ΔΝΤ: Ο κορονοϊός φέρνει ύφεση 10% στην Ελλάδα το 2020
Ύφεση 10% για το 2020 αλλά και ανάκαμψη 5,1% για το 2021 προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα, στις εαρινές του προβλέψεις, όπου ενσωματώθηκαν και οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία.
Συγκεκριμένα στην έκθεση World Economic Outlook που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα σήμερα το ταμείο προβλέπει ότι η ύφεση στην Ελλάδα για το 2020 θα φθάσει το 10% και η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 22,3%, από το 17,3% που βρέθηκε το 2019.
Ανάκαμψη 5,1% το 2021
Και ενώ οι προβλέψεις για το 2020 είναι ”μαύρες” το 2021 τα πράγματα αλλάζουν. Και αυτό γιατί σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΔΝΤ, η οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης 5,1%. Όμως η ανεργία θα παραμείνει στα υψηλά επίπεδα του 19%.
Την ίδια ώρα φαίνεται ότι προβλέπεται σημαντική επιδείνωση προβλέπεται και στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών καθώς από το 2,1% ανεβαίνει στο 6,5% του ΑΕΠ το 2020, ενώ το 2021 θα περιοριστεί στο 3,4%.
Πάνω από 6% η παγκόσμια ύφεση το 2020
Ακόμη το ΔΝΤ προβλέπει γενική ύφεση 3% στην παγκόσμια οικονομία. Όμως με την αναθεώρηση η ύφεση ξεπερνάει το 6%. Στις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ προβλέπει γενική ύφεση στο 3% με την αναθεώρηση να ξεπερνά τις 6 ποσοστιαίες μονάδες.
«Είναι πολύ πιθανό φέτος η παγκόσμια οικονομία να βιώσει τη χειρότερη ύφεση από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, ξεπερνώντας εκείνη κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης προ μίας δεκαετίας», εκτίμησε η Γκίτα Γκόπινατ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.
Στην έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, το Ταμείο προβλέπει ύφεση 5,9% για τις ΗΠΑ φέτος από ανάπτυξη 2,3% του 2019 και επιστροφή σε ανάκαμψη με ρυθμούς 4,7% για την επόμενη χρονιά. Για την Κίνα -τη χώρα από όπου ξεκίνησε η διασπορά του κορωνοϊού- αναμένεται ισχνή ανάπτυξη 1,2% και 9,2% για το 2021. Σε βαθιά ύφεση 6,5% αναμένεται να εισέλθει και η βρετανική οικονομία εξαιτίας του Covid-19, για να ανακάμψει 4% το 2021.
Σύμφωνα με το Ταμείο, πολλές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με πολλαπλά σοκ, με συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με κατάρρευση της εξωτερικής ζήτησης, εκροές κεφαλαίων και βουτιά στις τιμές εμπορευμάτων. «Αποτελεσματικές πολιτικές είναι ζωτικής σημασίας ώστε να αποτραπούν χειρότερα αποτελέσματα», υπογραμμίζεται στην έκθεση. Παράλληλα, χρειάζονται οι κατάλληλες οικονομικές πολιτικές ώστε να μετριασθεί ο αντίκτυπος από την υποχώρηση της δραστηριότητας σε καταναλωτές, επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης στις επηρεαζόμενες χώρες εφαρμόσθηκαν με ταχύτητα σε πολλές προηγμένες οικονομίες(όπως Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ισπανία, Βρετανία και ΗΠΑ). Πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως Κίνα, Ινδονησία και Νότιος Αφρική παρέχουν δημοσιονομική στήριξη σε τομείς και εργαζομένους που πλήττονται. Χρειάζονται όμως πρόσθετα μέτρα, ειδικά στην περίπτωση που η οικονομική δραστηριότητα παραμείνει αδύναμη μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, σημειώνει το ΔΝΤ.
Το Ταμείο υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και η παροχή βοήθειας προς τις οικονομικά ασθενέστερες χώρες που αντιμετωπίζουν διπλό υγειονομικό και χρηματοδοτικό σοκ.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)