Header Ads

Πώς θα προστατευτούμε από κυβερνοεπιθέσεις όσο εργαζόμαστε από το σπίτι

H εργασία από το σπίτι είναι πλέον πραγματικότητα για τους περισσότερους από εμάς εν μέσω της πανδημίας του Covid-19. Ακόμα όμως και αυτοί που δεν εργάζονται μέσω του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή, χρησιμοποιούν περισσότερο το διαδίκτυο, για να ενημερωθούν ή να τακτοποιήσουν άλλες υποθέσεις.

Αυτό μεταξύ άλλων, προϋποθέτει πως, οι χρήστες του ίντερνετ, θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο από ποτέ, έτσι ώστε να μην πέσουν θύματα διαδικτυακών επιθέσεων τώρα που είναι πιο συχνές από ποτέ.

Οι περισσότεροι χάκερς εκμεταλλεύονται ακριβώς την τάση μας αυτή για περιήγηση στο διαδίκτυο και βρίσκουν τρόπους να «εισβάλλουν» στα προσωπικά, ή εταιρικά μας μέιλ, υποκλέπτοντας πληροφορίες και τα προσωπικά μας στοιχεία.

Ο ιστότοπος weforum.org και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παραθέτουν μερικές χρήσιμες συμβουλές για τους τρόπους που θα προστατευτείτε όσο κυρίως διαρκέσει πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα. 

-Επιλέξτε ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης. Τι σημαίνει αυτό; Μπορείτε να τους κάνετε όσο πιο σύνθετους μπορείτε και μάλιστα να τους αλλάζετε συχνά.

-Μην ξεχνάτε τις ενημερώσεις του λογισμικού σας. Προσοχή, βάλτε το σαν προτεραιότητα. Το να μην κάνετε τις απαραίτητες ενημερώσεις έγκαιρα, μπορεί να σημαίνει πως δεν σας παρέχουν την ασφάλεια που χρειάζεστε.

-Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση ανοικτών ασύρματων δικτύων, τα οποία είναι περισσότερο ευάλωτα σε εξωτερικές παρεμβάσεις και σε ενέργειες υποκλοπής των διακινούμενων δεδομένων. Σημειώνεται ωστόσο πως τα περισσότερα οικιακά δίκτυα διαθέτουν μηχανισμούς προστασίας και ελέγχου της πρόσβασης.Ασφαλίστε το wi-fi σας.

-Mην εφησυχάζετε επειδή είναι περίοδος πανδημίας. Ακριβώς για τον λόγο αυτό, κάποιοι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να εκμεταλλευτούν το πόσο ευάλωτοι μπορεί να είστε.

-Μην ανακατεύετε τα προσωπικά μηνύματα και emails με αυτά της δουλειάς. Οι εργαζόμενοι πρέπει να χρησιμοποιούν τις συσκευές εργασίας τους για να δουλεύουν και τις προσωπικές τους συσκευές για προσωπικά θέματα.

-Για την αποστολή ευαίσθητων πληροφοριών προτείνεται η χρήση εφαρμογών που παρέχουν πλήρη κρυπτογράφηση (end-to-end encryption) στην επικοινωνία.

-Σε κάθε λογαριασμό που τυχόν διατηρείτε και εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό, ενεργοποιήστε τη δυνατότητα σύνδεσης με την ταυτοποίηση δύο βημάτων (Two-Factor Authentication), όπου μετά την εισαγωγή του κωδικού πρόσβασης λαμβάνετε μήνυμα SMS στο κινητό σας τηλέφωνο με έναν κωδικό τον οποίο εισάγετε σε σχετικό πεδίο. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η προστασία του λογαριασμού σας από απόπειρες μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης.

-Επίσης, ενεργοποιήστε στο κινητό σας τηλέφωνο -και εφόσον παρέχεται η σχετική δυνατότητα- τη λειτουργία πρόσβασης σε online υπηρεσίες με χρήση βιομετρικών δεδομένων (για παράδειγμα, δακτυλικό αποτύπωμα).

-Αν πρόκειται να συμμετάσχετε σε μία τηλεδιάσκεψη μη διακινείτε τις σχετικές διευθύνσεις και οδηγίες μέσω των κοινωνικών δικτύων.

-Στην περίπτωση που δεν γνωρίζετε πώς να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές, συμβουλευτείτε τα εγχειρίδια οδηγιών χρήσης ή ζητήστε βοήθεια από το τμήμα τεχνικής υποστήριξης του τηλεπικοινωνιακού σας παρόχου.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.