Header Ads

Κλιμακώνονται οι πιέσεις των «σκληροπυρηνικών» για το πακέτο στήριξης της Ευρωζώνης

Coronavirus on top of coin stack

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών αναφορικά με το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που έχουν ξεκινήσει αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως σημειώνουν είναι πολύ νωρίς ακόμα ώστε να αναφερθεί κάποιος σε συγκεκριμένα ποσά, τόσο για το συνολικό κεφάλαιο που θα έχει στη διάθεση του το Ταμείο, όσο και για τα χρήματα που θα κατευθυνθούν σε κάθε χώρα.

Αναφορικά με τα ποσά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι το πακέτο που θα έχει τη δυνατότητα να λάβει κάθε χώρα θα κριθεί από τα διαθέσιμα που θα έχει τελικά το ταμείο. Ωστόσο, όπως σημειώνουν, τα χρήματα που τελικά θα αποφασιστεί ότι αναλογούν σε κάθε χώρα δεν θα είναι όλα άμεσα διαθέσιμα, ενώ για την αξιοποίηση τους θα υπάρχουν περιορισμοί και συγκεκριμένοι όροι.

Ωστόσο, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κρατούν μικρό καλάθι αναφορικά με την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων οι οποίες ξεκίνησαν αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρότασης της Κομισιόν. Είναι ενδεικτικό ότι στελέχη με βαθιά γνώση του διπλωματικού παρασκηνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνουν ότι «ένας επιπλέον όρος, μια παραπάνω δέσμευση, μπορεί να αλλάξει τον χαρακτήρα ολόκληρου του πακέτου».

Κλιμακώνονται οι πιέσεις

Οι γνωστοί «σκληροπυρηνικοί» της Ευρώπης πιέζουν ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο τα ποσά που θα δοθούν ως επιδοτήσεις. Ταυτόχρονα ζητούν να υπάρξειεποπτεία για τις χώρες που θα λάβουν χρηματοδοτική βοήθεια, αλλά και συμφωνία σχετικά με τους στόχους που θα πρέπει να πετύχουν μετά τη διάθεση των κεφαλαίων.

Σε αυτό το κλίμα κινήθηκαν άλλωστε και οι δηλώσεις στην εφημερίδα «Τα Νέα» του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος αναφέρθηκε σε έλεγχο της οικονομίας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας που υπάρχει για την Ελλάδα, όπως και συγκεκριμένα ορόσημα τα οποία θα πρέπει να υλοποιεί η χώρα προκειμένου να εκταμιεύονται οι δόσεις της χρηματοδότησης.

Οι λεπτομέρειες

Δεδομένο θεωρείται ότι το χρηματοδοτικό πακέτο που θα κατευθυνθεί σε κάθε χώρα θα μπορεί να προσδώσει μεγάλη δυναμική στην οικονομία προκειμένου να ανακάμψει μετά την ύφεση. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει η διαχείριση του πακέτου, αλλά και οι κλάδοι που θα κατευθυνθούν τα χρήματα προκειμένου να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή απόδοση.

Για την Ελλάδα μια ενδεικτική κατανομή η οποία θα μπορούσε να φέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία θα ήταν το πακέτο να μοιραστεί, μεταξύ άλλων,  στον τουρισμό, το εμπόριο, της Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τις βιομηχανίες με μεγάλη ενεργειακή ένταση, τις ψηφιακές επενδύσεις, τις μεταφορές, τις κατασκευές, την υγεία και τον αγροδιατροφικό κλάδο. 

Ωστόσο, με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά το χρηματοδοτικό πακέτο έχει και αρκετά προβληματικά σημεία. Για παράδειγμα τα χρήματα δεν αναμένεται να έρθουν εμπροσθοβαρώς. Ειδικά για την Ελληνική Οικονομία η οποία είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση για το 2020, θα αποτελέσει πρόβλημα αναφορικά με τη δυνατότητα να ανακάμψει γρήγορα. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και στην πρόταση της Κομισιόν για το 2020 προβλέπεται μια ελάχιστη προκαταβολή, η οποία για την Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Η διαδικασία

Ακόμα όμως και όταν θα ξεκινήσει η ροή χρήματος από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα κεφάλαια θα αποδοθούν σε βάθος χρόνου. Συγκεκριμένα το ποσό που θα αποφασιστεί ότι αναλογεί στη χώρα θα αφορά την επταετία 2021-2027, χωρίς ακόμα να είναι ξεκάθαρο τι ύψος θα έχουν οι καταβολές κάθε χρόνο.

Δεδομένο θεωρείται ότι οι εκταμιεύσεις θα συνοδεύονται από ένα είδος εποπτείας, η μορφή της οποία θα αποφασιστεί τους επόμενους μήνες στο πλαίσιο της τεχνικής, αλλά και πολιτικής διαπραγμάτευσης. Αντίστοιχα, η χρηματοδότηση θα προβλέπει και τη θέσπιση συγκεκριμένων ορόσημων, τα οποία θα συναποφασίζει η κυβέρνηση με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Σημαντικός παράγοντας για την αξιοποίηση των κονδυλίων θα είναι η προετοιμασία που θα πρέπει να γίνει από κάθε χώρα. Το σχέδιο θα πρέπει να αναδεικνύει τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχει η οικονομία, να προτάσσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της και ταυτόχρονα να προχωρήσει σε σωστό μοίρασμα των κονδυλίων ώστε τα χρήματα να κατευθυνθούν αποκλειστικά εκεί που θα αποδώσουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία.

 
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.