Σινέ Παλλήνη, Ορφέας Σαρωνίδας: Δύο σινεμά που τιμούν την παράδοση του θερινού, στις παρυφές της πρωτεύουσας
Πολύ μελάνι έχει χυθεί για τα κλασικά θερινά της Αθήνας, αλλά σήμερα θα σας παρουσιάσω τα δύο αγαπημένα μου στα Νότια και στα Ανατολικά της Αττικής. Εκ διαμέτρου αντίθετα σε αισθητική, αλλά εξίσου θελκτικά, αποτελούν από μόνα τους μια καλή αφορμή για μια εκδρομή εκτός Αθηνών: Σινέ Παλλήνη και Ορφέας Σαρωνίδας!
Ορφέας (Σαρωνίδα): Άρωμα παλιού κινηματογράφου
Ένας από τους πιο δημοφιλείς κινηματογράφους της Αττικής είναι ο ιστορικός «Ορφέας» στη Σαρωνίδα. Όσοι τον επισκέπτονται δεν τον αλλάζουν, κι ας υπάρχουν άλλοι τρεις θερινοί στην σινεφίλ παραθαλάσσια πολίχνη(απίστευτο, αλλά η Σαρωνίδα διαθέτει 4!). Οι επισκέπτες του «Ορφέα», παραθεριστές, τουρίστες ή μόνιμοι κάτοικοι, συρρέουν φανατικά από τις γύρω περιοχές: από το Σούνιο μέχρι την Βάρκιζα. Ακόμα και από πιο μακρυά αν κάποιος αποφασίσει να κάνει μια ολοήμερη εκδρομή –κι εννοούμε πραγματική ολοήμερη, που περιλαμβάνει μπάνιο, φαγητό, απογευματικό καφέ και «κλείσιμο» στην υπέροχη δροσιά του «Ορφέα», στην προβολή των 9-11. Χαλάλι η οδήγηση μετά. Μιλάμε για ατόφιο ελληνικό καλοκαίρι στην αθηναϊκη ριβιέρα.
Ο ιδιοκτήτης Πολ Σκλάβος, γνωστός σκηνοθέτης θρυλικών σειρών της ελληνικής τηλεόρασης (μεταξύ αυτών η «Μαντάμ Σουσού» και «Η Θέμις έχει νεύρα» ), η γαλλίδα σύζυγός του Μαρτίν και τα παιδιά τους, η σκηνοθέτρια Ανιές και ο διευθυντής φωτογραφίας Λευτέρης, ζουν –κυριολεκτικά- μέσα στο σινεμά: το σπίτι τους απλώνεται στον πάνω όροφο, εκατέρωθεν της καμπίνας προβολής, με την μηχανή προβολής στη μέση! Υποδέχονται προσωπικά τους επισκέπτες, που στην πλειονότητά τους είναι τακτικοί θαμώνες –αν και ο κορωνοϊός, όπως μας είπε ο κύριος Σκλάβος, «τους έκλεισε στο σπίτι. Οι περισσότεροι είναι μιας κάποιας ηλικίας και φέτος, για πρώτη φορά, δεν τους είδαμε».
Παρόλα αυτά, όσες φορές βρεθήκαμε στον φιλόξενο, καταπράσινο θερινό, με τις φιλικές γατούλες, τις υπέροχες αφίσες και τα πανό (το σωστό είναι «λουρίδες», με διορθώνει ο αιθουσάρχης) που φιλοτεχνεί ο ίδιος ο κύριος Σκλάβος στο χέρι, η προσέλευση ήταν μεγάλη και με όλα τα μέτρα ασφαλείας να τηρούνται, φυσικά.
Είναι και οι επιλογές των ταινιών: ήδη βλέποντας τα προσεχώς, ξέρεις πότε θα ξαναρθεις. Οι επανεκδόσεις κλασικών ταινιών φέτος, έχουν την τιμητική τους: από τη «Ληστεία α λα ιταλικά», μέχρι το «Τσάινατάουν» και «Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές». Κάρι Γκραντ, Γκρέις Κέλι, Μαικλ Κέιν, Γκάρι Κούπερ. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.
Ο Πολ Σκλάβος είναι γέννημα θρέμμα αιθουσάρχης: ο πρωτεργάτης πατέρας του έστησε σειρά θερινών κινηματογράφων στην Αθηνά –ανάμεσά τους και τον θρυλικό συνονόματο «Ορφέα» στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης που λειτούργησε από το 1935 έως το ’70, έχοντας φτάσει να έχει χωρητικότητα 2.500 (!) θέσεων. Το 1996 πήρε τον θερινο κινηματογράφο «Σαρωνίς», που ήταν για μια δεκαετία κλειστό, και έφτιαξε τον σημερινο «Ορφέα» της Σαρωνίδας. Ο γιος του, ο Πολ, με σπουδές στην ΑΣΚΤ και θητεία στην Αγγλία, γεννήθηκε μέσα στον «Ορφέα» της Βουλιαγμένης. Με την οικογένειά του τίμησαν την παράδοση του μπαμπά Λευτέρη –τα δε παιδιά του γύρισαν προς τιμήν του παππού, το ντοκιμαντέρ «Ο κυρ Ορφέας» (2003). Και δημιούργησαν μια ζηλευτή συλλογή γιγαντοαφισών του ελληνικού κινηματογράφου (φιλοτεχνημένων από σπουδαίους δημιουργούς όπως ο Βακιρτζής, ο Παναγιωτόπουλος, ο Ανδρεαδάκος και οι αδερφοί Κουζούνη).
Στον «Ορφέα» άλλωστε φιλοξενούνται και πολλές εκδηλώσεις: απο παραστάσεις Καραγκιόζη μέχρι χειμωνιάτικες βραδιές βιβλίου, ιστορίας και ποίησης, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Ισως γιατί ο «Ορφέας», όπως μας είπε ο κ. Σκλάβος, «δεν είναι μια επιχειρηματική ιδέα, αλλά τρόπος ζωής».
Σινέ Παλλήνη: Μπαρ - Σινεμά
Σύγχρονος και στιλάτος, ο μοναδικός θερινός της Παλλήνης, το Σινέ Παλλήνη, απέχει παρασάγγας από το μοντέλο του παραδοσιακού θερινού (αν και διαθέτει ευτυχώς κι αυτό τις αξιαγάπητες γατούλες του!). Κι ίσως γι΄αυτό τον προτιμά ένα κοινό πιο «ψαγμένο» και απαιτητικό σε θέματα (μοντέρνας )αισθητικης και μάλλον νεότερο σε ηλικία ( 30-50 ετών). Εδώ κυριαρχεί το παλ γκρι και το λευκό χρώμα που παντρεύονται με το πράσινο του αγιοκλήματος και των αναρριχητικών φυτών, ενώ θα βρείτε κι ένα καλαίσθητο μπαρ βιομηχανικού design με τα δικά του τραπεζάκια, που λειτουργεί όλο το χρόνο και ως αυτόνομο καφέ, προσφέροντας μια λίστα 20 κοκτέιλ και ενημερωμένη κάβα. Τον επισκέπτη υποδέχεται ένα εντυπωσιακό κολάζ φωτογραφιών από ταινίες.
Ο 48χρονος ιδιοκτήτης, ο Ιορδάνης Τοσονίδης, φτιάχνει ένα δροσιστικότατο Μοχίτο με δυόσμο από τα παρτέρια του (που πραγματικά μοσχοβολούν καθώς παρακολουθείς την ταινία), και προσφέρει νόστιμα εδέσματα. Σπιτικό και χορταστικό το κλαμπ σάντουιτς, σταθερή «αξία» το χοτ ντογκ, εύγεστα τα wrap τορτίγιας. Κι αν τυχόν αρχίζει η ταινία και βαριέστε να περιμένετε, αφήνετε την παραγγελία σας και σας σερβίρουν στα τραπεζάκια του θερινού, καθώς απολαμβάνετε το φιλμ στις ομολογουμένως άνετες πολυθρόνες με τα μεταλλικά στοιχεία.
Το Σινε Παλλήνη, δυο βήματα από τη Λεωφόρο Μαραθώνος και σε μικρή απόσταση από τον κόμβο της Αττικής Οδού, καλύπτει μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται από τα Βόρεια Προάστια μέχρι την Καλλιτεχνούπολη και τη Ραφήνα, ενώ αποτελεί προορισμό από μόνο του λόγω του ξεχωριστού στυλ του και του μπαρ που προσφέρεται για καφέ πριν, ποτό μετά και κρύα πιάτα όλη τη μέρα (το καλοκαίρι ανοίγει απο τις 5 το απόγευμα και τον χειμώνα απο τις 10 το πρωί). Είναι ένας θερινός δηλαδή που προσφέρει την επιλογή μιας ολοκληρωμένης εξόδου. Υπ’ αυτήν την έννοια αποτελεί υποδειγματική περίπτωση σινεμά της γειτονιάς, που τελικά ξεπερνά τα όρια της γειτονιάς.
Ο Ιορδάνης το έφτιαξε στην μορφή που ειναι σήμερα το 1999, παραλαμβάνοντας το θερινό που έστησε ο παππούς Ιορδάνης το 1960. Μιλάμε δηλαδή για έναν κινηματογράφο με αδιάλειπτη παρουσία στην Παλλήνη εδώ και 60 χρόνια, που όμως συνεχώς ανανεώνεται.
Αν και πεσμένη η κίνηση λόγω κορωνοϊού, όπως συμβαίνει παντού φέτος, το μεγάλο χιτ της σεζόν (και του Σινε Παλλήνη) υπήρξε «Το κόλπο του αιώνα». Ο Ιορδάνης είναι πολύ προσεκτικός στο θέμα των μέτρων ασφαλείας, αφήνοντας ακόμα μεγαλύτερα κενά ανάμεσα στις θέσεις από όσα προβλέπει η πολιτεία, επιτρέποντας έτσι στον θεατή να «ανασάνει».
Εδώ θα παρακολουθήσετε μια ενδιαφέρουσα επιλογή των ταινιών της διανομής.