FT: Γιατί οι επενδυτές στοκάρουν μετρητά εν μέσω πανδημίας
Η πανδημία των κορονοϊού έχει ωθήσει τους επενδυτές να ξεφορτώνονται τα πιο ριψοκίνδυνα επενδυτικά αγαθά και να φτιάξουν τα μεγαλύτερα αποθέματα μετρητών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, σύμφωνα με δημοσκόπηση που επικαλούνται οι Financial Times
Ο μέσος όρος του ρευστού που έχουν διαθέσιμο οι επενδυτές ανέβηκε στο 5,9% των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων τον Απρίλιο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του διαχειριστή αμοιβαίων κεφαλαίων της Bank of America. Το ποσοστό αυτό ήταν στο 5,1% τον Μάρτιο και πολύ πάνω από 10ετή μέσο όρο του 4,6%.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προσπάθησε να μειώσει τους κλυδωνισμούς μέσω μιας σειράς παρεμβάσεων στις αγορές ομολόγων και την προσφορά επιπλέον πίστωσης ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων για τις μικρές επιχειρήσεις και τους δήμους. Τέτοιες ενέργειες συνέβαλαν στη σταθεροποίηση των χρηματιστηριακών αγορών, δίνοντας παράλληλα ανάταση σε διάφορες κατηγορίες πάγιων εισοδημάτων.
Αλλά οι επενδυτές έχουν κατευθυνθεί προς ασφαλέστερα εδάφη, καθώς το παγκόσμιο lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού έχει «παγώσει» μεγάλα τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας.
«Τα μετρητά και το αμερικανικό δολάριο έχουν αποτελέσει ″ασφαλή καταφύγια″», δήλωσε ο Μάικλ Χάρτνετ, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων της BofA Global Research, ο οποίος συνέταξε την εν λόγω έκθεση.
Ενα ξεπούλημα κεφαλαίων οδήγησε τον δείκτη αναφοράς S&P 500 σε πτώση κατά 34% στα τέλη Φεβρουαρίου και Μαρτίου, υποχωρώντας από τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών που είχε βρεθεί νωρίτερα.
Εντούτοις, έκτοτε έχει σημειώσει επάνοδο 23%, καθώς η επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού σε συνδυασμό με τα πρωτοφανή δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα προκάλεσαν αισιοδοξία στους επενδυτές.
Οι αναλυτές της Bank of America αναμένουν τον Απρίλιο να σημειωθεί «κορύφωση της απαισιοδοξίας», με τα ταμειακά υπόλοιπα να υποχωρούν τον επόμενο μήνα.
Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων που ερωτήθηκαν - το 93% - πιστεύουν ότι θα υπάρξει ύφεση τους επόμενους 12 μήνες. Αυτό το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο από το 86% που προέβλεπε ύφεση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008-09.
Μόνο μια μικρή μειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αναμένουν ταχεία ανάκαμψη, με μόλις 15% των διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων να λένε ότι αναμένουν άμεση ανάκαμψη (σχήματος V). Περισσότεροι από τους μισούς - το 52% - αναμένουν ότι η ανάκαμψη από την επιδημία θα είναι σε σχήμα U, υποδηλώνοντας μια περίοδο σχεδόν μηδενικής ανάπτυξης.
Ο Χάρτνετ επεσήμανε ότι παρόλο που οι πιστωτικές αγορές σημείωσαν ταχεία ανάκαμψη τις τελευταίες εβδομάδες, δεν συνέβη το ίδιο και με τις οικονομικές προβλέψεις, διότι οι καμπύλες του ιού έχουν απλώς ελαττωθεί λίγο, ενώ η ανεργία έχει εκτοξευθεί και τα πιο αδύναμα εταιρικά κέρδη δεν έχουν ακόμη πραγματωθεί.
Σημειώνεται ότι στην δημοσκόπηση συμμετείχαν 207 επενδυτές που διαχειρίζοντα συνολικά 597 δισ. δολάρια.
(με πληροφορίες από Financial Times)