Header Ads

Φόβοι για νέο κύμα κορονοϊού στην Ευρώπη

Εντείνεται η ανησυχία για ένα νέο κύμα κορονοϊού στην Ευρώπη, με την Ισπανία να λαμβάνει νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει την αύξηση των νέων κρουσμάτων, εν μέσω της περιόδου των θερινών διακοπών.

Η Καταλονία έχει κλείσει τη νυχτερινή της ζωή για δύο εβδομάδες, ωστόσο εξάρσεις σημειώνονται και σε πόλεις εκτός της συγκεκριμένης περιοχής, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση της Βρετανίας για καραντίνα δύο εβδομάδων σε όλους τους ταξιδιώτες από την Ισπανία, σε μια δραματική εξέλιξη εν μέσω του ανοίγματος της Ευρώπης στον τουρισμό. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επίσης σύστησε να αποφεύγονται τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ηπειρωτική Ισπανία.

Η βρετανική αυτή κίνηση ήρθε μετά από αντίστοιχες ενέργειες άλλων ευρωπαϊκών χωρών: Την Παρασκευή η Νορβηγία ανακοίνωσε πως θα επανέφερε τη 10ήμερη καραντίνα για όσους επιστρέφουν από την Ισπανία από το Σάββατο και μετά, ενώ η γαλλική κυβέρνηση σύστησε να αποφεύγονται τα ταξίδια στην Καταλονία.

 

 

Η Ισπανία από πλευράς της ανακοίνωσε ότι είναι ασφαλής χώρα με εντοπισμένες, απομονωμένες και ελεγχόμενες εστίες του κορονοϊού. Εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ισπανία «σέβεται τις αποφάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου» και είναι σε επαφή με τις εκεί αρχές.

Την Παρασκευή η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αράντσα Γκονζάλες Λάγια, είπε στο CNN πως, όπως πολλές χώρες ανά τον κόσμο που κατάφεραν να ελέγξουν την ασθένεια, η Ισπανία «έχει ξεσπάσματα, μα οι κυβερνήσεις- σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο- δραστηριοποιούνται για να απομονώνουν τα κρούσματα μόλις εμφανίζονται».

Η Ισπανία ήταν μια από τις χώρες που επλήγησαν χειρότερα από την πανδημία στην Ευρώπη, με πάνω από 290.000 κρούσματα, και πάνω από 28.000 θανάτους. Επέβαλε αυστηρά μέτρα lockdown για να περιορίσει την εξάπλωση, χαλαρώνοντάς το καλοκαίρι. Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες έχουν υπάρξει ξεσπάσματα, με την Καταλονία μία από τις εστίες.

Η Καταλονία, στην οποία βρίσκονται πολλοί δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, μεταξύ των οποίων και η Βαρκελώνη, ανέφερε 1.493 νέα κρούσματα κορονοϊού και τρεις θανάτους το Σάββατο. Η τοπική κυβέρνηση σύστησε στους κατοίκους της Βαρκελώνης να μείνουν στα σπίτια τους. Αξιωματούχοι επίσης διέταξαν κλείσιμο όλων των ντισκοτέκ στην Καταλονία από το Σάββατο για τις επόμενες 15 ημέρες, ενώ τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα καζίνο πρέπει να κλείνουν ως τα μεσάνυχτα.

 

 

Η Γαλλία και η Γερμανία είχαν επίσης αυξήσεις των νέων κρουσμάτων, εν μέσω της προσπάθειας για εξισορρόπησης μεταξύ της αποφυγής νέων ξεσπασμάτων και του ανοίγματος των οικονομιών. Το Βέλγιο επιβράδυνε το άνοιγμά του, λόγω μεγάλης αύξησης των νέων κρουσμάτων, με την πρωθυπουργό Σοφί Βιλμές να ανακοινώνει ότι εξετάζει νέα πρόσθετα μέτρα απέναντι στην αύξηση των κρουσμάτων. Τις αρχές ανησυχεί κυρίως η κατάσταση στην Αμβέρσα- επίσης, ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας ήδη τέθηκαν σε ισχύ το Σάββατο, κυρίως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε πολυσύχναστους χώρους, όπως οι αγορές, οι υπαίθριες αγορές, οι εμπορικοί δρόμοι, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα καφέ. Η χώρα μετρά 65.199 καταγεγραμμένα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας και 9.817 θανάτους. Από πλευράς της η Ιταλία θέτει σε καραντίνα τους ταξιδιώτες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, μετά από μια σειρά εισαγόμενων κρουσμάτων.

Παράλληλα, πέρα από την Ευρώπη παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις, ειδικά σε χώρες με μεγάλους πληθυσμούς στην Αμερική και τη νότια Ασία. Ιδιαίτερη είναι η ανησυχία για την Ινδία, όπου υπάρχουν τώρα 1,3 εκατομμύρια κρούσματα, 100.000 εκ των οποίων σε μόλις δύο ημέρες, με ειδικούς να εκφράζουν φόβους πως το χειρότερο δεν έχει έρθει ακόμα. Μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται ακόμα σε ΗΠΑ, Βραζιλία και Νότια Αφρική.

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 15,7 εκατομμύρια και οι θάνατοι τους 640.000, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.