Header Ads

Η χώρα που νίκησε τον κορονοϊό – Το ασφαλέστερο μέρος για να ζει κανείς μετά την Νέα Ζηλανδία

Λαμβάνοντας υπόψιν τα κρούσματα του κορονοϊού παγκοσμίως, η Αυστραλία θεωρείται από τα ασφαλέστερα στον κόσμο μέρη για να ζει κανείς σήμερα. Αυτό ήταν και κάτι που έσπευσαν να σημειώσουν οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της χώρας την εβδομάδα που πέρασε, ανακοινώνοντας την σταδιακή χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών που είχαν υιοθετηθεί για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Το γεγονός πως σήμερα οι Αυστραλοί βρίσκονται σε μια αξιοζήλευτη θέση θα ήταν αδιανόητο πριν από περίπου ένα μήνα, κατά την διάρκεια του οποίου τα ποσοστά μόλυνσης σε εθνικό επίπεδο ήταν τα τριπλάσια σε σχέση με τώρα.

Την Παρασκευή όμως, σε ολόκληρη την χώρα καταγράφηκαν μόλις 16 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Πρόκειται για μια σημαντικότατη μείωση αν συγκριθεί με την 28η Μαρτίου για παράδειγμα, όπου οι νέοι ασθενείς που διαγνώστηκαν ήταν 460.

Σε μερικές μάλιστα πολιτείες, η καμπύλη έχει ισοπεδωθεί εντελώς. Το Κουίνσλαντ από την Δευτέρα δεν έχει αναφέρει νέες περιπτώσεις, ενώ η Νότια Αυστραλία δεν μετρά νέους ασθενείς εδώ και μια εβδομάδα.

«Δεν καταγράφουμε νέα κρούσματα. Αυτό είναι ορόσημο για εμάς», δήλωσε ο επικεφαλής της Δημόσιας Υγείας της Νότιας Αυστραλίας, Νίκολα Σπίριερ, με ένα μεγάλο χαμόγελο κατά την ενημέρωση του στους πολίτες την Τετάρτη.

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι σε πολλούς από εσάς προκαλεί έκπληξη η σκέψη πως η Αυστραλία τα κατάφερε τόσο καλά. Πραγματικά, σε παγκόσμιο επίπεδο, εδώ είναι το ασφαλέστερο μέρος για να ζείτε μετά την Νέα Ζηλανδία».

Yπενθυμίζεται ότι η τελευταία που έχει πληθυσμό 5 εκατομμυρίων κατοίκων, μπήκε σε lockdown και ανακηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στα τέλη Μαρτίου για να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού.

Άλλη μια χώρα που κερδίζει τη μάχη κατά του κορονοϊού: Συγκρατημένη αισιοδοξία στη Νέα Ζηλανδία

 

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, είχε πει στους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι τους και να απολαύσουν τις «ακίνητες» διακοπές τους.

Η Αυστραλία, με συνολικό πληθυσμό περίπου 25 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει αναφέρει πάνω από 6.700 κρούσματα του Covid-19. Οι 92 από τους ασθενείς αυτούς έχασαν την ζωή τους ενώ περίπου 5.720 έχουν αναρρώσει και επιστρέψει στα σπίτια τους, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υγειονομική αρχή.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για την καταπολέμηση του ιού», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στην Αυστραλία μιλώντας την Πέμπτη στο CNN.

 

 

H συνταγή της επιτυχίας

Η πετυχημένη όμως πορεία της Αυστραλίας οφείλεται σε συγκεκριμένες παραμέτρους. Η χώρα από πολύ νωρίς απαγόρευσε την είσοδο πολιτών από χώρες υψηλού κινδύνου. Την 1η κιόλας Φεβρουαρίου η Αυστραλία έκλεισε τα σύνορά της σε όλους τους επισκέπτες που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα, όπου η επιδημία αναφέρθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Στην συνέχεια, απαγόρευσε την είσοδο από χώρες όπως το Ιράν, η Νότια Κορέα και η Ιταλία από αρχές Μαρτίου, πριν κλείσει πλήρως τα σύνορά της σε όλους τους μη πολίτες και τους μη κατοίκους της στις 19 Μαρτίου.

Παράλληλα με το κλείσιμο των σχολείων, των επιχειρήσεων και την υιοθέτηση των περιορισμών για την κοινωνική αποστασιοποίηση, η Αυστραλία επίσης έκανε αρκετά διαγνωστικά τεστ ώστε να εντοπίσει τους φορείς του κορονοϊού.

Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 570.000 τεστ σε ολόκληρη την Αυστραλία, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. Καταλαβαίνουμε την σημασία του αριθμού αν αναλογιστούμε συγκριτικά, ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 763.387, την ώρα που το κράτος έχει πληθυσμό 2,5 φορές μεγαλύτερο από την Αυστραλία.

Σημειώνεται μεταξύ άλλων πως η Αυστραλία έχει εμπλακεί σε μια διπλωματική διαμάχη με την Κίνα αφού ζήτησε την εκπόνηση έρευνας σχετικά με το ξέσπασμα του ιού και τον τρόπο που αυτή διαχειρίστηκε το πρόβλημα εξαρχής.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.