Η γκάφα της Domino's Pizza και γιατί το όνομα Κάρεν έχει γίνει πλέον προσβολή
Μάλλον δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθήσει η Domino’s Pizza όταν αποφάσισε να προσφέρει δωρεάν πίτσα σε όλες τις καλές Κάρεν.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τα τελευταία χρόνια, έχουν βγει διάφορα ονόματα για να περιγράψουν κάποια χαρακτηριστικά γυναικών ή κάποιες συμπεριφορές. Ένα παράδειγμα είναι το MILF. Υπάρχει και το όνομα «Κάρεν» που έχει χρησιμοποιηθεί ως προσβολή για να περιγράψει κυρίως λευκές μεσήλικες γυναίκες που θεωρούνται ενοχλητικές ή έχουν ρατσιστική συμπεριφορά. Είναι αυτή που θα ζητήσει να μιλήσει με τον διευθυντή, που θεωρεί ότι είναι ανώτερη έναντι των άλλων, που θα θέλει να περάσει το δικό της έναντι των άλλων, που έχει ρατσιστική συμπεριφορά γιατί θεωρείται ανώτερη. Τώρα δε με την πανδημία, είναι επίσης όσοι αρνούνται να φορέσουν μάσκα ή ανήκουν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα.
Ένα κατάστημα της Domino’s στην Νέα Ζηλανδία, αποφάσισε να κάνει κάτι για να εξιλεώσει το όνομα. Έκανε δώρο πίτσα σε όλες τις καλές Κάρεν, σε μια προσπάθεια να σταματήσει όλη αυτή η αρνητικότητα. Μάλιστα ζήτησε από τις καλές Κάρεν που θα διεκδικούσαν την πίτσα, να γράψουν σε 250 λέξεις γιατί είναι καλές.
«Το όνομα Κάρεν έχει γίνει συνώνυμο με όποιον παραπονιέται και έχει εγωιστική συμπεριφορά», είπε ο επικεφαλής μάρκετινγκ της Domino’s στην περιοχή, Άλλαν Κόλινς, παρουσιάζοντας την προσφορά.
«Αυτό που κάποτε ήταν ένα αστείο meme έχει γίνει προσβολή για οποιονδήποτε έχει το όνομα Κάρεν. Λοιπόν, σήμερα θέλουμε να πάρουμε πίσω το όνομα Κάρεν. Στη Domino’s, θέλουμε να φέρνουμε τους ανθρώπους κοντά και θέλουμε να γιορτάσουμε όλες τις υπέροχους Κάρεν που βρίσκονται εκεί έξω, προσφέροντάς τους μια δωρεάν πίτσα!».
Ωστόσο, η κίνηση αυτή επικρίθηκε αμέσως, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι η «αρνητικότητα της Κάρεν» (αυτό που αντιπροσωπεύει δηλαδή ο χαρακτηρισμός) επηρέαζε κυρίως τις «προνομιούχες λευκές γυναίκες».
«Τις περισσότερες φορές οι Κάρεν είναι προνομιούχες λευκές γυναίκες. Εάν αυτοί οι λίγοι άνθρωποι που αποκαλούνται Κάρεν δεν μπορούν να διαχειριστούν το meme, θα πρέπει να προσπαθήσουν να διαχειριστούν 400 χρόνια καταπίεσης», έγραψε ένας χρήστης στο Twitter.
«Όταν θέλετε να ανταμείψετε με περισσότερα προνόμια τους πιο προνομιούχους της κοινωνίας μας», έγραψε ένας άλλος.
Άλλοι ανέφεραν ως παράδειγμα γυναίκες που είχαν χαρακτηριστεί Κάρεν.
«Σε παρακαλώ Domino’s, σταμάτα. Οι Κάρενς ζητούν να μιλήσουν στον διευθυντή και προσπαθούν να τον κάνουν να απολύσει εργαζόμενους με χαμηλό μισθό. Οι Κάρενς θέτουν τον υπόλοιπο κόσμο σε κίνδυνο, αρνούμενες να φορέσουν μάσκα. Οι Κάρενς δεν χρειάζονται την υπεράσπισή σου», έγραψε άλλος χρήστης του Twitter.
Ακόμη και πριν από την προσφορά, ο όρος Κάρεν έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενος στο διαδίκτυο. Πολλοί υποστήριξαν ότι η χρήση του ονόματος ως προσβολή είναι από μόνη της ρατσιστική και μισογυνιστική.
Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις, η Domino’s αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για την προσφορά στο Facebook. Είπε ότι στόχος ήταν να επιβραβεύσει τους πελάτες της που κάνουν το σωστό - την Κάρεν τη νοσοκόμα, την Κάρεν τη δασκάλα, τη Κάρεν τη μαμά. Ωστόσο ερμηνεύτηκε λάθος και συνδέθηκε με τους ανθρώπους που αντιδρούν στο να φοράνε μάσκα και βγάζουν την αντίδρασή τους στους εργαζόμενους που τους κάνουν παρατήρηση.
Πηγή: BBC