Τουρκία: Νέα βουτιά της λίρας αναζωπυρώνει τους φόβους για οικονομική κατάρρευση
Η τουρκική λίρα βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο. Μετά από δύο μήνες σταθερότητας, το νόμισμα επέστρεψε στο κατώφλι των επτά λιρών για ένα δολάριο, υποχωρώντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του ευρώ και αναζωπυρώνοντας τις αναμνήσεις από την προηγούμενη κατάρρευση τον Αυγούστου του 2018.
Μιλώντας την Τετάρτη, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Μουράτ Ουισάλ, υποβάθμισε τις ανησυχίες σχετικά με τα εξαντλημένα αποθέματα συναλλάγματος της τράπεζας, τα οποία ανέφερε ότι κυμαίνονταν φυσιολογικά κατά τη διάρκεια πανδημίας.
Συρρικνούμενα αποθεματικά
Τα επίσημα στοιχεία τοποθετούν τα καθαρά διεθνή αποθέματα σε 31 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά αφαιρώντας τις ανταλλαγές νομισμάτων, τα αποθέματα χρυσού και τις εγγυήσεις προς τις εγχώριες τράπεζες, ο αριθμός είναι αρνητικός, υπολογίζουν οι αναλυτές.
«Λαμβάνοντας υπόψη τον ρυθμό κάμψης των αποθεματικών φέτος, υπολογίζουμε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας θα έχει χρησιμοποιήσει όλα τα αναφερόμενα ακαθάριστα αποθεματικά της (ως επί το πλείστον δανεικά) μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού/αρχές φθινοπώρου», εκτιμούν.
Φθίνουσα προσέλκυση επενδύσεων
Ενας επιθετικός κύκλος χαλάρωσης καθ ’όλη τη διάρκεια του έτους ώθησε τα πραγματικά επιτόκια σε αρνητικά πρόσημα, δημιουργώντας ερωτήματα για τους επενδυτές σχετικά με την επαρκή αποζημίωσή τους σε περιόδους αυξημένου στρες.
Αφού η κεντρική τράπεζα σταμάτησε τις περικοπές επιτοκίων τον Ιούνιο και διατήρησε την πολιτική της σταθερή αυτόν τον μήνα, το ερώτημα είναι αν θα επιστρέψει στη νομισματική «σύσφιξη», καθώς αυξάνονται οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό.
Οικονομική συμφορά
Tο 2020 η οικονομία της Τουρκίας αναμένεται να συρρικνωθεί για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία. Τα αποτελέσματα του κορονοϊού αναμένεται να προκαλέσουν ύφεση 5%, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει ρεκόρ δημοσιονομικού ελλείμματος 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με την S&P Global.
Υπάρχει, όμως, κάποια ελπίδα. Η βιομηχανική απόδοση, αν και εξακολουθεί να είναι αρνητική, συρρικνώθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο και οι χαμηλές τιμές του αργού θα βοηθήσουν το έθνος που εισάγει πετρέλαιο.
Πιστωτική σύνθλιψη
Η βυθισμένη λίρα περιπλέκει την προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης και των εταιρειών για αποπληρωμή του χρέους σε «σκληρό» νόμισμα.
Τα δάνεια συναλλάγματος αντιπροσωπεύουν περίπου το 37% του συνολικού χρέους των Τούρκων δανειοληπτών από τον Απρίλιο, εκτιμά η S&P Global, αναφέροντας τα ως βασικό κίνδυνο για τις τράπεζες της χώρας.
Πολιτικές και παιχνίδια εξουσίας
Η λίρα είναι από καιρό όμηρος της πολιτικής του Ερνρτογάν.
Οι εντάσεις με τη Μόσχα για τη Συρία, οι δοκιμαζόμενες σχέσεις με την Ουάσινγκτον σχετικά με την αγορά ρωσικών πυραυλικών συστημάτων και οι εντάσεις με την Ευρώπη για τη μετανάστευση και τα δικαιώματα πετρελαίου και φυσικού αερίου κοντά στην Κύπρο έχουν επηρεάσει την οικονομία της χώρας.
Τώρα υπάρχει και ο κίνδυνος μιας άλλης αντιπαράθεσης με τη Μόσχα έναντι της Λιβύης.
Οι δυσκολίες έχουν επιδεινωθεί από τις αρχές, που ασκούν ολοένα και πιο αυστηρό έλεγχο στην αγορά συναλλάγματος, και τις πιέσεις της κυβέρνησης για χαμηλότερα επιτόκια.