Νέα μελέτη που συνδέει την ομάδα αίματος με τον κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό
Αρκετές μελέτες σε προκαταρκτικό στάδιο έδειξαν ότι τα άτομα με αίμα αίματος Ο έχουν μικρότερο κίνδυνο να κολλήσουν κορονοϊού ή είναι μικρότερες πιθανότητες να περάσουν μια σοβαρή λοίμωξη εάν το κολλήσουν.
Ειδικότερα, μια έρευνα δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο διαπίστωσε ότι άτομα με ομάδα αίματος Ο είναι λιγότερο πιθανό να βγουν θετικοί στον COVID-19 από εκείνους με ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ.
Μια μελέτη του Απριλίου διαπίστωσε παρόμοια τάση: Η έρευνα μελέτησε 1.559 ασθενείς με κορονοϊό στη Νέα Υόρκη και διαπίστωσε ότι όσοι είχαν ομάδα αίματος Ο, ήταν λιγότεροι.
Άλλες έρευνες έδειξαν τη σχέση μεταξύ της ομάδας αίματος των ασθενών και της σοβαρότητας της λοίμωξης που εκδήλωσαν.
Να τονίζουμε ωστόσο ότι πρόκειται για προκαταρκτικές μελέτες και δεν σημαίνει ότι τα άτομα με ομάδα αίματος 0 δεν πρέπει να προσέχουν. «Κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι είναι προστατευμένος», είπε στους New York Times ο Νίκολας Τατονέτι, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο.
Η νεότερη μελέτη βασίστηκε σε δείγμα 1.300 ασθενών με κορονοϊό, που νοσηλεύονταν σε πέντε νοσοκομεία στη Μασαχουσέτη, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα αίματος Ο «συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θετικού τεστ», ενώ οι ομάδες Β και ΑΒ είχαν υψηλότερο κίνδυνο. Η ομάδα αίματος Α δεν σχετίζεται στην έρευνα.
Άλλη έρευνα, τον Μάρτιο, σε 2.173 ασθενείς με κορονοϊό σε τρία νοσοκομεία στη Γουχάν και το Σενζέν της Κίνας, κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα για την ομάδα αίματος 0.
Μια άλλη μελέτη βρήκε ένα ακόμη σημαντικό δεδομένο: Οι ασθενείς στην Ιταλία και την Ισπανία με ομάδα αίματος Ο είχαν κατά 50% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρή λοίμωξη, σε σύγκριση με ασθενείς με άλλες ομάδες αίματος.
Ερωτηματικό η Α
Η έρευνα δεν δίνει μια σαφή εικόνα για το κατά πόσο άτομα με ομάδα αίματος Α αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης.
Η μελέτη στην Κίνα διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με ομάδα αίματος Α είχαν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης σε σύγκριση με άλλες ομάδες. Η έρευνα του Απριλίου διαπίστωσε επίσης ότι ένα υψηλότερο ποσοστό ασθενών που μελετήθηκαν, είχαν ομάδα αίματος Α. Ωστόσο, η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με Β και ΑΒ είχαν «υψηλότερες πιθανότητες θετικού τεστ».
Η πιο κοινή ομάδα αίματος
Η ομάδα αίματος Ο είναι η πιο κοινή (το Ρέζους θετικό, όχι το αρνητικό). Στατιστικές μελέτες στον Ελληνικό πληθυσμό έχουν δείξει την ίδια συχνότητα των ομάδων αίματος με τους Ευρωπαίους που διαμορφώνονται ως εξής:
- ΑΒ = 4.75%
Α = 37.93%
Β = 12.93%
0 = 44.39%
Γενικά το αίμα χωρίζεται σε κατηγορίες ανάλογα με την παρουσία ουσιών στην επιφάνεια της μεμβράνης που περιβάλλει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Οι ουσίες αυτές από χημική άποψη είναι πρωτεΐνες και ονομάζονται αντιγόνα.
Οι ουσίες, τα αντιγόνα αυτά, ή υπάρχουν και τα δυο μαζί, ή μόνο το ένα από αυτά ή και κανένα.
- Όταν υπάρχουν και τα δυο, η ομάδα λέγεται ΑΒ
- Όταν υπάρχει μόνο το Α, η ομάδα λέγεται Α
- Όταν υπάρχει μόνο το Β, η ομάδα λέγεται Β
- Όταν δεν υπάρχει ούτε το Α ούτε το Β, η ομάδα λέγεται 0.