Header Ads

Διαδηλώσεις σε 18 Πολιτείες για την δολοφονία Φλόιντ - Θυμός για τον αστυνομικό που "πέφτει στα μαλακά"

Μινεάπολη

Στη μία μετά την άλλη Πολιτεία των ΗΠΑ εξαπλώνεται η φωτιά που άναψε η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ η οποία ήταν ο καταλύτης για να απελευθερωθεί η οργή Αφροαμερικανών, μειονοτήτων και πολλών λευκών που μάχονται κατά το ρατσισμού που φωλιάζει στους κόλπους της αστυνομίας της χώρας και όχι μόνο. 

Μέχρι στιγμής διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν- και προγραμματίζονται και τα προσεχή 24ωρα- σε τουλάχιστον 18 Πολιτείες ενώ στην Μινεάπολη της Μινεσότα η απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε δεν σταμάτησε τις ταραχές που ξέσπασαν για μια ακόμη νύχτα. Τις τελευταίες ώρες υπήρξαν και αναφορές για πυροβολισμούς κοντά σε αστυνομικό τμήμα. Σημειώνεται πως ο κυβερνήτης της Μινεσότα κάλεσε και την Εθνοφρουρά να συνδράμει τις δυνάμεις επιβολής τάξης και 500 μέλη, της οπλισμένα, έχουν αναπτυχθεί στην πόλη που αποτελεί το επίκεντρο των ταραχών. 

Η δε σύλληψη του αστυνομικού που στο βίντεο εμφανίζεται να πιέζει με το γόνατό του τον Φλόιντ, Ντέρεκ Σόβιν δεν φαίνεται να καταλαγιάζει την οργή στις ΗΠΑ πολύ περισσότερο μάλιστα αφού αποφασίστηκε με σημαντική καθυστέρηση. 

Η αμερικανική αρρώστια

Ουάσινγκτον

 

Οικογένεια Φλόιντ: Too little, too late

Οι δε ποινικές διώξεις που του απαγγέλθηκαν φαίνεται πως προκαλούν ακόμη περισσότερο τους διαδηλωτές και την οικογένεια του θύματος. Σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο στις ΗΠΑ, ο Σοβίν κατηγορείται για δολοφονία σε τρίτο βαθμό και για ανθρωποκτονίας σε δεύτερο βαθμό. 

Οι συγγενείς του 46χρονου θύματος δήλωσαν πως απογοητευμένοι από την απόφαση της Εισαγγελίας να μην επιδιώξει να απαγγείλει στον αστυνομικό κατηγορίες για ανθρωποκτονίας σε πρώτο βαθμό, δηλαδή εκ προθέσεως και εκ προμελέτης. Η δολοφονία τρίτου βαθμού δεν προβλέπει πρόθεση αλλά αναγνωρίζει μόνο πως ο δράστης προκάλεσε το θάνατο κάποιου με μια επικίνδυνη πράξη τους.

Οι κατηγορίες για δολοφονία πρώτου και δευτέρου βαθμού απαιτούν από τους εισαγγελείς να αποδείξουν, σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, ότι ο δράστης αποφάσισε να σκοτώσει το θύμα.

Τζορτζ Φλόιντ: Η ζωή και το χρονικό της δολοφονίας του 46χρονου Αφροαμερικανού

Λος Άντζελες

 Ο Σοβίν κατηγορήθηκε επίσης για ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού, μια κατηγορία που απαιτεί από τους εισαγγελείς να αποδείξουν ότι έδρασε αμελώς σε βαθμό που εξέθεσε σε μεγάλο κίνδυνο το θύμα και πήρε το ρίσκο να συνεχίσει παρά το ότι μπορεί η πράξη του να προκαλούσε σοβαρή σωματική βλάβη ή θάνατο. 

Η οικογένεια Φλόιντ, συνομίλησε και με τον πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ στον οποίο δήλωσαν«Θέλουμε να του απαγγελθεί δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και εκ προμελέτης. Και θέλουμε να δούμε και τους άλλους αστυνομικούς (που ενέχονται στην υπόθεση) να συλλαμβάνονται» καταλήγοντας πως αν και η σύλληψη είναι ένα πρώτο βήμα «στον δρόμο προς την απόδοση δικαιοσύνης» η εξέλιξη αυτή ήρθε καθυστερημένα και είναι ανεπαρκής. 

Σημειώνεται πως οι άλλοι τρεις αστυνομικοί που ήταν μαζί τον Σοβίν αποτάχθηκαν επίσης από το Σώμα ενώ εκκρεμεί έρευνα σε βάρος τους. 

Το ένοχο παρελθόν του αστυνομικού που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ

Καλιφόρνια

 

Διαδηλώσεις, βανδαλισμοί, φωτιές και συλλήψεις

Η σύλληψη του Σοβίν ήρθε κατά την τρίτη ημέρα διαδηλώσεων αλλά και εκδήλωσης βίαιων επεισοδίων στη Μινεάπολη. 

Στη πόλη αναπτύχθηκαν μέλη της Εθνοφρουράς  και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ της Παρασκευής, από τις 20:00 τοπική ώρα ωστόσο οι ταραχές συνεχίστηκαν. 

Υπάρχουν αναφορές για νέους εμπρησμούς σε ταχυδρομείο, τράπεζα και εστιατόριο ενώ υπάρχουν αναφορές πως ακούστηκαν και πυροβολισμοί στο κέντρο της πόλης. 

Επίσης παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας οι διαδηλώσεις δεν σταμάτησαν ούτε μετά τις 8 το βράδυ. 

«Μας συνθλίβουν εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πεθαίνουμε, αδερφέ, με το γόνατο κάποιου στον λαιμό μας, όταν δεν έχουμε κάνει τίποτα απολύτως (...). Λοιπόν, πάει, τελειώσαμε. Θέλω να πω, είμαστε ήδη νεκροί, ας πεθάνουμε υπερασπιζόμενοι μια δίκαιη υπόθεση, όχι;», ανέφερε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διαδηλωτής στη Μινεάπολη.

Συνέλαβαν δημοσιογράφο του CNN στον αέρα ενώ κάλυπτε τα γεγονότα στην Μινεάπολη

Μινεάπολη

 

Οι διαδηλωτές στη Μινεάπολη περικύκλωσαν το αστυνομικό τμήμα που παραδόθηκε στις φλόγες την προηγούμενη νύχτα ενώ οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και μετά τις 11 το βράδυ όπως και οι βανδαλισμοί.  

Την ίδια στιγμή φωνάζοντας δυνατά  «Τα χέρια πάνω! Μην πυροβολείτε» και «δεν μπορώ να αναπνεύσω », χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα την Παρασκευή το βράδυ. 

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε αυτοκινητόδρομους στο Λος Άντζελεςε ενώ στο Ντάλας διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία ενώ στο Ντάλας κάποιοι προχώρησαν στον βανδαλισμός της εισόδου του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία του CNN. 

Μέχρι στιγμής διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν ή πραγματοποιούνται σε: Πόρτλαντ, Σαν Χοσε, Λος Άντζελες, Λας Βέγκας, Φοίνιξ, Ντένβερ, Αλμπουκέρκι, Μινεάπολη και Σαιντ Πολ, Κάνσας, Μέμφις, Ντάλας Χιούστον, Ντιτρόιτ Κολόμπους, Λουίσβιλ, Ατλάντα, Ουάσινγκτον, Νέα Υόρκη, Βοστώνη. 

 

Νέα Υόρκη

 

Τα μαζεύει ο Τραμπ

Στο μεταξύ ο Τραμπ μετά την εξοργιστική ανάρτηση του περί ”τραμπούκων” και την προειδοποίηση πως όταν αρχίσουν οι βανδαλισμοί ακολουθούν οι πυροβολισμοί (στην οποία το Τwitter έβαλε ειδική σήμανση που επισημαίνει πως αποτελούσε εξύμνηση «της βίας») φάνηκε να αναδιπλώνεται λέγοντας πως δεν θέλει οι αρχές να αρχίσουν «να ρίχνουν» επισημαίνοντας: «καταλαβαίνω τον πόνο» αυτών που διαμαρτύρονται. Επέμεινε βέβαια ότι πως δεν θα επιτρέψει να επικρατήσει η «αναρχία», οι ταραχοποιοί να «πνίξουν τη φωνή τόσων πολλών ειρηνικών διαδηλωτών».

Σε πολύ διαφορετικό τόνο, ο Δημοκρατικός τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι νοιώθει την «απελπισία» των εκατομμυρίων Αφροαμερικανών, τονίζοντας πως «το ότι τυχαίνουν διαφορετικής μεταχείρισης στη βάση της φυλής τους είναι τραγικό, οδυνηρό και με εξοργιστικό τρόπο ‘κοινότοπο’».

Μινεάπολη
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.