Πριν πιάσουμε ψαλίδι, ας διαβάσουμε τις συμβουλές που μας δίνει η hair expert Δήμητρα Δανίκα
Με την εμφάνιση του κορονοϊού στη ζωή μας και το - πρωτοφανές με τα μέχρι σήμερα δεδομένα - καθεστώς απομόνωσης που μας εισάγει, μας αναγκάζει να κάνουμε μόνοι μας πράγματα που δεν θα φανταζόμασταν ίσως εύκολα. Ενα απ′ αυτό είναι το κόψιμο και η περιποίηση των μαλλιών μας. Ιδίως όσοι από εμάς είχαμε προγραμματισμένο κάποιο ραντεβού στο κομμωτήριο το οποίο, λόγω των έκτακτων εξελίξεων ακυρώθηκε, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Πριν πιάσουμε το ψαλίδι, ωστόσο, καλό είναι να ακούσουμε τι έχει να μας πει η hair expert, Δήμητρα Δανίκα που παραχώρησε συνέντευξη στη HuffPost GR:
- Κυρία Δανίκα, όλοι εμείς που δεν έχουμε προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία, να φοβόμαστε να πιάσουμε το ψαλίδι, ή όχι;
Αυτό που αρχικά θα πρότεινα είναι ότι, αν κανείς δεν έχει προηγούμενη εμπειρία με το κούρεμα, κι αν αν δεν το θεωρεί αναγκαίο να πειραματιστεί τώρα ίσως δεν είναι καλή στιγμή, ακριβώς γιατί λόγω του αποκλεισμού αν κάτι πάει στραβά δεν θα είναι καθόλου εύκολο πρακτικά να το διορθώσει.
- Τι θα πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχει (τι ψαλίδι είναι καλό να χρησιμοποιούμε) και πως θα πρέπει να οργανώσουμε το χώρο μας αν τελικά αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία του κοψίματος των μαλλιών μας;
Ιδανικά τα ψαλίδια που πρέπει να κουρεύονται τα μαλλιά μας είναι τα επαγγελματικά που ουσιαστικά είναι με ειδικά μείγματα μετάλλων και συνήθως μεγάλης αξίας. ΄Ενα μη επαγγελματικό, ή ακόμα και κακό επαγγελματικό ψαλίδι μπορεί να σχίσει την κερατίνη της τρίχας και να δημιουργεί ψαλίδα. Ειδικά σε γυναίκες με μακρυά αφυδατωμένα μαλλιά και με πρόβλημα ψαλίδας, σίγουρα θα το εντείνει.
- Τι είναι καλύτερο, να ασχοληθούμε εμείς με τα μαλλιά μας ή να δώσουμε σε κάποιον άλλο το ψαλίδι να το κάνει;
Αυτό που θα συμβούλευα είναι να αποφεύγουμε εμείς ή κάποιος άλλος να εμπιστευθεί κάποιον μη ειδικό, εκτός, φυσικά, αν θέλει να παίξει και να πειραματιστεί, έχοντας όμως την γνώση ότι μιλάμε για ένα πείραμα που μπορεί και να μην πάει πολύ καλά.
- Ποιες είναι οι βασικές συμβουλές που έχετε να δώσετε σε κάποιον που θέλει να κόψει αφέλειες;
Αν κάποιος είναι τολμηρός ώστε να μπει τώρα στην διαδικασία να κάνει αλλαγή μόνος πρέπει να ξέρει ότι οι αφέλειες είναι η κορνίζα του προσώπου μας και το πως και πόσο θα κουρευτούν έχει να κάνει πχ με την πυκνότητα, την υφή και τις φύτρες των μαλλιών μας. Χρειάζεται κανείς να λάβει υπ′ όψιν του πολλούς παράγοντες, κι αν αποφασίσει να το κάνει για πρώτη φορά θα τον συμβούλευα να μην ξεχωρίσει μεγάλη ποσότητα μαλλιών, να έχει πολύ καθαρά τρίγωνα χωρίσματα και να τα κόψει σίγουρα πιο κάτω από εκεί που φαινομενικά υπολογίζει.
- Ποιές είναι οι βασικές συμβουλές που έχετε να δώσετε σε κάποιον που θα ήθελε να κόψει τις «ουρές» σε ίσιο και ποιες σε κυματιστό μαλλί;
Επειδή όπως είπα παραπάνω έχει μεγάλη σημασία το ψαλίδι κουρέματος, θα έλεγα σε μια γυναίκα με μακρυά μαλλιά να μην μπει στην διαδικασία, ούτως ώστε να αποφύγει τα σχισίματα της κερατίνης της τρίχας αλλά και πιθανότατα και ένα μη γεωμετρικό αποτέλεσμα.
- Κι ως προς το κόψιμο των μαλλιών των παιδιών;
Για τα παιδιά θα έλεγα ότι ισχύουν οι παραπάνω προτάσεις .
- Τι θα συμβουλεύατε τους άντρες ως προς το κόψιμο των κοντών μαλλιών;
Οσον αφορά τους άντρες, η μηχανή κουρέματος μπορεί να είναι πιο βοηθητική ως προς τον έλεγχο του αποτελέσματος.
- Πόσο συχνά πρέπει να λουζόμαστε στη νέα συνθήκη της καραντίνας και γιατί;
Αν κανείς βγαίνει έξω λόγω δουλειάς καθημερινά, απλά και μόνο για λόγους υγιεινής είναι προτιμότερο να λούζεται καθημερινά, σε άλλη περίπτωση ακολουθεί την συνήθη του ρουτίνα που απαιτεί η φύση των μαλλιών του.
- Ποιες γενικότερες συμβουλές έχετε να δώσετε ως προς την περιποίηση των μαλλιών μας την περίοδο της απομόνωσης;
Αυτό που θα έλεγα, είναι ότι πρόκειται για μια περίοδο όπου αν εστιάσουμε σε μια εντατική φροντίδα στο τριχωτό του κεφαλιού μας και της τρίχας μας, κι ακολουθήσουμε συγκεκριμένα tips, μπορεί να δούμε τα μαλλιά μας να μεταμορφωνονται, μια και η περίοδος απομόνωσης είναι μια καλή στιγμή να αντιληφθούμε τις ανάγκες μας - ακόμα και των μαλλιών μας. Ποια είναι αυτά;
Μικρά tips ως προς την περιποίηση των μαλλιών μας στο σπίτι
Πριν το λούσιμο:Kαλό είναι να τοποθετήσουμε το σαμπουάν σε μαλλιά που θα έχουμε βρέξει αρκετά κι επίσης θα είναι βουρτσισμένα, τόσο για να τροφοδοτηθούν σε όλα τα σημεία, όσο για να μην χρειαστεί να παιδευτούμε στο ξεμπέρδεμα. Να θυμάστε ότι στην περίπτωση βαμμένων μαλλιών ενδείκνυται σαμπουάν χωρίς θεϊκό άλας
Κατά τη διάρκεια του λουσίματος: Κάνουμε το μασάζ απαλά με τις άκρες των δαχτύλων μας. Ποτέ δεν ξεχνάμε να χρησιμοποιήσουμε conditioner στα μήκη και τις άκρες. Ολοκληρώνουμε με χλιαρό ως δροσερό νερό.
Μετά το λούσιμο:Ταμπονάρουμε τα μαλλιά μας αποφεύγοντας την έντονη τριβή μεταξύ τους, κι αν έχουμε το χρόνο και τη διάθεση, αξίζει να τους προσφέρουμε μια επιπλέον «τροφή». Μια μάσκα κατάλληλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί 1-2 φορές την εβδομάδα. Τέλος, ένα hair sculp (peeling για το τριχωτό της κεφαλής) προϊόν 1-2 φορές το μήνα θα προσφέρει μεγάλη ανάπτυξη στα μαλλιά μας αποσυμφορίζοντας τον θύλακα της τρίχας από εξωτερικά στοιχεία που μπορεί να κατακάθονται καθημερινά.
www.instagram.com/danikadimitra/
www.facebook.com/dimitradanika/