Header Ads

Τηλεσκόπιο φέρνει για πρώτη φορά στο φως μια μοναδική εικόνα από την επιφάνεια του ήλιου

Το ηλιακό τηλεσκόπιο Inouye στην Χαβάη απαθανάτισε για πρώτη φορά με πρωτοφανή λεπτομέρεια την επιφάνεια του ήλιου.

Οι μοναδικές εικόνες αναδεικνύουν ένα εντυπωσιακό σχέδιο που μοιάζει με κολάζ να κρύβεται στο εξωτερικό του ήλιου. Ο Τόμας Ριμέλε, διευθυντής του πρότζεκτ Inouye, δήλωσε σχετικά: «Αυτές είναι οι εικόνες υψηλότερης ανάλυσης της ηλιακής επιφάνειας που έχουν ποτέ ληφθεί».

«Αυτό που κάποτε θεωρούσαμε πως έμοιαζε με ένα φωτεινό σημείο, τώρα διαπιστώνουμε πως χωρίζεται σε πολλές μικρότερες δομές», συμπλήρωσε.

Τελικά οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν πως η επιφάνεια του ήλιου φέρει ρωγμές, που κάλλιστα θα μπορούσε κανείς να συγκρίνει με κομμάτια χρυσού. Το κάθε τμήμα έχει το μέγεθος της Γαλλίας.

Η πρωτοφανής εικόνα θα βοηθήσει στην κατανόηση της συμπεριφοράς του ήλιου και στην καταγραφή της πιο ακριβούς πρόβλεψης του κύκλου δραστηριότητάς του.

Να σημειωθεί μόνο ότι το τηλεσκόπιο αξίζει 344 εκατομμύρια δολάρια, ενώ διαθέτει έναν καθρέφτη τεσσάρων μέτρων. Είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο για ένα ηλιακό τηλεσκόπιο.

Μιλώντας για το τηλεσκόπιο, ο Βαλεντίν Πιγέτ, διευθυντής του Εθνικού Ηλιακού Παρατηρητηρίου, μίλησε για ένα τεράστιο τεχνολογικό επίτευγμα, το οποίο ήταν υπό κατασκευή από το 2013.

Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις στο πρότζεκτ ήταν η διατήρηση του πρωτεύοντος κατόπτρου του τηλεσκοπίου στη θερμοκρασία περιβάλλοντος, ενώ είναι στραμμένο απευθείας στον ήλιο καθώς οποιαδήποτε απόκλιση θερμοκρασίας προκαλεί αναταράξεις αέρα που θα μπορούσαν να καταστρέψουν την ποιότητα της εικόνας.

Η θερμότητα είναι αρκετά έντονη ώστε να λιώσει γρήγορα το μέταλλο στο εστιακό σημείο του καθρέφτη.

Οι παρατηρήσεις αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επίλυση των μακροχρόνιων μυστηρίων του ήλιου, συμπεριλαμβανομένου του αντιφατικού χαρακτηριστικού ότι η κορώνα - η ατμόσφαιρα του ήλιου - θερμαίνεται σε εκατομμύρια βαθμούς όταν η θερμοκρασία στην επιφάνεια  είναι μόνο 6.000 βαθμούς C.

«Το Inouye θα συλλέξει περισσότερες πληροφορίες για τον Ήλιο στη διάρκεια των πέντε πρώτων ετών λειτουργίας του σε σχέση με όλα τα δεδομένα που συλλέχθηκαν μέχρι σήμερα από τότε που ο Γαλιλαίος πρώτος έστρεψε ένα τηλεσκόπιο προς τον Ήλιο το 1612», δήλωσε ο αστρονόμος Ντέιβιντ Μπόμπολτς του NSF.

(Με πληροφορίες από BBC, New York Times)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.