Οικονομικό σοκ στην Ευρώπη: Συρρίκνωση- ρεκόρ για την οικονομία της Ευρωζώνης
Η οικονομία της Ευρωζώνης σημείωσε συρρίκνωση ρεκόρ στους πρώτους τρεις μήνες του έτους, και ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε απότομα, καθώς μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάρτιο έπαυσε εξαιτίας της πανδημίας Covid-19, έδειξαν δεδομένα την Πέμπτη.
Οικονομολόγοι αναμένουν ακόμα χειρότερα νούμερα το δεύτερο τρίμηνο.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές άμεσες εκτιμήσεις της Eurostat, το ΑΕΠ στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ τον Ιανουάριο- Μάρτιο ήταν 3,8% μικρότερο από ό,τι τους προηγούμενους τρεις μήνες- η πιο απότομη πτώση τριμήνου από το 1995.
Οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters ανέμεναν συρρίκνωση 3,5% μετά από τριμηνιαία ανάπτυξη 0,1% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2019. Έτος με έτος, η συρρίκνωση του ΑΕΠ ήταν 3,3% το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο τα lockdowns για τον κορονοϊό ήταν σε ισχύ μόνο για δύο με τρεις εβδομάδες του τριμήνου.
«Αυτό υποδεικνύει πολύ μεγαλύτερη πτώση δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο, όταν τα πλήρη lockdowns θα είναι σε ισχύ για περίπου το μισό διάστημα, και μετά θα αρθούν μόνο εν μέρει» είπε ο Άντριου Κένινγκαμ, οικονομολόγος της Capital Economics.
Οικονομολόγοι σημείωναν πως αρκετές χώρες που ανέφεραν αριθμούς για το πρώτο τρίμηνο, το βάθος της ύφεση συνδεόταν με την αυστηρότητα των εθνικών lockdowns. Το ΑΕΠ της Γαλλίας έπεσε 5,8%, της Ισπανίας κατά 5,2%, του Βελγίου κατά 3,9%, και της Αυστρίας κατά 2,5%.
Η Eurostat ανέφερε επίσης πως οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν 0,3% μήνα με μήνα τον Απρίλιο, με αύξηση 0,4% έτος με έτος, επιβραδύνοντας από το 0,7% έτος με έτος τον Μάρτιο. Ωστόσο η επιβράδυνση του πληθωρισμού ήταν μικρότερη του αναμενομένου, οι οποίοι είχαν προβλέψει επιβράδυνση στο 0,1% έτος με έτος τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.
Η Eurostat επίσης ανέφερε πως η ανεργία στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 7,4% τον Μάρτιο από 7,3% τον Φεβρουάριο. Οικονομολόγοι εκτιμούν πως ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες, παρά τα μέτρα της ΕΕ για επιδοτήσεις υποστήριξης των μισθών ανά την Ένωση ώστε οι εργοδότες να περικόψουν ώρες εργασίας αντί για θέσεις εργασίας.
Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων, Πάολο Τζεντιλόνι, είπε πως τα δεδομένα για το ΑΕΠ δείχνουν πως η Ευρώπη βιώνει ένα οικονομικό σοκ άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη εποχή. «Για αυτό χρειαζόμαστε ένα σχέδιο ανάκαμψης που είναι επαρκώς μεγάλο, στοχευμένο στις οικονομίες και τους τομείς που έχουν πληγεί σκληρότερα, και μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή τους επόμενους μήνες» είπε σχετικά.
(με πληροφορίες από Reuters)