Η απάντηση του «Ορούτς Ρέις» στα μηνύματα της ελληνικής φρεγάτας
Ανατολικά, με κατεύθυνση εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κινείται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις», ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Νίκος Φλώρος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, το τουρκικό πλοίο βρέθηκε σχεδόν 60 ναυτικά μίλια εντός της ανατολικής πλευράς της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και στην περιοχή έσπευσε η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», ενημερώνοντας τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου για την παράνομη είσοδό του.
Το πλοίο φαίνεται να κατευθύνεται προς τις τουρκικές ακτές, και η παρακολούθησή του συνεχίζεται. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι τα σενάρια είναι δυο: Το ένα είναι πως καιρικές συνθήκες υποχρέωσαν το σκάφος να κινηθεί με αυτόν τον τρόπο και το άλλο πως ενδεχομένως να επρόκειτο για δοκιμασία των χρόνων αντίδρασης της ελληνικής πλευράς.
Οι αξιωματικοί της ελληνικής φρεγάτας είπαν αρκετές φορές στον ασύρματο- απευθυνόμενοι προς τον καπετάνιο του σεισμογραφικού- ότι το πλοίο του βρίσκεται ποντισμένα τα ηχοβολιστικά καλώδια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αρχικά δεν υπήρξε απάντηση αλλά στις διαρκείς κλήσεις από την Ελληνική φρεγάτα, ο κυβερνήτης του τουρκικού πλοίου φέρεται να ισχυρίστηκε ότι βρίσκεται εντός της τουρκικής ΑΟΖ. Ακολούθως, πλησίασαν δύο τουρκικά πολεμικά, μέχρι που το σκάφος στράφηκε ανατολικά. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το πλοίο κινείται με χαμηλή ταχύτητα, οπότε θα χρειαστούν ώρες για να βγει από τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Όπως σημείωναν νωρίτερα πηγές του ΓΕΕΘΑ, «το ερευνητικό τουρκικό σκάφος “Ορούτς Ρέις” τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR. Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ».
Η Αγκυρα είχε εκδώσει NAVTEX, σύμφωνα με την οποία το «Ορούτς Ρέις» θα κινείτο στα τεμάχια 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ, νοτίως της Κρήτης. Η είσοδος του σκάφους εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ήταν ξαφνική: Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, πέρασε από την κυπριακή στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στις 06.40 τα ξημερώματα.