Header Ads

Μήνυμα της Κριστίν Λαγκάρντ στους Ευρωπαίους ηγέτες για άμεση έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης

 Μήνυμα στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης απέστειλε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

 Η ίδια αφού καλωσόρισε την ιδέα για τη δημιουργία του υπερ-ταμείου των 750 δισ. ευρώ ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, ότι «είναι σημαντικό οι ηγέτες να συμφωνήσουν γρήγορα σε ένα φιλόδοξο πακέτο».

Αναφερόμενη στην κατάσταση της οικονομίας η επικεφαλής της ΕΚΤ επισήμανε ότι παρατηρείται βελτίωση καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει στο τρίτο τρίμηνο, επισήμανε ωστόσο ότι η ανάκαμψη είναι άνιση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Διευκρίνισε ότι τόσο η ταχύτητα όσο και το εύρος της ανάκαμψης είναι ακόμη αβέβαια, καθώς η ύφεση που καταγράφεται στο δεύτερο τρίμηνο κινείται εντός των προβλέψεων της ΕΚΤ.

Σε ό,τι αφορά δε, την αγορά ομολόγων στο πλαίσιο του QE, σημείωσε ότι έγιναν εμπροσθοβαρείς κινήσεις και το τελευταίο διάστημα περιορίστηκαν, δεδομένου ότι οι αγορές έγιναν πιο σταθερές. Διαβεβαίωσε δε, ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές τίτλων εωσότου οι οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε την πρόθεση του να συνεχίσει τις αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας (PEPP) με συνολικό κονδύλιο 1,350 τρισ. ευρώ.

Αυτές οι αγορές συμβάλλουν στη χαλάρωση της συνολικής στάσης της νομισματικής πολιτικής, συμβάλλοντας έτσι στην αντιστάθμιση της πτωτικής μεταβολής που σχετίζεται με την πανδημία στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού.

Οι αγορές θα συνεχίσουν να διεξάγονται με ευέλικτο τρόπο με την πάροδο του χρόνου, σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων

Όπως αναμένετο η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της και το Διοικητικό Συμβούλιο να επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω πανδημίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου οι προοπτικές πληθωρισμού να συγκλίνουν ισχυρά σε επίπεδο αρκετά κοντά, αλλά κάτω από το 2%, και αυτή η σύγκλιση να αντικατοπτρίζεται με συνέπεια στην υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.