Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ
Τα έθνη σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν με τρόμο τις πέντε ημέρες των αναταραχών στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ από την αστυνομία της Μινεάπολης.
Τα ρατσιστικά φαινόμενα δεν εκπλήσσουν πλέον ούτε τους πιο στενούς συμμάχους της Αμερικής, αν και πολλοί έχουν παρακολουθήσει την κάλυψη των συχνά βίαιων διαδηλώσεων με αυξανόμενη ανησυχία. Η πυρπόληση αυτοκινήτων και η αστυνομική βία στις ΗΠΑ έγινε πρώτο θέμα σε εφημερίδες του κόσμου την Κυριακή.
Ο Τζορτζ Φλόιντ πέθανε στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολη, όταν ένας λευκός αστυνομικός πίεσε επί αρκετά λεπτά με το γόνατο τον λαιμό του. Ήταν ο τελευταίος μιας σειράς θανάτων μαύρων ανδρών και γυναικών από τα χέρια της αστυνομίας στην Αμερική.
Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Λονδίνου σήμερα, Κυριακή για να προσφέρουν υποστήριξη στους Αμερικανούς διαδηλωτές. Με συνθήματα όπως «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη! Δεν υπάρχει ειρήνη!» και πλακάτ με τις λέξεις «Πόσοι περισσότεροι ακόμα» στην πλατεία Τραφάλγκαρ, οι διαδηλωτές αγνόησαν τους κανόνες της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου που απαγορεύουν τα πλήθη λόγω της πανδημίας. Η αστυνομία δεν τους σταμάτησε.
Οι διαδηλωτές βάδισαν στη συνέχεια προς την Πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου αστυνομικοί είχαν περικυκλώσει το κτίριο.
Η αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο ήταν η σκηνή διαδηλώσεων το Σάββατο το απόγευμα με το σύνθημα: «Δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ». Η αστυνομία είπε ότι η συγκέντρωση, που διοργανώθηκε μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, αλλά δεν ανέφερε συλλήψεις.
Η κορυφαία σε πωλήσεις εφημερίδα της Γερμανίας Bild είχε την Κυριακή τον εντυπωσιακό τίτλο «Ο δολοφόνος αστυνομικός έβαλε φωτιά στην Αμερική» με ένα βέλος να δείχνει μια φωτογραφία του απολυθέντος αστυνομικού Ντέρεκ Τσάβιν, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για δολοφονία τρίτου βαθμού για τον θάνατο του Φλόιντ. Το θέμα του άρθρου ήταν «Σκηνές βγαλμένες από εμφύλιο πόλεμο».
Στην Ιταλία, ο ανταποκριτής της εφημερίδας Corriere della Sera στις ΗΠΑ Μάσιμο Γκάτζι έγραψε ότι η αντίδραση στη δολοφονία του Φλόιντ ήταν «διαφορετική» από τις προηγούμενες περιπτώσεις μαύρων Αμερικανών που σκοτώθηκαν από την αστυνομία και προκάλεσαν βία.
«Υπάρχουν εξοργισμένα κινήματα των μαύρων που δεν κηρύττουν πλέον την αντίσταση χωρίς βία», έγραψε ο Γκάτζι, σημειώνοντας την προειδοποίηση του κυβερνήτη της Μινεσότα ότι «οι αναρχικές και ομάδες της λευκής υπεροχής προσπαθούν να τροφοδοτήσουν το χάος».
Σε χώρες με αυταρχικές κυβερνήσεις, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν το χάος και τη βία των διαδηλώσεων των ΗΠΑ, εν μέρει για να υπονομεύσουν την κριτική που ασκούν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι για τα δικά τους έθνη.
Στην Κίνα, οι διαμαρτυρίες αντιμετωπίζονται υπο το πρίσμα της κριτικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την καταστολή που επιβάλει η Κίνα εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ.
Ο Χου Χιτζίν, συντάκτης της κρατικής εφημερίδας Global Times, έγραψε στο Twitter ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ μπορούν τώρα να δουν διαμαρτυρίες έξω από τα παράθυρά τους: «Θέλω να ρωτήσω την κ. Πελόζι και τον ΥΠΕΞ κ. Πομπέο: Πρέπει το Πεκίνο να υποστηρίξει τις διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ, όπως εσείς δοξάζατε τους ταραξίες στο Χονγκ Κονγκ;».
Ο Χουα Τσιουνίνγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, επεσήμανε τη φυλετική αναταραχή της Αμερικής γράφοντας «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», που είπε ο Φλόιντ πριν από το θάνατό του.
Στο Ιράν, το οποίο κατέστειλε βίαιες διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο σκοτώνοντας εκατοντάδες, συλλαμβάνοντας χιλιάδες και διακόπτοντας την πρόσβαση μέσω διαδικτύου στον έξω κόσμο, η κρατική τηλεόραση έχει μεταδώσει επανειλημμένα εικόνες των ταραχών των ΗΠΑ. Η Ρωσία δεν εξέφρασε έκπληξη.
«Αυτό το περιστατικό απέχει πολύ από το πρώτο μιας σειράς παράνομων συμπεριφορών και αδικαιολόγητης βίας από τις αρχές επιβολής του νόμου των ΗΠΑ», ανέφερε σε δήλωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σε μια άλλη έκφραση αλληλεγγύης με Αμερικανούς διαδηλωτές, περίπου 150 άτομα βάδισαν στο κέντρο της Ιερουσαλήμ το Σάββατο για να διαμαρτυρηθούν για το θάνατο από την ισραηλινή αστυνομία από έναν άοπλο, αυτιστικό Παλαιστίνιο άντρα νωρίτερα την ημέρα. Η ισραηλινή αστυνομία υποψιάστηκε λανθασμένα ότι ο άνδρας, ο Iyad Halak, είχε ένα όπλο. Όταν δεν τήρησε τις εντολές για διακοπή, οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ.
Πηγή: Associated Press