο», κατά την οποία η αρχαία Αίγυπτος αγωνιζόταν για την ανεξαρτησία της απέναντι στους Νούβιους, τους Ασσύριους και τους Πέρσες. Οι αρχαιότερες ταφές της Ύστερης Περιόδου που έχουν βρεθεί ως τώρα είναι της 26ης Δυναστείας (688 πΧ- 525 πΧ). Σημειώνεται πως η περίοδος αυτή έλαβε τέλος το 332 πΧ, με την κατάκτηση από τον Μέγα Αλέξανδρο. Ακολούθησε η Πτολεμαϊκή Περίοδος, μέχρι τη ρωμαϊκή κατάκτηση, περίπου τρεις αιώνες μετά. Αξιοσημείωτο είναι πως, αν και η χώρα πέρασε από την κυριαρχία πολλών ξένων δυνάμεων, η αιγυπτιακή θρησκεία και τα έθιμά της συνέχισαν να ευημερούν , καθώς πολλοί ξένοι ηγέτες- μεταξύ των οποίων και Ρωμαίοι αυτοκράτορες- σέβονταν τις αρχαίες αιγυπτιακές παραδόσεις.