Αυξάνονται οι πλούσιοι του πλανήτη και μαζί και οι περιουσίες τους εν μέσω πανδημίας
Πάνω από τα 3/4 των πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη είδαν τις οικογενειακές τους περιουσίες να αυξάνονται πρόσφατα, παρά το τεράστιο οικονομικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού στον κόσμο.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε αποκαλύπτει πως η συντριπτική πλειοψηφία αυτών κατάφερε να ξεπεράσει την θύελλα του 2020, ενώ εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι ανά τον κόσμο το διάστημα αυτό έχασαν τις δουλειές τους και είδαν τις αποταμιεύσεις τους να βουλιάζουν.
Η έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS αποκάλυψε πως το 77% των πλουσιότερων οικογενειών -που είχαν μέση περιουσία 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια- είδαν τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια να κερδίζουν και σε καμία περίπτωση να επηρεάζονται αρνητικά από την πρωτόγνωρη κατάσταση.
Από τα 121 οικογενειακά γραφεία που συμμετείχαν στην έρευνα, τα 93 είχαν πετύχει ή υπερβεί τους οικονομικούς τους στόχους μέχρι τον Μάιο του 2020. Περίπου 24 από τις περιπτώσεις που εξετάστηκαν είχαν περιουσίες άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Τζόσεφ Στάντλερ, ένας εκ των επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας, δήλωσε ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο κατάφεραν να αυξήσουν τον πλούτο τους κατά την διάρκεια της κρίσης, επειδή είχαν αρκετά χρήματα για να διαχειριστούν τον κίνδυνο, πράγμα που δεν συνέβη με τους υπόλοιπους πολίτες.
«Τηρούν τα σχέδια τους, ακόμα και όταν η αγορά είναι ασταθής. Διατηρούν τις θέσεις τους, είναι πειθαρχημένοι», είπε ο Στάντλερ
«Μέχρι στιγμής, η κρίση είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στα εισοδήματα των φτωχότερων νοικοκυριών», ανέφερε σε άλλη έκθεση το Ινστιτούτο Φορολογικών Υποθέσεων τον περασμένο μήνα, συμπληρώνοντας πως τα νοικοκυριά που ανήκουν στο φτωχότερο 1/5 επλήγησαν περισσότερο από άποψη εισοδήματος, με την μείωση αυτού να αγγίζει περίπου το 15%.
Η κρίση του κορονοϊού θα μπορούσε να αυξήσει το ποσοστό της παγκόσμιας φτώχειας που πλήττει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους ή περίπου το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών.
Η Άνα Αρένταρ, διευθύντρια της καμπάνιας ανισότητας της Oxfam, σχολίασε: «Ενώ οι πλούσιοι είναι σε θέση να προστατεύουν τις περιουσίες τους παρά τις επιπτώσεις του Covid-19, οι περισσότεροι από τους φτωχούς στις αναπτυσσόμενες και τις ανεπτυγμένες χώρες δεν μπορούν να λάβουν παρόμοια μέτρα για να προστατέψουν ό,τι έχουν. Οι οικονομικές ανισότητες ήταν πολύ μεγάλες και πριν την κρίση αυτή και τώρα χρειάζονται μέτρα για να αποφευχθεί η περαιτέρω διεύρυνση του χάσματος».
Μαζί με τις περιουσίες όμως αυξάνεται και ο αριθμός των υπερπλουσίων. Ο Τζεφ Μπέζος, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ιδρυτής της Amazon, είδε την περιουσία του να κινείται ανοδικά κατά 75 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής φέτος και να φτάνει τα 189 δισεκατομμύρια δολάρια.
Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι παγκοσμίως χαρακτηρίζονται «εξαιρετικά πλούσιοι», με περιουσία άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων.
Σημειώνεται ότι την εβδομάδα που πέρασε μια ομάδα 80 περίπου εκατομμυριούχων κάλεσε τις κυβερνήσεις να αυξήσουν την φορολογία για εκείνους και άλλα μέλη της πλούσιας ελίτ έτσι ώστε να βοηθήσουν την οικονομία να ανακάμψει.
«Σε αντίθεση με δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, εμείς δεν ανησυχούμε για την απώλεια των θέσεων εργασίας μας, των σπιτιών μας ή της ικανότητάς μας να στηρίζουμε τις οικογένειές μας. Δεν αγωνιζόμαστε στις πρώτες γραμμές αυτής της έκτακτης ανάγκης και είναι πολύ λιγότερο πιθανό να είμαστε τα θύματά της ”, ανέφερε η κοινή επιστολή που έστειλαν.
«Λοιπόν, παρακαλώ. Φορολογήστε μας. Φορολογήστε. Φορολογήστε μας. Είναι η σωστή επιλογή. Είναι η μόνη επιλογή».
Η επιστολή έχει υπογραφεί από 83 άτομα από επτά χώρες μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων των κληρονόμων της Disney, Τομ και Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊμ του ιδρυτή του ομίλου Warehouse, Στίβεν Τιντάλ και του συνιδρυτή του παγωτού Ben και Jerry, Τζέρι Γκρινφιλντ.
(Με πληροφορίες από Guardian)