Header Ads

Ιπτάμενα φίδια: Πώς καταφέρνουν να γλιστρούν στον αέρα

Λέγεται Chrysopelea paradisi – το φίδι του παραδείσου – και είναι ένα δενδρόβιο φίδι που συναντάται κυρίως σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας (Φιλιππίνες, Σουμάτρα, Βόρνεο, Ινδονησία, Ιάβα κ.α.). Το «φίδι του παραδείσου», όπως είναι ευρύτερα γνωστό, φτάνει σε μήκος τα 1,2 μέτρα και το δηλητήριό του δεν είναι ιδιαίτερα τοξικό.

Όμως έχει και ένα άλλο χαρακτηριστικό. Πετάει. Μπορεί να κάνει άλματα απλό το ένα δέντρο σε άλλο, κάνοντας απόσταση μέχρι και 30 μέτρων. Αυτό γιατί κυνηγά τα θηράματα του πέφτοντας ξαφνικά επάνω τους, τυλίγοντας το σώμα του γύρω τους και προκαλώντας τους ασφυξία. 

Ο τρόπος ωστόσο που καταφέρνει να πετάει με αυτόν τον τρόπο είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Virginia Tech Wake Forest, που μελέτησε το φίδι και ανέλυσε τις κινήσεις και τη συμπεριφορά του χρησιμοποιώντας εξελιγμένο εξοπλισμό. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύθηκαν την  Δευτέρα.

Όπως λέει ο επικεφαλής της έρευνας Ισαάκ Γίτον στο CNN, τα φίδια αυτά κάνουν μια κυματοειδή κίνηση καθώς πετούν στον αέρα και οι ερευνητές ήταν περίεργοι πώς το έκαναν αυτό.

Η ερευνητική ομάδα είχε μια βασική κατανόηση του τρόπου που γίνεται ο κυματισμός, χάρη στο έργο του Τζέικ Σότσα, ο οποίος μελετά τα φίδια για περίπου 20 χρόνια, δήλωσε ο Γίτον. Όπως ακριβώς τα φίδια κάνουν αυτή την κυματοειδή κίνηση όταν έρπονται στο έδαφος, κάνουν ακριβώς την ίδια κίνηση όταν βρίσκονται στο αέρα.  Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι αυτός ο κυματισμός σταθεροποιεί την ολίσθηση και δεν αφήνει το φίδι να πέσει, ενώ του επιτρέπει παράλληλα να καλύπτει οριζόντια απόσταση.

Σε παλαιότερη έρευνα του Σότσα αναφερόταν ότι αυτά τα φίδια έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν ολόκληρο το σώμα τους σε μια ενιαία αεροδυναμική επιφάνεια, σαν ούφο. Τότε είχε χρησιμοποιηθεί ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής για να κατασκευάσουν μια ράβδο με τα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στα φίδια του παραδείσου να πραγματοποιούν την εντυπωσιακή τους «πτήση». Τοποθέτησαν τη ράβδο μέσα σε μια δεξαμενή, στην οποία νερό έρεε από πάνω της, αναπαράγοντας τις συνθήκες αέρα, στις οποίες τα φίδια γλιστρούν με δεξιοτεχνία από δέντρο σε δέντρο.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.