Αρχαία Ολυμπία: Εφαρμογή με τα μνημεία όπως ήταν στην αρχαιότητα σε χορηγία της Microsoft
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της αποδοχής της πρότασης της Microsoft για Πολιτιστική Χορηγία σχετικά με τον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Σύμφωνα με ενημέρωση του ΥΠΠΟΑ, αντικείμενο της χορηγίας είναι η, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για το Ελληνικό Δημόσιο, υλοποίηση ψηφιακής εφαρμογής που θα δίνει στους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Χώρου της Ολυμπίας και του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας τη δυνατότητα θέασης τρισδιάστατων παραστάσεων των μνημείων, όπως αυτά εκτιμάται, με βάση τα στοιχεία της επιστημονικής έρευνας, ότι υφίσταντο στην αρχαιότητα.
Την ευθύνη της συλλογής των επιστημονικών δεδομένων που αφορούν στον αρχαιολογικό χώρο και στα εκθέματα του μουσείου αναλαμβάνει Ειδική Επιτροπή η οποία συγκροτείται άμεσα με απόφαση της Λίνας Μενδώνη.
«Η ανάδειξη και η προβολή των στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς, δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία αποτελεί βασικό desideratum και πολιτική επιλογή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η προσφερόμενη χορηγία πέρα από αυτό, πέρα από την προβολή του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας, συμβάλλει και στην προβολή των αξιών, της αρμονίας και της ειρήνης που συνδέονται άρρηκτα με το Ιερό της Ολυμπίας ως τόπου τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων».
Αντικείμενο της ίδιας χορηγίας είναι η υλοποίηση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για το Δημόσιο, διαδικτυακής ιστοσελίδας του ΥΠΠΟΑ που θα καθιστά διαθέσιμη παγκοσμίως την εμπειρία της εικονικής περιήγησης στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ολυμπίας.
Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, η «“Πολιτιστική Χορηγία” είναι θεσμός της ελληνικής πολιτείας, που τέθηκε σε ισχύ από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Νόμος 3525/2007-ΦΕΚ16/Α/ 26.01.2007), αποσκοπεί στη χρηματοδότηση του Πολιτισμού από πόρους προερχόμενους από τον ιδιωτικό τομέα και κατέχει πρωτεύουσα σημασία, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης».