Διέκοψαν το γύρισμα λόγω κορονοϊού και άφησαν τους δρόμους στο 1942
Η Γαλλία βρίσκεται, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, σε lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ οι νεκροί ξεπέρασαν τις 3.000, έχοντας φτάσει σχεδόν τον ίδιο αριθμό θυμάτων με τις ΗΠΑ αν και η Γαλλία έχει σχεδόν τέσσερις φορές μικρότερο αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων.
Με απόφαση της κυβέρνησης, την Τετάρτη 1η Απριλίου, κλείνει το αεροδρόμιο Ορλί, από το οποίο αναχώρησαν την Τρίτη οι τελευταίες δέκα πτήσεις και η χώρα δοκιμάζει πλέον τα όριά της.
Μία γειτονιά στο Παρίσι βρέθηκε ωστόσο, διπλά «κλειδωμένη», καθώς πέρα από την απαγόρευση κυκλοφορίας που είναι σε ισχύ, κινηματογραφικό συνεργείο που έκανε γυρίσματα στην Μονμάρτρη, υποχρεώθηκε να αποχωρήσει αιφνιδιαστικά εγκαταλείποντας επί τόπου τα σκηνικά με τα οποία είχε ντύσει τις προσόψεις κατοικιών και καταστημάτων. Αποτέλεσμα της άτακτης αυτής αναχώρησης ήταν ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο της συνοικίας να επιστρέψει στη σκοτεινή εποχή της γερμανικής κατοχής.
Δύο δρόμοι, οι οδοί Berthe και Androuet, που βρίσκονται κοντά στη Βασιλική της Σακρέ Κερ έμοιαζαν βγαλμένοι από το 1942, καθώς στους τοίχους υπήρχαν μέχρι και οι αφίσες της ναζιστικής προπαγάνδας που τοποθετήθηκαν ειδικά για το γύρισμα.
Η ταινία με τίτλο «Adieu Monsieur Haffmann» (Αντίο, κύριε Χάφμαν), του σκηνοθέτη Φρεντ Καβαγιέ, αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του βραβευμένου με τέσσερα βραβεία Molière θεατρικού έργου του Ζαν Φιλίπ Νταγκέρ, που αφηγείται την ιστορία ενός Εβραίου ταλαντούχου κοσμηματοπώλη, του Γιόζεφ Χάφμαν, στο Παρίσι, στις αρχές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος κρύβεται στο υπόγειο του καταστήματος του όταν οι Γερμανοί εισβάλλουν στο Παρίσι.
Πρωταγωνιστής της μαύρης κωμωδίας, όπως χαρακτηρίζεται η ταινία, που αναμένεται να βγει στις αίθουσες το 2021, είναι ο διάσημος Γάλλος ηθοποιός Ντανιέλ Οτέιγ.
Και μπορεί η ιστορία να μην επαναλαμβάνεται, αλλά οι έρημοι δρόμοι της Πόλης του Φωτός παραπέμπουν στις μαύρες μέρες του Δευτέρου Πολέμου όταν οι Γάλλοι αναζήτησαν καταφύργιο στα σπίτια τους φοβούμενοι τους κατακτητές. Ενώ το σημείωμα στο τζάμι ενός «φαρμακείου» που αναγράφει «Αγαπητοί πελάτες, λόγω αναστολής παραδόσεων ορισμένα είδη έχουν εξαντληθεί» αποτελεί, αν μη τι άλλον, μία απίθανη σύμπτωση με όσα συμβαίνουν στον παρόντα χρόνο.
Με πληροφορίες από NME