Σκέψεις απλές, στηριγμένες όμως σε γνώση και εμπειρία της δικής μου οπτικής για τον Πρόεδρο Ερντογάν ( Erdoğan) ( τα λέω χρόνια και ξέρετε πως πέφτω μέσα επακριβώς).
1) Η Τουρκία είναι ο Επιτήδειος Ουδέτερος ( Frank Weber, 1985 ) παίζει ”μπάλα” με όλους, σε λογική οθωμανικών καπακιών/ λυκοφιλίας/ ψευδοφιλίας. Εν γνώσει της, κάνει την ” βρώμικη ” δουλειά των συμμάχων της, καταναλώνει προϊόντα τους ( οπλικά και άλλα ), κοιτώντας να ωφεληθεί ότι μπορεί σε όλα τα μέτωπα. Κάπου με στρατιωτική παρουσία ( Συρία- Λιβύη ) κάπου με λεκτική και πρακτική bulling ( Κύπρος- Ελλάδα), δηλ. μέσω τελικού συμβιβασμού να πάρει όσα μπορεί, χωρίς να ρίξει σφαίρα.
2) Οι νεκροί στρατιώτες είναι επαγγελματίες των 2500-3000 $, ποικίλων καταγωγών και όχι απλοί στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους . Είναι αναλώσιμοι και αναμενόμενο να σκοτωθούν κάποιοι. Πλήγμα μεν , όχι τρομερό όμως.
3) Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν τον Τούρκο Πρόεδρο τόσο όσο. Του πούλησαν και S400 από το stock τους. Η παρούσα συνεργασία τους ολοκληρώνεται μέχρι την επόμενη.
4) Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τον Erdoğan τόσο όσο. ”Πάγωσε ” μεν ανώδυνα και χωρίς τις συνέπειες του CAATSA η συνεργασία τους λόγω της αγοράς των S400, πλην όμως ήρθε η ώρα να αναθερμανθεί . Η τάχα μου ρήξη με τη Ρωσία , δίνει ένα καλό άλλοθι αναθέρμανσης σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας ( αν υποθέσουμε πως είχαν ποτέ ψυχρανθεί ). Πρέπει να αγοραστούν patriot, Boeing και υπάρχει εκκρεμότητα με τα F35 μέχρι 20 Μαρτίου ( dead line ) όπου οι ΗΠΑ πρέπει να αποβάλουν οριστικά την Τουρκία από το πρόγραμμα, να μεταφέρουν τα εργοστάσια εξαρτημάτων F35 σε άλλη χώρα και να επιστρέψουν στην Τουρκία την προκαταβολή, όπως και τα ποσοστά συμμετοχής της στο πρόγραμμα. Δύσκολο να επιτευχθεί αυτό στις επόμενες 20 μέρες! Αν καμφθούν οι ενστάσεις του Ισραήλ, το πρόγραμμα F35 και patriot, ήρθε η ώρα να αναθερμανθεί. Αν όχι, τότε το πρόγραμμα αναβάλλεται επ′ αόριστον. Η διπλωματική ”τρίπλα” για τα παραπάνω έρχεται εντός ολίγου .
5) Η Γερμανική ΕΕ, έχει δείξει πλήρη ανοχή προς τον Τούρκο Πρόεδρο, τον έχει ενισχύσει οικονομικά και δεν δείχνει διάθεση να τον απομονώσει. Κάνει πως δεν βλέπει και δεν ακούει στα προβλήματα/ εκκλήσεις της Ελλάδας.
6) Η Γαλλία, παλαιά σύμμαχος των Οθωμανών από το 1536, μέχρι την περίοδο του Ιμπραήμ, όπου Γάλλοι αξιωματικοί εκπαίδευαν τους φελάχους του να καίει Μοριά και Μεσολόγγι, έως τις σημερινές business στη Γείτονα, τάχα μου τον έχει απέναντι. Ο λόγος απλός . Το ΝΑΤΟ ( ΗΠΑ) δεν την ” έπαιξε ” στο θέμα Συρίας (παλαιά χώρα Γαλλικής επιρροής) οπότε αυτή σήκωσε δική της μπαντιέρα έναντι του ” εγκεφαλικά νεκρού ΝΑΤΟ” ( βλ. δήλωση Μακρόν). Το φαινόμενο είναι συγκυριακό και όχι μόνιμο. Ελλάς- Γαλλία Συμμαχία με Ιμπραήμ στο Μοριά...... !
7) Χαμένη σε όλα τα παραπάνω; δηλ. γεωπολιτικά συν μεταναστευτικό, έτοιμη να φτάσει σε όρια διχασμού, απώλεια κυριαρχίας και εκ νέου οικονομική καταστροφή;
Ε, ποιά άλλη ; Η πάντοτε περήφανα και νικηφόρα συμβιβαζόμενη χώρα μας .
* Σημ.: Μόνος μου τα λέω, μόνος μου τ′ ακούω.