Η τηγανητή συκωταριά είναι εκλεκτός κρασομεζές που αγαπάμε όλοι, μικροί και μεγάλοι. Συκωτάκι, γλυκάδια, πνευμόνι, πλεγμένα αντεράκια… όλα μαζί μια υπέροχη τηγανιά! Παραδοσιακός μεζές που γίνεται στα γρήγορα και χωρίς πολλά πολλά. Αρκεί μόνο ένα τηγάνι, λίγο ελαιόλαδο, λεμονάκι και ρίγανη!
Η συκωταριά συμπληρώνει το αναστάσιμο γεύμα μαζί με τη μαγειρίτσα. Είναι ιδανικός μεζές αλλά αποτελεί και νόστιμη εναλλακτική πρόταση ως κυρίως γεύμα σε όσους δεν αρέσει η μαγειρίτσα. Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί και όλοι παίρνουν τη μερίδα τους!
Για εμάς τους Έλληνες είναι ένα απολαυστικό πιάτο που το γευόμαστε όλο το χρόνο.
Συνοδεύεται με τηγανητές πατάτες, τζατζίκι, χωριάτικη σαλάτα και έχουμε ένα πλήρες γεύμα.
Υλικά: Συκωταριά από αρνάκι ή κατσικάκι γάλακτος, ελαιόλαδο, ρίγανη, λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.
Εκτέλεση
Βήμα 1ο: Προμηθευόμαστε τη συκωταριά. Ζητάμε από το χασάπη να την κόψει σε μικρές μπουκιές. Αν επιλέξουμε να την τεμαχίσουμε μόνοι μας είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε το ψαλίδι της κουζίνας. Με το μαχαίρι θα δυσκολευτούμε αρκετά και επειδή γλιστράει η συκωταριά θα χρειαστούμε τη βοήθεια δεύτερου ατόμου ώστε να κρατάει τη μία άκρη της. Ξεπλένουμε τη συκωταριά σε τρεχούμενο νερό. Είναι καλύτερα να την ξεπλύνουμε με νερό πριν την τεμαχίσουμε. Ξεπλένουμε με ιδιαίτερη προσοχή την καρωτίδα, “καρούζο” διότι μπορεί να έχει παραμείνει τροφή. Δεν είναι κάτι το τρομερό, είναι φρέσκο τρυφερό γρασίδι, η πρώτη τροφή που τρώνε τα βυζανιάρικα κατσικάκια ή αρνάκια μετά το γάλα της μητέρας τους. Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και είμαστε έτοιμοι για το τηγάνι!
Σε περίπτωση που έχετε αντεράκια μπορείτε να τα τηγανίσετε μαζί με τη συκωταριά. Είναι εκλεκτός μεζές, ο δεύτερος σε επιλογή μετά τα γλυκάδια. Μπορείτε να τα κόψετε σε μήκος 5 εκ. περίπου ή να τα φτιάξετε σε πλεξούδα! (Δείτε εδώ πως θα καθαρίσετε τις αντεριές).
Βήμα 2ο: Για να μαγειρέψουμε τη συκωταριά χρειαζόμαστε σκεύος με φαρδύ πάτο. Χρησιμοποιούμε βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε τη συκωταριά, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε να κατεβάσει τα υγρά της σε εστία χαμηλής προς μεσαίας έντασης. Μετά από 5΄ βρασμού ανοίγουμε το καπάκι και προσθέτουμε λίγο νερό, τόσο όσο να μισοσκεπαστεί η συκωταριά. Προτιμήστε ζεστό νερό από βραστήρα για να μην κατέβει η θερμοκρασία στο φαγητό και σταματήσει ο βρασμός. Σκεπάζουμε πάλι με το καπάκι αφήνοντας να βγαίνει λίγος ατμός και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε εστία μεσαίας έντασης μέχρι να μείνει λίγο ζουμάκι. Προσθέτουμε σχεδόν 2/3 του ποτηριού ελαιόλαδο, ανεβάζουμε την ένταση της εστίας και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει η συκωταριά μόνο με το ελαιόλαδο. Θα χρειαστούν περίπου 5΄ βρασμού και το φαγητό είναι σχεδόν έτοιμο. Προσοχή, μην παραψήσετε σε αυτό το στάδιο γιατί θα σκληρύνει το συκώτι. Προσθέτουμε χυμό λεμονιού (1 - 2 μικρά λεμόνια), ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και σβήνουμε την εστία.