Aποκλειστικό: Σενάριο εξόδου 1.0 - Πόσο απέχουμε από την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας
Η απάντηση στην «ερώτηση του ενός εκατομμυρίου» για την επόμενη ημέρα του κορονοϊού στην Ελλάδα, είναι: Ναι, έχουν αρχίσει να εκπονούνται σχέδια επί χάρτου με στόχο τη σταδιακή άρση των απαγορεύσεων, σε ορατό χρονικό ορίζοντα - αλλά με το βασικό σενάριο να τοποθετεί το μεγαλύτερο «κύμα εξόδου» πληθυσμού από τα σπίτια μετά το τέλος του Απριλίου.
Oι δύο ημερομηνίες - κλειδιά είναι το σαββατοκύριακο 3-4 Μαϊου, καθώς μέχρι εκείνη την ημέρα προβλέπεται η ολοκλήρωση του βασικού σχεδιασμού, ώστε να υπάρχει χρονικό περιθώριο για διορθωτικές κινήσεις, πριν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η αλληλουχία των αποφάσεων.
Ως ημερομηνία έναρξης επίσημων ανακοινώσεων για την απεμπλοκή έχει προβλεφθεί η 11η Μαϊου, ημέρα Δευτέρα. Ωστόσο, τα πάντα τελούν υπό την αίρεση της ίδιας της πραγματικότητας, η οποία έχει ήδη ξεπεράσει όλες τις προβλέψεις παγκοσμίως πολλές φορές τους τελευταίους μήνες.
Η HuffPost έχει στη διάθεσή της ορισμένα από τα βασικά στοιχεία του σχεδίου που βρίσκεται υπό επεξεργασία. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτός ο σχεδιασμός θα απαιτηθούν αρκετές εβδομάδες, καθώς στην προσπάθεια υλοποίησης εμπλέκονται άμεσα τουλάχιστον επτά υπουργεία - χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν ο προφανής ρόλος του υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα είναι προφανώς αναγκαίο, εφόσον ληφθεί τελικά απόφαση για επαναλειτουργία των σχολείων ή έστω κάποιας βαθμίδας (για παράδειγμα του Λυκείου).
Το σχέδιο λαμβάνει υπόψιν τόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα, που πρέπει να ανανεώνονται διαρκώς και να αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή προκειμένου να αποτραπεί ένα ξαφνικό κύμα με αποδέκτη το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις ΜΕΘ, όσο και τις οικονομικές πραγματικότητες στη χώρα όπου τεράστιοι νευραλγικοί τομείς έχουν παραλύσει.
Ενδεικτικά, θεωρούνται ως προαπαιτούμενα τα τεστ - και μάλιστα σε ευρεία κλίμακα - καθώς αποτελούν βασικό εργαλείο για την διαπίστωση της εξέλιξης της πανδημίας.
Η αξιοποίηση της τεχνολογίας, ως εργαλείο για να παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η εκδήλωση κρουσμάτων ανά την ελληνική Επικράτεια είναι επίσης βασικό εργαλείο.
Ειδικές πληθυσμιακές ομάδες και κρίσιμες αποφάσεις
Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, καθώς οι συντάκτες του σχεδίου επιχειρούν να συνδυάσουν την προστασία ευπαθών ομάδων με την ανάγκη να μετακινηθούν και να εργαστούν σύντομα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, μέχρι να φτάσουμε στην ενεργοποίηση του συνόλου των εργαζομένων σε ολόκληρη τη χώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, καταγράφονται ειδικότερα οι ομάδες για τις οποίες ισχύουν σήμερα αυστηρά μέτρα, όπως είναι οι μαθητές, οι μετανάστες, οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και οι εργαζόμενοι σε κλειστούς χώρους, καθώς και οι άνθρωποι που είναι αναγκαίο να μετακινούνται εντός ή εκτός της ελληνικής Επικράτειας. Για κάθε μία από αυτές τις ομάδες πρόκειται να εκπονηθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο ή σειρά πρωτοκόλλων.
Ως «αποφάσεις - κλειδιά» χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων αυτές που συνδέονται με:
- συστηματική ιχνηλάτηση και παρακολούθηση διαπιστωμένων κρουσμάτων μέσω αξιοποίησης της τεχνολογίας
- επάρκεια υποδομών Υγείας και ιατρικού/νοσηλευτικού προσωπικού
- δυνατότητα διεξαγωγής τεστ στο μέγιστο βαθμό και σε όλη τη χώρα, παρά τις δυσκολίες για την εξασφάλιση του σχετικού υλικού
- προμήθεια υλικού προστασίας για τον πληθυσμό, όπως είναι οι μάσκες και τα αντισηπτικά
- όρους και προϋποθέσεις ασφαλούς μετακίνησης για ευπαθείς ή ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (π.χ. ηλικιωμένων, μεταναστών, ή παιδιών)
- περιορισμούς για μετακινήσεις εκτός της Ελλάδας ή για εισερχόμενους επισκέπτες, σε συνδυασμό με επιλογή των καταλληλότερων μεθόδων ελέγχου στα σημεία εισόδου/εξόδου με τεστ, αλλά και κανονισμούς για την καραντίνα
Ωστόσο, η εξαιρετική απόδοση των αυστηρών μέτρων μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει τους επιστήμονες - επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους - στο συμπέρασμα ότι δεν αξίζει τον κόπο ένα ρίσκο «πρόωρης εξόδου», γιατί θα ήταν απρόβλεπτες οι συνέπειες. Πιθανότερο είναι, με αυτό το σκεπτικό, να δούμε αργότερα και όχι νωρίτερα από τις 11 Μαϊου την υλοποίηση του σχεδιασμού άρσης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.