Header Ads

Έρευνα: Το χώμα σε τραύματα σώζει ζωές, σταματώντας την αιμορραγία

Τα πυριτικά ορυκτά στο έδαφος- το πιο άφθονο υλικό που υπάρχει στον φλοιό της Γης- παίζουν σημαντικό ρόλο στο πήξιμο του αίματος, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια (UBC).

Το χώμα δεν είναι απλά η «βάση» μας για την καλλιέργεια τροφής και η πηγή δομικών υλικών: «Ανακαλύψαμε πως το χώμα μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει στον έλεγχο της αιμορραφίας μετά από τραυματισμό, “πυροδοτώντας” πήξιμο του αίματος» είπε ο Κρίστιαν Κάστραπ, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα βιοχημείας και μοριακής βιολογίας του τμήματος Ιατρικής και ένας εκ των ερευνητών.

Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύτηκε στο Blood Advances, έδειξε πως η παρουσία χώματος σε τραύματα βοηθά στην ενεργοποίηση μιας πρωτεϊνής του αίματος, γνωστής ως Παράγοντας πήξης 12. Όταν ενεργοποιείται, η πρωτεΐνη αυτή εκκινεί μια ταχεία αλυσιδωτή αντίδραση που βοηθά στον σχηματισμό μιας «σφραγίδας» που κλείνει το τραύμα και περιορίζει την απώλεια αίματος.

Αν και οι ερευνητές τονίζουν πως υπάρχει υψηλός κίνδυνος μόλυνσης από μη αποστειρωμένο χώμα, σημειώνουν πως τα ευρήματά τους μπορεί να συμβάλουν στη μελλοντική ανάπτυξη νέων στρατηγικών και πρακτικών, με αποστειρωμένο χώμα, που θα βοηθούν στην αντιμετώπιση της αιμορραγίας και την καλύτερη κατανόηση των μολύνσεων μετά από τραυματισμούς.

«Η ακατάσχετη αιμορραγία είναι υπεύθυνη για μέχρι και το 40% της θνησιμότητας των τραυματιών. Σε ακραίες περιπτώσεις, και σε απομακρυσμένες περιοχές, χωρίς πρόσβαση σε συστήματα υγείας και προϊόντα σφράγισης τραυμάτων...το αποστειρωμένο χώμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εν δυνάμει για τον έλεγχο της θανάσιμης αιμορραγίας μετά από τραύματα» είπε ο Κάστραπ.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ο μηχανισμός με τον οποίο τα πυριτικά ορυκτά ενεργοποιούν τον Παράγοντα 12 και συμβάλλουν στο ταχύτερο πήξιμο του αίματος είναι μοναδικός στα θηλαστικά της γης, ή αυτά που ζουν κυρίως ή πλήρως στη γη.

«Αυτό το εύρημα επιδεικνύει πώς τα θηλαστικά της γης, από τα ποντίκια μέχρι τους ανθρώπους, εξελίχθηκαν έτσι ώστε να χρησιμοποιούν φυσικά τα πυριτικά ορυκτά ως συγκεκριμένο σήμα στον Παράγοντα 12 για να εκκινείται το πήξιμο του αίματος» είπε η Λι Τζιν Χουάνγκ, πρώτη συντάκτρια της έρευνας και διδακτορική στο UBC. «Τα αποτελέσματα αυτά θα έχουν μεγάλη επίδραση στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη σχέση μας με το περιβάλλον μας».

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.