Τζορτζ Φλόιντ: Η ζωή και το χρονικό της δολοφονίας του 26 Αφροαμερικανού
Εκατοντάδες διαδηλωτές χύθηκαν στους δρόμους της Μινεάπολης ζητώντας δικαιοσύνη για τον θάνατο του άοπλου Αφροαμερικανούς, ο οποίος έχασε την ζωή του κατά την βίαιη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς.
Ποιός ήταν όμως ο Τζορτζ Φλόιντ και πως ξεκίνησαν όλα;
Ο 46χρονος αφροαμερικανός, που στις 25 Μαρτίου είχε πάει σε ένα παντοπωλείο να αγοράσει κάποια πράγματα. Στην έξοδό του από το μαγαζί τον περίμενε η αστυνομία. Όπως φαίνεται η υπάλληλος του παντοπωλείου είχε καλέσει τις αρχές για «έναν πελάτη που πλήρωσε με πλαστό χαρτονόμισμα».
Λίγα λεπτά αργότερα, πέθανε από έναν αστυνομικό που τον είχε ρίξει μπρούμυτα κάτω και του πίεζε τον λαιμό με το γόνατό του. Οι τελευταίες λέξεις του 46χρόνου ήταν «δεν μπορώ να αναπνεύσω».
Ο Φλόιντ είχε χάσει την δουλειά του εξαιτίας της πανδημίας που έπληξε και τις Ηνωμένες Πολιτείες και μετακόμισε στην Μινεάπολη το 2014 για να κάνει μια νέα αρχή εκεί. Μεγάλωσε στο Χιούστον, σε μια από τις «μαύρες» γειτονιές της πόλης.
Ο Φλοίντ ήταν μαθητής του λυκείου Jack Yates και θεωρούνταν ένα από τα αστέρια του σχολείου. Ο Ντόνελ Κούπερ, ένας από τους πρώην συμμαθητές του Φλόιντ, είπε ότι ο Φλόιντ ήταν πολύ ψηλός και του έχω προσδώσει το παρατσούκλι «ευγενής γίγαντας».
«Ήσυχη προσωπικότητα αλλά ένα όμορφο πνεύμα», είπε ο Κούπερ.
Ο 46χρόνος αφροαμερικανός είχε και στο παρελθόν προβλήματα με την δικαιοσύνη. Το 2007 κατηγορήθηκε για ένοπλη ληστεία κατά την διάρκεια εισβολής σε σπίτι στο Χιούστον και το 2009 καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης πέντε ετών ως μέρος μιας συμφωνίας, σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου.
Ο Φλόιντ δεν ήταν μόνος σε αυτήν την ζωή. Άφησε πίσω του μια 6χρονη κόρη η οποία ζούσε με την μητέρα της, Ρόξι Γουάσιγκτον στο Χιούστον.
Ο 46χρονος ήταν φίλος με τον πρώην αστέρι του NBA, Στέφεν Τζάκσον, τον οποίο συνάντησε στο λύκειο.
«Ήταν πολύ καλός στο ποδόσφαιρο και στο μπέιζμπολ» δήλωσε ο πρώην αθλητής μιλώντας για τον θάνατο του Φλόιντ στο The Breakfast Club. Όμως το πάθος του ήταν η μουσική.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ο Φλόιντ ήταν αρκετά ταλαντούχος για να πάρει υποτροφία στο μπάσκετ στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Ωστόσο δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του εκεί και επέστρεψε στο Χιούστον για να κυνηγήσει καριέρα ως μουσικός. Κατά την δεκαετία του ’90 συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες του hip-hop και την γνωστός με το καλλιτεχνικό όνομα «Big Floyd».
Σύμφωνα με τον Τζάκσον, ο 46χρονος μετακόμισε στη Μινεάπολη για δουλειά και πως μετά από τα συνεχόμενα προβλήματα με τον νόμο και τον χρόνο που πέρασε στην φυλακή. Σε γενικές γραμμές ήταν καλά στην Μινεάπολη και είχε βρει μια νέα κοινότητα που τον υποδέχτηκε.
Το Star Tribune αναφέρει ότι για χρόνια ο Φλόιντ δούλευε ως security στο Conga Latin Bistro και κυκλοφορούσε η φήμη πως έδινε ναρκωτικά στους τακτικούς πελάτες.
Στις 25 Μαρτίου το απόγευμα ήταν η τελευταία μέρα που ήταν ζωντανός. Όταν η αστυνομία έφτασε στο παντοπωλειο λίγο μετά τις 8 μ..μ (τοπική ώρα) και βρήκαν τον Φλόιντ μαζί με άλλα δύο άτομα να στέκονται κοντά σε ένα μαύρο μίνιβαν.
Δύο αστυνομικοί πλησιάζουν το αυτοκίνητο, με τον έναν από τους δύο να ζητά από τον Φλόιντ να βγει έξω. Μετά από μια μικρή διένεξη ο 46χρονος βγαίνει από το μίνιβαν και και ο αστυνομικός του περνάει χειροπέδες. Στο μεταξύ ο συνοδηγό και μια γυναίκα που καθόταν στο πίσω κάθισμα βγήκαν από το αυτοκίνητο.
You're a police and a killer at the same time. Where's humanity in YOU?! #JusticeForGeorgeFloyd#BlackLiveMatterpic.twitter.com/V1L9fNvX3E
— qaily jenner (@daisytulipz) May 28, 2020
Ο αστυνόμος τον οδήγησε αρχικά σε μια γωνία ενός κτιρίου και με τον Φλόιντ να μιλάει στους δύο αστυνομικούς, αλλά να μην αντιστέκεται στις χειροπέδες. Στο ενδιάμεσο ένα άλλο περιπολικό φτάνει στο σημείο και οι αστυνομικοί οδηγούν τον 46χρόνο στο αυτοκίνητο.
Σύμφωνα με πλάνα από κάμερες κλειστού κυκλώματος ο Φλοίντ φαίνεται να σκοντάφτει και να πέφτει στο έδαφος. Το τι ακριβώς συνέβη μετά είναι ακόμα ακαθόριστο.
Η επόμενη φορά που βλέπουμε ξανά τον 46χρονο είναι στο βίντεο που τράβηξε η Νταρνέλα Φράζιερ, και έγινε viral και τον δείχνει ακόμα στο έδαφος με τον αστυνομικό, Ντέρεκ Σόβιν, να πιέζει το λαιμό του με το γόνατό του.
Μέσα στα επόμενα 4 λεπτά ο Φλόιντ ακούγεται να λέει επανελλημνεε φορές στον Σόβιν ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει και να του ζητά να βγάλει στο πόδι του. Αυτόπτες μάρτυρες αλλά και η υπάλληλος του παντοποωλειου που κάλεσε την αστυνομία ζητούν από τον αστυνομικό να τον αφήσει να σηκωθεί στα πόδια του.
«Σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω», ακούγεται να λέει ενώ την ίδια στιγμή ένας άλλος αστυνομικός του λέει να σηκωθεί και να μπει στο περιπολικό.
«Θα σηκωθώ αλλά δεν μπορώ να κουνηθώ» είπε και κάποια δευτερόλεπτα αργότερα σταμάτησε να κινείται εντελώς.
I am ashamed of these cops, how inhumane are they! Racism is a killer. I would protest to give rights and respects for black ppl. I am from the Philippines and I am sad of this current news. #BlackLiveMatter ✊🏿 pic.twitter.com/o813ntJL4I
— mariephilippines (@mariephilippin3) May 29, 2020
Η αστυνομία κάλεσε ασθενοφόρο το οποίο έφτασε στο σημείο γύρω στις 8:30 μ.μ (τοπική ώρα) βρίσκοντα τον Φλόιντ χωρίς τις αισθήσεις του. Ο 46χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά παρά τις προσπάθειες των γιατρών επί μία ώρα τελικά ανακηρύχθηκε νεκρός στις 9:30 μ.μ.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους ζητώντας δικαιοσύνη και φυλάκιση των εμπλεκόμενων αστυνομικών «για δολοφονία». Στο twitter χιλιάδες χρήστες κατέκριναν την αδικαιολόγητη βία των αστυνομικών και χρησιμοποιώντας το hashtag #BlackLivesMatter και #JusticeForGeorgeFloyd εξέφρασαν την οργή τους αλλά και την συμπαράσταση τους στην οικογένεια του θύματος.
Τώρα οι ΗΠΑ φλέγονται, με διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις, φωνάζοντας το σύνθημα Black Lives Matter («Οι ζωές των μαύρων μετράνε»). Οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη, η Αλμπουκέρκ και το Κολόμπους του Οχάιο.
πηγή: nypost/ chicagotribune/ npr/ dailymail