Πώς η Νέα Ζηλανδία έγινε παγκόσμιο καταφύγιο για την Αποκάλυψη
Στο Κουίνσταουν - ένα γραφικό χιονοδρομικό θέρετρο - οι φήμες για ξένους που επενδύουν σε καταφύγια για να προστατευτούν από την Αποκάλυψη οργιάζουν εδώ και χρόνια.
Ακόμη και οι τοπικοί κτηματομεσίτες αναφέρονται ευθέως σε αυτές τις περιβόητες κρύπτες: Μια πρόσφατη λίστα διαφήμιζε ένα τέτοιο σπίτι ως «καταφύγιο δισεκατομμυριούχων», για παράδειγμα. Και υπάρχει ακόμη και ένα τοπικό μπαρ που ονομάζεται The Bunker (μτφ. Το Καταφύγιο).
Οι κάτοικοι του Κουίνσταουν είναι δύσπιστοι για το αν τα μυστικά, υπόγεια κρησφύγετα είναι στην πραγματικότητα τόσο διαδεδομένα όσο υπονοούν τέτοιου είδους υπαινιγμοί.
Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρώπη, όπου για αυτά τα περίφημα «οχυρά» γράφονται πολλά και κυκλοφορούν διάφορες φωτογραφίες τους, για την συγκεκριμένη πόλη υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πραγματικά υπάρχουν εκεί αντίστοιχες εγκαταστάσεις.
Ωστόσο, η φήμη της παραθεριστικής πόλης της Νέας Ζηλανδίας ως μέρος όπου οι πλούσιοι του πλανήτη ίσως προτιμούν να βρίσκονται όταν έρθει το τέλος του κόσμου δεν είναι απολύτως αδικαιολόγητη.
Εδώ και χρόνια, το Κουίνσταουν ήταν ένας ελκυστικός προορισμός για την ελίτ των ξένων που μπορεί να έχουν λόγο να αναζητήσουν ένα μεταφορικό καταφύγιο - ένα ασφαλές μέρος από τις μεγάλες πολιτικές αναταραχές που λαμβάνουν χώρα χιλιάδες μίλια μακριά.
Μεταξύ των σημαντικών αγοραστών σπιτιών με έδρα τις ΗΠΑ, συγκαταλέγεται ο δισεκατομμυριούχος της Σίλικον Βάλεϊ και πολιτικός παράγοντας, Πίτερ Τιλ, αλλά και ο πρώην παρουσιαστής του NBC News, Ματ Λάυερ.
Τώρα που η πανδημία του κορονοϊού έχει επιφέρει χάος παγκοσμίως, το Κουίνσταουν προκαλεί και πάλι το ενδιαφέρον ως το ιδανικό μέρος για να γλιτώσει κανείς από την καταστροφή - με ή χωρίς μυστική κρύπτη
Μυστική αγορά καταφυγίων
«Δεν πουλάμε φόβο. Πουλάμε ετοιμότητα».
Αυτός είναι ο ισχυρισμός που προβάλει η αμερικανική κατασκευάστρια καταφυγίων Rising S στον ιστότοπό της, όπου διαφημίζει την «ετοιμότητα» ως μίνι συγκροτήματα που διαθέτουν λειτουργικές κουζίνες, τουαλέτες, ηλιακή ενέργεια και σύστημα παρακολούθησης - ξεκινώντας από περίπου 39.500 δολάρια και φτάνοντας πολλά εκατομμύρια.
«Ολοι θέλουν να βάλουν τη δική τους προσωπική πινελιά σε αυτό, όπως και η οικοδόμηση ενός σπιτιού», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Γκάρι Λιντς, προσθέτοντας ότι η εταιρεία έχει πουλήσει περίπου 1.400 καταπακτές στην 18χρονη ιστορία της. «Ψάχνουν κάτι για να προστατεύσουν τις οικογένειές τους, κάτι που να τους παρέχει αυτάρκεια, κάτι στο οποίο μπορούν να ζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Μόνο φέτος, ο Λιντς αναμένει να πουλήσει περίπου δώδεκα τέτοια καταφύγια στη Νέα Ζηλανδία - κάτι που θα διπλασιάσει τις συνολικές πωλήσεις της εταιρείας στη χώρα - κυρίως σε Αμερικανούς αγοραστές. Παραδοσιακά, η αγορά της Νέας Ζηλανδίας αποτελεί ένα μικρό μέρος των πελατών του, αλλά υπήρξε αύξηση στο ενδιαφέρον το 2017 και το 2018, είπε.
Οταν ρωτήθηκε πού βρίσκονται αυτά τα κρησφύγετα στη Νέα Ζηλανδία, ισχυρίστηκε ότι είναι «παντού».
Η Rising S προσφέρει διάφορα μοντέλα καταπακτών υψηλών προδιαγραφών, συμπεριλαμβανομένου του Aristocrat, το οποίο διατίθεται στα 8,35 εκατομμύρια δολάρια. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει αίθουσα παιχνιδιών, αίθουσα μπόουλινγκ, γκάμα όπλων, γκαράζ μέχρι και πισίνα.
Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι η μόνη κατασκευάστρια κρυφών καταφυγίων στην περιοχή. Σύμφωνα με το Bloomberg, νωρίτερα φέτος η Vivos, με έδρα την Καλιφόρνια, ισχυρίστηκε ότι έχει εγκαταστήσει καταπακτές για 300 άτομα στη Νέα Ζηλανδία.
Μια πόλη για τους πλούσιους
Στα χαρτιά, το Κουίνσταουν - και η Νέα Ζηλανδία ευρύτερα - αποτελεί μια ελκυστική αγορά κατοικιών για αλλοδαπούς, ακόμη και χωρίς μυστικές αποθήκες.
Στην πόλη των 40.000 ανθρώπων, περισσότερο από το 25% των ιδιωτικών κατοικιών είναι ανεκμετάλλευτες.
Η συγκεκριμένη πόλη συγκαταλέγεται συχνά στα τα πιο δημοφιλή μέρη της Νέας Ζηλανδίας για τους ξένους αγοραστές.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το 4,1% των ακινήτων μεταβιβάστηκε σε αγοραστές που δεν διέθεταν βίζα υπηκοότητας στη Νέα Ζηλανδία ή σε μόνιμους κατοίκους. Τα τελευταία χρόνια, περίπου το 10% των πωλήσεων στην περιοχή έχουν πραγματοποιηθεί σε ξένους αγοραστές.
Η Νέα Ζηλανδία δεν διαθέτει μητρώο ακινήτων ξένης ιδιοκτησίας, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον συνολικό αριθμό ακινήτων στη Νέα Ζηλανδία που κατέχονται από αλλοδαπούς ή από πού προέρχονται αυτοί οι ξένοι ιδιοκτήτες.
Τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει καταστήσει πιο δύσκολη την αγορά ακινήτων για τους πολίτες που δεν ανήκουν στη Νέα Ζηλανδία, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν αυτό το κύμα και να κάνουν την ιδιοκτησία πιο προσβάσιμη για τους ντόπιους αγοραστές πρώτων κατοικιών.
Ωστόσο, υπάρχουν παράθυρα γύρω από τους κανόνες, λένε οι ειδικοί, εφόσον οι αλλοδαποί μπορούν να περάσουν μια αυστηρή διαδικασία έγκρισης και να δείξουν ότι μπορούν να προσφέρουν οφέλη στη Νέα Ζηλανδία, όπως η προστασία της τοπικής χλωρίδας και πανίδας.
Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη μετανάστευση στη Νέα Ζηλανδία φαίνεται να είναι ιδιαίτερα έντονο: Ο αριθμός των Αμερικανών που δήλωσαν ενδιαφέρον στον ιστότοπο της Μετανάστευσης της Νέας Ζηλανδίας τον Μάιο ήταν σχεδόν 66% υψηλότερος από τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.
Αλλά ρωτήστε κάποιον στο Κουίνσταουν, εάν έχει δει έστω ένα καταφύγιο. Το πιο πιθανό είναι να βάλει τα γέλια.
Εξάλλου, στην κατά τα άλλα πανέμορφη χώρα, τα ηφαίστεια και οι σεισμοί αποτελούν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από τον πυρηνικό πόλεμο ή τις εμφύλιες αναταραχές.
(με πληροφορίες από CNN)