ΠΟΥ: Η επιδημία του κορονοϊού «μεγαλώνει» - Προειδοποίηση για παγκόσμια εξάπλωση
Η ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού ενέτεινε τους φόβους για πανδημία την Παρασκευή, με πέντε επιπλέον χώρες να επιβεβαιώνουν τα πρώτα τους κρούσματα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι ο COVID-19 θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο ενώ η Ελβετία αναγκάστηκε να ακυρώσει το μεγάλο «Σαλόνι Αυτοκινήτου» της Γενεύης.
Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών υπέστησαν ξανά τεράστιες απώλειες, κλείνοντας τη χειρότερη εβδομάδα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και φτάνοντας την παγκόσμια ζημιά στα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Οι ελπίδες ότι η επιδημία, που ξεκίνησε στην Κίνα στα τέλη του περασμένου έτους, θα τελειώσει σε μερικούς μήνες και ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επανέλθει γρήγορα σε φυσιολογικά επίπεδα, χάνονται καθώς ο αριθμός των διεθνών κρουσμάτων έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
«Η επιδημία γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λιντμάιερ, σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.
«Το σενάριο του κορονοϊού να φτάνει σε πολλές χώρες, αν όχι σε όλες τις χώρες του κόσμου, είναι κάτι που εξετάζαμε εδώ και καιρό και είχαμε προειδοποιήσει για αυτό» τόνισε.
Η Ελβετία προσχώρησε στις χώρες που έχουν απαγορεύσει σε μεγάλες εκδηλώσεις, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την επιδημία, ακυρώνοντας την διεθνή έκθεση αυτοκινήτων της Γενεύης, μια από τις σημαντικότερες διοργανώσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας, που ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα,
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από τους στρατιωτικούς της στη Σαουδική Αραβία να αποφύγουν τους πολυσύχναστους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων και των κινηματογράφων.
Η ηπειρωτική Κίνα ανέφερε 327 νένα κρούσματα περιπτώσεις - ο χαμηλότερος αριθμός από τις 23 Ιανουαρίου - με τον συνλολικό απολογισμό να ανέρχετι σε 78.800 ασθενείς εκ των οποίων οι 2.800 έχουν χάσει τη ζωή τους.
Οι τρεις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Κίνας επανέφεραν ορισμένες διεθνείς πτήσεις και η επίδειξη μόδας της Σαγκάης, που αρχικά είχε αναβληθεί, τελικά διεξήχθη κανονικά.
Αλλά καθώς η επιδημία υποχωρεί στην Κίνα, αυξάνεται αλλού.
Πέντε ακόμη χώρες έχουν αναφέρει το πρώτο τους κρούσμα, όλα με ταξιδιωτικό ιστορικό συνδεδεμένο με την Ιταλία. Πρόκειται για τη Νιγηρία, την Εσθονία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Λιθουανία.
Οι χώρες εκτός της Κίνας αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου τα τρία τέταρτα των νέων μολύνσεων.
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s είπε ότι μια πανδημία - που συνήθως σημαίνει ότι η ασθένεια που εξαπλώνεται γρήγορα σε διαφορετικά μέρη - θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
ΕΕ: Η ευρωζώνη είναιν «έτοιμη να δράσει»
Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης πρέπει να είναι προετοιμασμένα να ενεργήσουν με συντονισμένο τρόπο εάν η επιδημία του κορονοϊού αποδειχθεί κάτι περισσότερο από ένα προσωρινό σοκ για την «ανθεκτική» οικονομία του μπλοκ, δήλωσε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Μάριο Σεντένο.
Ο Σεντένο, που είναι υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, δήλωσε ότι η προτεραιότητα είναι να υπάρξει πρόνοια για όσους επηρεάζονται και να καταβληθούν προσπάθειες να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, αλλά και ότι οι υπουργοί είναι σε συνεχή επικοινωνία για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο στην οικονομία.
«Είναι ο νέος κίνδυνος και προφανώς ένας καθοδικός κίνδυνος για τις οικονομίες μας», δήλωσε σήμερα ο Σεντένο σε συνέντευξή του στο Reuters.
«Φαίνεται ότι πρόκειται να είναι προσωρινός, αλλά ο αντίκτυπος είναι εκεί, και… χρειαζόμαστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας στην περίπτωση που αυτό γίνει ένα πιο παγκόσμιο σενάριο», δήλωσε.
Ο Σεντένο δήλωσε ότι η οικονομία της ευρωζώνης «αποδείχθηκε αρκετά ανθεκτική τα τελευταία δύο-τρία χρόνια σε μια αλληλουχία κινδύνων και αβεβαιοτήτων», προσθέτοντας: «Όλοι ανέμεναν κάποια ανάκαμψη της οικονομίας, και ο κοροναϊός είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και έτοιμοι να δράσουμε εάν χρειαστεί».
Ο συντονισμός είναι κρίσιμης σημασίας, δήλωσε, ακόμα και αν η πρώτη ενέργεια είναι σε εθνικό επίπεδο. Θα μπορούσε να δοθεί βοήθεια στους κλάδους που πλήττονται περισσότερο, δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα παρακολουθείται στενά η τουριστική περίοδος του Πάσχα.
«Είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε εάν αυτό γίνει ένα λιγότερο προσωρινό γεγονός», δήλωσε ο Σεντένο. «Γι’ αυτό είναι φτιαγμένοι οι κανόνες, για να προσαρμοζόμαστε σε αυτού του είδους τα γεγονότα, ιδιαίτερα όταν είναι τόσο αρνητικά και επηρεάζουν άμεσα τους πολίτες».