Πάνω από 17εκατ. τα κρούσματα κορονοϊού - Αύξηση σε Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο
Ο αυξημένος αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε χώρες της Ευρώπης, η κατάσταση στο Ισραήλ, η είδηση πως η Αυστραλία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό νεκρών και νέων επιβεβαιωμένων φορέων του ιού σε ένα 24ωρο από την έναρξη της πανδημίας δημιουργούν πλέον μια αίσθηση κατ′ επείγοντος σε όλες τις χώρες του πλανήτη που πίστευαν πως άφησαν πίσω τους την πρώτη μεγάλη έξαρση της πανδημίας.
Κάποιες φοβούνται πως ο εφιάλτης επιστρέφει ενώ άλλες βλέπουν πως υπάρχει κίνδυνος οι αρχικές καλές επιδόσεις τους στην διαχείρισης της πανδημίας να ακυρωθούν ενώ τα μέτρα όλο και επιστρέφουν. Από τη μια μέρα στην άλλη, από τη μια χώρα στην επόμενη.
Η Αυστραλία είχε το χειρότερο μέχρι σήμερα 24ωρο καταγράφοντας 716 νέα κρούσματα και 13 νεκρούς αριθμού που αποτελούν ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας που έχει θέσει σε καραντίνα ολόκληρη την Πολιτεία Βικτώρια.
Στην Ισπανία για έβδομη συνεχόμενη ημέρα ο αριθμός των κρουσμάτων κινήθηκε άνω των 2.000 κάτι που είχε να συμβεί από τα μέσα Μαίου. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν 2.031 νέα κρούσματα και πέντε θάνατοι.
Η γαλλικές αρχές ανέφεραν επίσης πολύ αυξημένο αριθμό νέων κρουσμάτων φθάνοντας τα 1.392 ακολουθώντας μια αρκετά σταθερή τάση αύξησης που παρατηρείται από τα μέσα του μήνα. Τελευταία δε καταγράφει και διψήφιο αριθμό θανάτων, φτάνοντας το τελευταίο 24ωρο τους 15.
Ανάλογη είναι και η εικόνα στην Γερμανία που βλέπει επίσης άνοδο των κρουσμάτων σε ημερήσια βάση ενώ το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 860 επιβιώνοντας την τάση που καταγράφεται εδώ και μερικές εβδομάδες. Επίσης αναφέρθηκαν δύο θάνατοι.
«Είναι ένα μεγάλο κύμα» - Η προειδοποίηση του ΠΟΥ σε όσους περιμένουν το «δεύτερο κύμα» κονονοϊού
Ταυτοποιήθηκαν έξι διαφορετικοί τύποι κορονοϊού
Στα ύψη τις τελευταίες ημέρες και τα κρούσματα στο Βέλγιο εξαιτίας της μεγάλης εστίας εξάπλωσης του ιού στην Αμβέρσα. Σε ένα 24ωρο εντοπίστηκαν 673 νέες περιπτώσεις επιβεβαιωμένων φορέων του ιού και αναφέρθηκαν τρεις νεκροί.
Έρχονται δύσκολες εβδομάδες και μήνες - Η προειδοποίηση που τρομάζει το Βέλγιο
Στο γειτονικό μας Ισραήλ η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη αφού η χώρα καταγράφει καθημερινά κρούσματα και νεκρούς που ξεπερνούν κατά πολύ τους αριθμούς που είχαμε δει κατά την αρχική εξάπλωση της πανδημίας κορονοϊού, ενώ η τάση είναι διαρκώς ανοδική. Χθες καταγράφηκαν ακόμη 2.009 νέα κρούσματα (πολύ κοντά στον αριθμό ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας που καταγράφηκε μια ημέρα νωρίτερα και ήταν 2.308) ενώ αναφέρθηκαν και πέντε θάνατοι.
Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε και τα 17εκατ. φθάνοντας πλέον τα 17.193.918, οι νεκροί ανέχονται σε 670.289 ενώ έχουν αναρρώσει 10.704.878 και από τους υπόλοιπους ασθενείς οι 66.382. είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.
Οι 10 χώρες με τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων
(στην παρένθεση αναφέρεται η θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων).
Βραζιλία (2) - 90,.88νεκροί, 2.555.518 κρούσματα
Ξεπέρασε τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων και νεκρών που έφθασαν τα 70.869 και τους 1.554 αντίστοιχα καταγράφοντας μάλιστα δύο ακόμη θλιβερά ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως αποφάσισε να επιτρέψει να εκτελούνται ξανά διεθνείς επιβατικές πτήσεις, ώστε να αρχίσουν να επισκέπτονται τη χώρα ξένοι τουρίστες, μολονότι η χώρα υφίσταται το δεύτερο χειρότερο χτύπημα από την πανδημία του κορονοϊού στον πλανήτη. Οι διεθνείς πτήσεις προς και από τη Βραζιλία ανεστάλησαν τον Μάρτιο. Οι τουρίστες από όλες τις χώρες του κόσμου μπορύν πλέον να επισκέπτονται τη χώρα, με προϋπόθεση ότι έχουν ασφαλιστική κάλυψη υγείας για τη διάρκεια του ταξιδιού τους, αναφέρει απόφαση της κυβέρνησης, η οποία δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες για το σκεπτικό που οδήγησε στη λήψη και τη δημοσιοποίησή της.
ΗΠΑ (1) - 153.845 νεκροί, 4.568.375 κρούσματα
Στα ύψη για μια ακόμη ημέρα οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις φορέων του ιού όσο και των νεκρών με τις αρχές να ανακοινώνουν ακόμη 66.921 και 1.485 αντίστοιχα.
ΗΠΑ: Τουλάχιστον 13 βουλευτές και γερουσιαστές φέρονται να έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό
Άνοιξε πυρ μέσα σε ξενοδοχείο στο Μαϊάμι επειδή μια μητέρα και ο γιος της δεν τηρούσαν αποστάσεις
Ινδία (3) - 35.035 νεκροί, 1.587.982 κρούσματα
Ρεκόρ νέων κρουσμάτων ξανά στη χώρα, που σπάει το ένα μετά το άλλο, αφού σε ένα 24ωρο έφθασαν τα 52.249 ενώ ανακοινώθηκε και υψηλός αριθμός νεκρός, αφού έφθασαν τους 779.
Νότιος Αφρική (5) - 7.497 νεκροί, 471.123 κρούσματα
Νέα μεγάλη αύξηση στον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων φορέων του ιού αφού ανακοινώθηκαν ακόμη 11.362 αλλά και 240 καταγράφοντας επίσης αύξηση.
Κολομβία (13) - 9.454 νεκροί, 276.055 κρούσματα
Νέο ρεκόρ θανάτων στη χώρα που ανακοίνωσε 380 νεκρούς ενώ σημειώθηκε μείωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων που ανήλθαν σε 8.670.
Μεξικό (6) - 45.361 νεκροί, 408.449 κρούσματα
Μείωση σε νέα κρούσματα και νεκρούς που ανήλθαν σε 5.752 και 485 αν και οι αριθμοί συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα για τη χώρα.
Περού (7) - 18.816 νεκροί, 400.683 κρούσματα
Μικρή αύξηση κρουσμάτων και νεκρών στη χώρα όπου η πανδημία συνεχίζει να είναι σε φάση έξαρσης. Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν ακόμη 5.678 και 204 αντίστοιχα.
Αργεντινή (20) - 3.288 νεκροί, 178.996 κρούσματα
Στα ύψη για τα δεδομένα της χώρας αλλά χωρίς μεγάλες μεταβολές ο αριθμός κρουσμάτων και νεκρών καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν ακόμη 5.641 και 109.
Ρωσία (4) -13.673 νεκροί, 828.990 κρούσματα
Συνεχίζεται η αργή αλλά σταθερή τάση μείωσης του αριθμού των κρουσμάτων παρά τις οριακές αυξομειώσεις και το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν ακόμη 5.475. Ωστόσο υπήρξε αύξηση στον αριθμό των νεκρών σε 169 από 150.
Μπαγκλαντές (16) - 3.035 νεκροί, 232.194 κρούσματα
Η χώρα παραμένει σε φάση κορύφωσης αλλά το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκαν σημαντικές μεταβολές στον αριθμό νέων κρουσμάτων και νεκρών που έφθασαν τα 3.009 και τους 35 αντίστοιχα.
Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο
Βρετανία: Η περίοδος απομόνωσης για οποιονδήποτε με πιθανά συμπτώματα της COVID-19 στη Βρετανία θα αυξηθεί σε 10 ημέρες, από τις 7 ημέρες που είναι σήμερα σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph. Ο δε υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ανήσυχος για ένα δεύτερο κύμα του κορονοϊού στην Ευρώπη, ενώ πρόσθεσε ότι το Λονδίνο δεν θα διστάσει να επαναφέρει περιοριστικά μέτρα, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο για τη διασφάλιση της υγείας των Βρετανών. “Ανησυχούμε πολύ για το δεύτερο κύμα που πλήττει την Ευρώπη. Και δεν είναι μόνο η Ισπανία (…) αλλά και άλλες χώρες στις οποίες αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων. Και είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε ασφαλή αυτή τη χώρα”. Η Βρετανία επανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα την καραντίνα των 14 ημερών για όσους φτάνουν στη χώρα από την Ισπανία.
Κίνα: Ανακοίνωσε 105 νέα κρούσματα αντί 101 την προηγούμενη μέρα, που είναι και ο υψηλότερος από τον περασμένο Μάιο. Τα 96 διαγνώστηκαν στη βορειοδυτική περιφέρεια Σιντζιάνγκ όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων και είναι η τελευταία μεγάλη εστία εξάπλωσης του ιού, πέντε στη βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ, ένα στο Πεκίνο και τρία ήταν «εισαγόμενα». Επίσης εντοπίστηκαν 21 ασυμπτωματικοί φορείς.
Κύπρος: Εκτακτη σύσκεψη σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, καθώς ο αρμόδιος Υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου θα δεχτεί τα μέλη της επιδημιολογικής - συμβουλευτικής ομάδας, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να τεθούν επί τάπητος νέες προτάσεις αντιμετώπισης των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού στην Κύπρο. Τα 13 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν θορυβήσει τις αρμόδιες αρχές, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για νέα μέτρα, καθώς μετά τα μηδενικά, ή τα ελάχιστα επιβεβαιωμένα περιστατικά των τελευταίων ημερών, το απόγευμα της Τετάρτης 29/07, ανακοινώθηκε διψήφιος αριθμός έπειτα από πολύ καιρό. Ο καθηγητής μοριακής ιολογίας Λεόντιος Κωστρίκκης, ο οποίος είχε καθημερινά την ευθύνη της ενημέρωσης των πολιτών κατά την διάρκεια του lockdown στην Κύπρο, δήλωσε ότι υπάρχει έκδηλη ανησυχία, δεδομένου μάλιστα ότι η συμβουλευτική ομάδα του Υπουργείου Υγείας είχε θέσει ως ανώτατο όριο τα 5 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά χίλιες εργαστηριακές εξετάσεις για συνεχόμενές ημέρες. Η επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, δρ. Μαρία Κολιού δεν έκρυψε την ανησυχία της λέγοντας ότι δεύτερη συνεχόμενη ημέρα διψήφιου αριθμού κρουσμάτων θα σημάνει ηχηρό «καμπανάκι» κινδύνου. Πάντως, οποιαδήποτε απόφαση δεν θα ληφθεί αν πρώτα δεν υπάρξει απόλυτη συνεννόηση ανάμεσα στους αρμοδίους φορείς.