Header Ads

Υεμένη: Στην χώρα όπου αν δεν ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος, θα πεθάνουν εκατομμύρια παιδιά

Η Σάλουα είναι πέντε ετών. Ζυγίζει μόλεις τρεισήμιση κιλά. Και φυσικά δεν είναι το μοναδικό παιδί στην Υεμένη που παλεύει κυριολεκτικά κάθε μέρα με τον θάνατο. Πόσω μάλλον, στην μέση της χειρότερης ανθρωπιστική κρίσης που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως, αυτή του κορονοϊού. 

Ο καμεραμάν του Sky News βρήκε τη Σάλουα με τους γονείς και τα αδέλφια της στη λάσπη. Εκεί που είναι το τρίτο σπίτι της οικογένειας μέσα σε διάστημα λίγων ετών. 

«Η κόρη μου πάσχει από σοβαρό υποσιτισμό», λέει ο πατέρας της στην κάμερα του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου. «Είναι πέντε χρονών και ήταν πάντα έτσι». 

«Τώρα είναι πραγματικά σε άσχημη κατάσταση, ενώ και η δική μας κατάσταση μας είναι πολύ χειρότερη εξαιτίας του πολέμου και του κορονοϊού. Είμαστε παγιδευμένοι στα σπίτια μας και δεν μπορούμε να αντέξουμε 100 Ριάλ Υεμένης (λιγότερο από ευρώ) για φαγητό καθημερινά. 

«Εκτοπιστήκαμε στο Al Jar λόγω του πολέμου. Δουλέψαμε εκεί για έναν χρόνο. Στη συνέχεια βομβαρδίστηκε. Μετακινηθήκαμε στο Al Asakarah. Αλλά δεν είχαμε ζώα ή δουλειά. Τώρα είμαστε 10 χιλιόμετρα από στρατιωτική περιοχή. Είμαστε εκτοπισμένοι και δεν μπορούμε να εργαστούμε». 

Πέντε χρόνια εμφυλίου πολέμου, που τροφοδοτούνται από περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις και από τις δύο πλευρές, σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο πολλαπλών ασθενειών και τώρα την μείωση της ξένης βοήθειας λόγω κορονοϊού, η Υεμένη βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση από κάθε άλλο μέρος του πλανήτη. 

Μιλώντας στο Sky News, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστικές υποθέσεις, Σερ Μαρκ Λόουκοκ, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο κρίσιμη από ότι νομίζουμε. 

«Δούλεψα στην Υεμένη εδώ και πολλά χρόνια, βλέποντας πολλές κακές στιγμές. Αυτή είναι η πιο σκοτεινή στιγμή που έχω ζήσει ποτέ», δήλωσε ο Σερ Μαρκ. 

«Ο κόσμος έχει να επιλέξει κάτι απλό. Είτε να συνεχίσει τη χρηματοδότηση για την διάσωση της Υεμένης και να σώσει εκατομμύρια ζωές είτε να παρακολουθεί τους πολίτες της χώρας να πεθαίνει». 

Ο ΟΗΕ έχει ήδη προειδοποιήσει για το κλείσιμο ορισμένων προγραμμάτων του, επειδή τα έθνη των δωρητών, που πλήττονται από τις δικές τους οικονομικές κρίσεις, περικόπτουν τη χρηματοδότηση.

 Επιβεβαιώνοντας τον αντίκτυπο αυτών των περικοπών, ο Σερ Μαρκ είπε: «Συγκεντρώσαμε πολλά χρήματα για αυτό τον σκοπό πέρυσι. Περισσότερα από 3 δισ. δολάρια, γεγονός που μας επέτρεψε να τροφοδοτούμε 13 εκατομμύρια ανθρώπους το μήνα. Τώρα τα χρήματα έχουν μειωθεί». 

Τέσσερα στα πέντε παιδιά της Υεμένης, δηλαδή 12,3 εκατομμύρια, χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια. Περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια παιδιά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακινηθούν σε κατασκηνώσεις, οι οποίες πλέον απειλούνται με λουκέτο λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. 

Περίπου 10,2 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε βασική υγειονομική περίθαλψη. Και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου ήταν επιρρεπή σε αρρώστιες όπως χολέρα, ιλαρά, ελονοσία και διφθερίτιδα.

 Δύο εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών πιστεύεται ότι είναι υποσιτισμένα. Από αυτά, περίπου 325.000 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. 

Ακόμα και αν η Σάλουα ζήσει, θα έχει πολλά προβλήματα υγείας στο μέλλον, όπως δηλώνουν οι γιατροί.  Αλλά πλέον από 13 εκατομμύρια άτομα που βοηθούσαν πέρυσι τα προγράμματα, πλέον έχουν μειωθεί στα οκτώ. Και όπως λέει και ο Σερ Μαρκ «τρόφιμα υπάρχουν στην αγορά, αλλά δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα». 

Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins στην Βρετανία έχει εκτιμήσει ότι επιπλέον 6.600 παιδιά κάτω των πέντε ετών θα μπορούσαν να πεθάνουν τους επόμενους έξι μήνες από καταστάσεις όπως διάρροια, υποσιτισμό και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, κυρίως λόγω του κορονοϊού. Εκτιμάται ότι έχουν νοσήσει περίπου 1.000.000 από τον κορονοϊό στην Υεμένη. 

 Η σύγκρουση στην Υεμένη, η οποία ξεκίνησε το 2014, οδήγησε το κίνημα Χούθι να εκδιώξει την κυβέρνηση της χώρας και να αναλάβει τον έλεγχο μεγάλων πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά. 

Η κυβέρνηση της Υεμένης είναι εξόριστη από το 2015 όταν η Σαουδική Αραβία, μαζί με τα ΗΑΕ (κυρίως), ξεκίνησαν μια στρατιωτική εκστρατεία με στόχο να νικήσουν τους Χούθι, τους οποίους κατηγορούν ότι έλαβαν οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη από το Ιράν.

Η κλιμάκωση των περιφερειακών αντιπαραθέσεων σε συνδυασμό με έναν εσωτερικό εμφύλιο πόλεμο ουσιαστικά διαίρεσε τη χώρα και οδήγησε σε αυτή την καταστροφική ανθρωπιστική κρίση. 

 

Πηγή: SkyNews

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.