Header Ads

Απομάκρυνση βιβλίων για τη Δημοκρατία από τις δημόσιες βιβλιοθήκες του Χονγκ Κονγκ

Βιβλία προσωπικοτήτων που τάσσονται υπέρ των πολίτικων ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας απομακρύνθηκαν από τις δημόσιες βιβλιοθήκες του Χονγκ Κονγκ στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου αμφιλεγόμενου νόμου περί «ασφάλειας» που φέρει την υπογραφή του Πεκίνου.  

Τα βιβλία θα «επανεξεταστούν» προκειμένου να διαπιστωθεί εάν παραβιάζουν τον νέο νόμο, αναφέρει η αρμόδια αρχή για την λειτουργία των δημόσιων βιβλιοθηκών, προαγγέλλοντας ουσιαστικά μια πρωτοφανή για την εποχή μας επιχείρηση λογοκρισίας στην άλλοτε βρετανική αποικία που πλέον ελέγχεται από την Κίνα. 

Τουλάχιστον εννέα βιβλία, όπως αναφέρει το BBC, δεν είναι διαθέσιμα ή σε σχετική αναζήτηση φέρουν την επισήμανση ”υπό εξέταση”, σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post. Πρόκειται για βιβλία που έχουν γράψει ο Τζόσουα Γουόνγκ, διακεκριμένος ακτιβιστής υπέρ της Δημοκρατίας και η πολιτικός Τάνια Τσαν. 

Το Σάββατο, ο Γουόνγκ έγραψε στο Twitter ότι ο νέος νόμος ”επιβάλλει ένα καθεστώς λογοκρισίας ανάλογο με αυτό στην ηπειρωτική χώρα (σ.σ. Κίνα) τονίζοντας πως η κίνηση αυτή είναι ”ένα βήμα πριν... την πραγματική απαγόρευση βιβλίων». 

1/ More than just punitive measures, the national security law also imposes a mainland-style censorship regime upon this international financial city. Although my books are published years before Hong Kong's anti-extradition movement, they are now prone to book censorship. https://t.co/2fbyvtcH95

— Joshua Wong 黃之鋒 😷 (@joshuawongcf) July 4, 2020

Κίνα κατά πάντων

Η νέα νομοθεσία, που έχει προκαλέσει εδώ και καιρό ένα κύμα οργισμένων αντιδράσεων στο Χονγκ Κονκγκ - στο οποίο οι αρχές απάντησαν με ωμή καταστολή- στοχεύει σε πράξεις που αφορούν στην προώθηση της απόσχισης, την ανατροπή αλλά και την «τρομοκρατία». Τα δε αδικήματα μπορεί να επισύρουν ακόμη και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. 

Από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος περί ασφάλειας (την περασμένη Τρίτη) αρκετοί κορυφαίοι ακτιβιστές μου μάχονται για πολιτικά δικαιώματα παραιτήθηκαν. Ένας από αυτούς μάλιστα, ο οποίος ήταν μεταξύ των ηγετών του φοιτητικού κινήματος, ο Νέιθαν Λο εγκατέλειψε το Χονγκ Κονγκ.  

Όσοι μάχονται κατά του νόμου και του ασφυκτικού εναγκαλισμού του Πεκίνου υποστηρίζουν πως επιχειρείται καταπάτηση πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών της ημι-αυτόνομης περιοχής ενώ το Πεκινο απορρίπτει τις αιτιάσεις. 

Υποστηρίζει πως ο νέος νόμος ήταν απαραίτητος προκειμένου να σταματήσουν οι μαζικές διαδηλώσεις και οι κατά διαστήματα ανοιχτές συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής έχουν ξεκινήσει από το 2019. Παράλληλα  αντικρούει και τις παρεμβάσεις της Βρετανίας αλλά και άλλων δυτικών χωρών πως παραβιάζει τη σχετική συμφωνία που αφορά στην διασφάλιση διατήρησης ελευθεριών για τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ και κάνει λόγο για εξωτερικές.

Σημειώνεται πως η παλιά βρετανική αποικία πέρασε την κυριαρχία της Κίνας το 1997 και ορισμένα δικαιώματα έπρεπε να διασφαλιστούν για τουλάχιστον 50 χρόνια στο πλαίσιο της συμφωνίας «μία χώρα, δύο συστήματα». 

o 23χρονος Τονγκ Γινγκ-κιτ προσάγεται σε δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ. Είναι ο πρώτος πολίτης που διώκεται υπό το νόμο περί ασφάλειας (6 Ιουλίου) 

 

″Λευκά” πανό και πλακάτ

Μεταξύ των δικαιωμάτων που διασφαλίζονταν ήταν η ελευθερία του λόγου, των συναθροίσεων και η διατήρηση ενός ανεξάρτητου δικαστικού συστήματος και για πολλούς, ο νόμος αποτελεί την πρόωρη κατάργηση αυτών των διασφαλισμένων ελευθεριών. 

Ήδη η απομάκρυνση των βιβλίων- που πριν από μια εβδομάδα θα ήταν πράξη αδιανόητη- με το νέο νόμο μπορεί και εφαρμόζεται. 

Ο δε φόβος φωλιάζει παντού. Ιδιοκτήτες καταστημάτων, όπως αναφέρει το BBC σπεύδουν να «κατεβάσουν» μηνύματα υπέρ των κινητοποιήσεων που είχαν αναρτήσει στα καταστήματά τους ανησυχώντας πως μπορεί να τους ασκηθούν διώξεις. 

Σημειώνεται πως σε μια εβδομάδα έχουν συλληφθεί 10 άτομα δυνάμει όσων προβλέπει η νέα νομοθεσία.

Οι δε διοργανωτές των κινητοποιήσεων, καλούν τώρα τους διαδηλωτές να κρατούν μόνο λευκά πανό και πλακάτ, χωρίς συνθήματα κατά τη διάρκεια πορειών προκειμένου να αποφύγουν τις συλλήψεις αφού πολλά συνθήματα μπορεί να θεωρηθεί πως εμπίπτουν στις απαγορεύσεις που προβλέπει ο νέος νόμος. 

Πολίτες που κρατούνται από την αστυνομία για τη συμμετοχή τους σε πορεία που πραγματοποιήθηκε ανήμερα της επετείου της παράδοσης του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα από τη Βρετανία (1η Ιουλίου) 

 

Τι προβλέπει  ο νέος νόμος 

Ο νόμος περί ασφάλειας ουσιαστικά δίνει στο Πεκίνο τη δύναμη να ορίζει τη δημόσια ζωή στο Χονκγ Κονγκ. 

Απαγορεύει ουσιαστικά συνθήματα, εκδηλώσεις, συζήσεις κλπ που μπορεί να θεωρηθούν ότι τάσσονται υπέρ της απόσχισης του Χονγκ Κονγκ ή στρέφονται κατά της Κίνας, επιτρέπει την διεξαγωγή δίκης κεκλεισμένων των θυρών, τη σύλληψη υπόπτων στο Χονκγκ Κονγκ με την παράλληλη ποινική τους δίωξη στην ηπειρωτική Κίνα.

Πράξεις όπως η πρόκληση φθορών σε μέσα μαζικής μεταφορές μπορεί να χαρακτηρισθούν ως τρομοκρατικές ενώ υπάρχουν ανησυχίες και για τις ελευθερίας σε ό,τι αφορά το διαδίκτυο αφού εκτιμάται πως μπορεί να ζητηθεί από εταιρείες να παραδώσουν στοιχεία στην αστυνομία.

Πηγή: BBC

 

 

 

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.